Теми статей
Обрати теми

Декрет на «основній» роботі і неповна ставка за сумісництвом

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Жінка за основним місцем роботи перебуває у відпустці для догляду за дитиною. Чи може вона працювати за сумісництвом на 0,25 ставки? Якщо так, то чи потрібно платити ЄСВ з МЗП?

Право на сумісництво

Так, жінка має право бути у відпустці для догляду за дитиною до 3 років за основним місцем роботи і водночас працювати за сумісництвом.

Сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої регулярної оплачуваної роботи у вільний від основної роботи час у тій же або іншій установі (п. 1 Положення № 431).

1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затверджене спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43.

Основне місце та сумісництво — це два різні місця роботи. Укладаються два різні трудові договори. Причому у загальному випадку сумісники користуються такими ж правами, що й основні працівники.

За своїм бажанням працівниця під час відпустки для догляду за дитиною може працювати на умовах неповного робочого часу (ст. 179 КЗпП). При цьому законодавство не визначає, де саме: на основній посаді або на посаді за сумісництвом.

Зауважимо: працівниця-декретниця може працювати як за внутрішнім, так і за зовнішнім сумісництвом.

Пам’ятайте про обмеження для роботи за сумісництвом. Зокрема, держслужбовцям та посадовим особам місцевого самоврядування заборонено займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю. Виняток — викладацька, наукова, творча діяльність тощо.

За сумісництвом можна працювати не більше 4 годин на день і повний робочий день у вихідний. Загалом протягом місяця робота за сумісництвом не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови № 2452).

2 Постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245.

ЄСВ з МЗП

Якщо сумісництво зовнішнє, то нараховувати ЄСВ з МЗП не потрібно. А ось при внутрішньомупотрібно. Пояснимо.

Для зовнішніх сумісників ЄСВ нараховуємо на фактичну суму зарплати (доходу) за сумісництвом. Розмір зарплати значення не має. Виконувати вимогу про сплату ЄСВ з МЗП не потрібно.

Для внутрішніх сумісників для порівняння з МЗП слід брати сумарну базу нарахування ЄСВ за обома місцями роботи. Це підтвердили і фахівці ДФСУ у листі від 29.01.2016 р. № 1394/5/99-99-17-03-03-16.

Тож якщо за основним місцем роботи зарплати немає, то залишається тільки дохід за сумісництвом. У разі, коли він менший за «мінімалку», нараховуйте ЄСВ на МЗП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі