Теми статей
Обрати теми

Зміни до порядку видачі лікарняних

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Нещодавно ми отримали чергову порцію нововведень у сфері видачі лікарняних листків. Мова йде про наказ № 25931. Стисло проаналізуємо, що саме змінилося.

1 Наказ МОЗ «Про затвердження Змін до Порядку надання первинної медичної допомоги та Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян» від 11.11.2020 р. № 2593.

Чомусь, за незрозумілою логікою нашого законодавця, перевіряти правильність видачі та заповнення лікарняних листів повинен роботодавець, який приймає їх до оплати. Саме його карає ФСС, якщо знаходить якісь недоліки, допущені лікарями в лікарняних листах, за якими виплачена допомога.

Ось і доводиться бухгалтерам з кадровиками розбиратися в листках непрацездатності іноді навіть краще, ніж лікарям.

Наказом № 2593 внесено зміни до Інструкції № 4552.

2 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Вони набрали чинності з 22.12.2020 р. А саме:

1. Відтепер у разі вибору лікаря і лікувально-профілактичного закладу не за місцем проживання або роботи для отримання документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, не потрібно подавати заяву-клопотання і погоджувати його з головлікарем.

Це, звичайно, добре. Але хотілося б відповідні зміни побачити і в Інструкції № 5323. Адже вона й надалі вимагає, щоб у лікарняному листі, виданому не за місцем проживання/роботи, у графі «Видачу листка непрацездатності дозволяю» стояв підпис головлікаря, засвідчений круглою печаткою (п. 3.8 Інструкції № 532).

3 Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом МОЗ, Мінсоцполітики, ФСС з ТВП, ФНВ від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406.

Звичайно, тут можна говорити про те, що всі чекають — не дочекаються, що ось-ось запрацюють електронні лікарняні листи. А отже, Інструкція № 532 кане в Лету.

Але електронні листки нам обіцяють ще з 2019 року, а «віз…»

Тому хотілося б сподіватися, що ФСС при перевірці враховуватиме зміни, внесені наказом № 2593.

2. Лікарі в амбулаторно-поліклінічних закладах відтепер можуть видавати лікарняний лист у разі втрати працездатності внаслідок захворювання або травми особисто строком до 5 календарних днів з подальшим продовженням його залежно від тяжкості захворювання до 15 календарних днів (раніше — до 10 днів).

Якщо ж працівник продовжує хворіти, то продовження листка непрацездатності до 30 днів проводиться лікарем спільно із завідувачем відділення. Його підпис повинен стояти на лікарняному листі.

Крім того, на період проведення COVID-заходів лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто на строк, необхідний для лікування пацієнтів з COVID-19 та/або завершення самоізоляції пацієнта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі