Теми статей
Обрати теми

Новації співробітництва територіальних громад

7 липня 2021 року Уряд розглянув та схвалив законопроєкт1, який передбачає зміни у сфері співробітництва територіальних громад.

1 Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про співробітництво територіальних громад» щодо упорядкування окремих питань співробітництва територіальних громад»: materialy.kmu.gov.ua/8efd8237/docs/07b140f4/Proekt_Zakonu_Ukrayini.pdf

Зокрема, новації торкнуться Закону № 15082. Утім, майте на увазі: наразі текст цього законопроєкту не передано на опрацювання ВРУ. Тож цілком можливо, що не всі запропоновані і схвалені Кабміном зміни будуть прийняті. Але загальний вектор новацій цілком зрозумілий. До чого саме слід готуватися ОМС, зараз розповімо.

2 Закон України «Про співробітництво територіальних громад» від 17.06.2014 р. № 1508-VII.

Насправді, практика муніципального співробітництва громад успішно реалізується на території України з 2014 року. Суть співробітництва полягає в тому, що сусідні територіальні громади об’єднуються для реалізації спільних інтересів, зокрема, у сферах надання адміністративних послуг, житлово-комунального господарства, управління побутовими відходами, туризму тощо.

Співробітництво може здійснюватися у таких формах, як (ст. 4 Закону № 1508):

1) делегування одному із суб’єктів співробітництва іншими суб’єктами співробітництва виконання одного чи кількох завдань з передачею йому відповідних ресурсів;

2) реалізації спільних проектів, що передбачає координацію діяльності суб’єктів співробітництва та акумулювання ними на визначений період ресурсів з метою спільного здійснення відповідних заходів;

3) спільного фінансування (утримання) суб’єктами співробітництва підприємств, установ та організацій комунальної форми власності — об’єктів інфраструктури;

4) утворення суб’єктами співробітництва спільних комунальних підприємств, установ та організацій — спільних об’єктів інфраструктури;

5) утворення суб’єктами співробітництва спільного органу управління для спільного виконання визначених законом повноважень.

При цьому відтепер співробітництво може здійснюватися як в одній формі, так і поєднувати елементи декількох форм (ч. 3 ст. 4 оновленого Закону № 1508).

Конкретна форма співробітництва, зобов’язання та відповідальність сторін, джерела та обсяги фінансування визначають у договорі про співробітництво.

Але як бути, якщо такий договір уже укладено між кількома громадами, але з’явилися інші громади, які також бажають доєднатися до цього співробітництва? Ця новина саме для них. Найближчим часом це стане можливим на підставі додаткового договору про приєднання до організованого співробітництва.

Зауважимо: громадські обговорення, передбачені ст. 6 Закону № 1508 до додаткового приєднання, можуть не застосовуватися.

Також законопроєкт передбачає можливість проведення засідань комісій, громадських обговорень про початок переговорів з питань організації співробітництва, приєднання до організованого співробітництва, обговорення договору про співробітництво та додаткового договору дистанційно в режимі відео- або аудіоконференцій. Безперечно, для цього повинні бути відповідні технічні можливості. У будь-якому разі це дуже зручно, особливо з огляду на відстань між громадами та «ковідні» обмеження.

Це можливо у разі узгодження такого періоду фінансування між всіма суб’єктами співробітництва, передбаченими у договорі (ч. 2 ст. 16 оновленого Закону № 1508).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі