Теми статей
Обрати теми

Відпустка при народженні дитини: Порядок затверджено!

Уряд нарешті затвердив Порядок надання відпустки при народженні дитини1. Відбулося це 7 липня 2021 року. На момент підготовки номера цей документ ще не набрав чинності. Але вже можна розібратись, що й до чого.

1 Порядок надання відпустки при народженні дитини, затверджений постановою КМУ від 07.07.2021 р. № 693.

Нагадаємо: з 09.05.2021 р. діє Закон № 14012. Він додав новий вид відпустки — при народженні дитини. Звісно, ключові моменти законодавці прописали. Однак подробиці не завадили б. Поглянемо, що підготував для нас Уряд.

2 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» від 15.04.2021 р. № 1401-IX.

Інші родичі. Піти у відпустку може не лише батько дитини, а й інший родич, якщо мати/батько дитини є одинокими. Взяти відпустку може баба/дід або інший повнолітній родич дитини, який за нею фактично доглядає. Це повнолітній рідний брат або сестра. Двоюрідні брати/сестри, дядьки/тітки — «за бортом».

104-денне обмеження. Максимальна тривалість відпустки — 14 календарних днів без урахування святкових та неробочих днів. Надають її не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини. Водночас Кабмін прописав ще одно обмеження. Використати відпустку потрібно не пізніше 104-го дня з дня народження дитини. Отже, не варто відкладати надання відпустки на останній день тримісячного строку.

Документ як доказ. Окрім заяви на отримання відпустки працівник повинен пред’явити документ, що засвідчує його право на таку відпустку:

• документ, необхідний для держреєстрації народження дитини або свідоцтво про її народження. Надати копію одного з цих документів потрібно протягом 30 календарних днів з дня виходу в таку відпустку (ч. 5 ст. 191 Закону про відпустки);

• свідоцтво про шлюб (для «законного» чоловіка) або довідку про реєстрацію місяця проживання (для «цивільного» чоловіка);

• заяву одинокої матері (одинокого батька) із зазначенням особи, яка фактично доглядає за дитиною (для отримання відпустки бабою/дідом/іншим родичем). У випадку з одиноким батьком родич також має пред’явити його заяву про те, що батько сам не пішов у таку відпустку.

Окрім цього, передбачено надання документів, які підтверджують статус «одинокості» матері/батька. Це можуть бути: свідоцтво про смерть матері/батька дитини або рішення суду про позбавлення батьківських прав, визнання безвісти відсутніми чи оголошення померлими. Одинока мати також може надати копію витягу з Реєстру про держреєстрацію народження дитини чи довідку про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до ст. 135 СКУ3.

3 Сімейний кодекс України від 10.01.2002 р. № 2947-III.

Працівник-новачок до заяви додає довідку про невикористання відпустки на попередній роботі.

Не ділимо і не компенсуємо. Відпустку при народженні дитини не можна ділити на частини та компенсувати грошима (як при звільненні, так і без нього). Утім, це й так було зрозуміло. Адже така відпустка є соціальною, а не щорічною. Але зайве підтвердження не завадить.

Кратність не працює. Навіть якщо татусь отримав «комбо» (двох і більше діточок від однієї вагітності), відпочивати більше 14 календарних днів не вийде.

Відпускні — постфактум. Для зарплати за час «татусевої» відпустки маємо окремий граничний строк її виплати — не пізніше трьох днів з дня її початку. Так-так, відпускні можна виплатити не лише до початку відпустки, але й після. На жаль, не зазначено, про які дні йдеться: календарні чи робочі. Нагадаємо: для «звичайної» відпустки строк виплати відпускних — не пізніше ніж за три календарних дні до її початку (див. лист Мінсоцполітики від 02.10.2019 р. № 1432/0/206-19). Пропонуємо й при виплаті «татусевих» відпускних орієнтуватись на календарні дні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі