Теми статей
Обрати теми

Бухпрограма: придбання за кошти спецфонду

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи може терцентр купити бухгалтерську програму за кошти спецфонду, отримані як плата за послуги?

Під час розрахунку вартості платних послуг фахівці терцентрів мають керуватися Методрекомендаціями № 11861. Так, вартість соціальної послуги розраховують відповідно до економічно обґрунтованих планових витрат. Такі витрати слід визначати на підставі державних і галузевих нормативів витрат ресурсів, калькуляції вартості соціальних послуг, з урахуванням цін на матеріальні ресурси та послуги за попередній період.

1 Методичні рекомендації розрахунку вартості соціальних послуг, затверджені наказом Мінсоцполітики від 07.12.2015 р. № 1186.

При цьому вартість кожної соціальної послуги доцільно визначати окремо на основі типової структури витрат у розрахунку на одну людино-годину. Для зручності у додатку 2 до Методрекомендацій № 1186 наведено типову структуру витрат для визначення вартості соціальних послуг. Але бухгалтерську програму ані до прямих, ані до адміністративних витрат віднести не можливо.

Тож «закласти» видатки на придбання бухгалтерської програми до калькуляції платних соціальних послуг не вийде.

Плата за соціальні послуги належить до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ (ч. 4 ст. 13 БКУ). Напрями використання коштів цієї підгрупи чітко регламентовані. Такі кошти терцентр може витратити лише на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням платних послуг. Але це не означає, що використати кошти спецфонду на придбання бухгалтерської програми взагалі неможливо. Для того щоб зрозуміти, як це зробити правильно у правовому полі, звернемося до вимог Порядку № 2282.

2 Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджений постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228.

Витрачання коштів спецфонду має певну черговість. Зокрема, такі кошти слід використовувати (пп. 23 та 49 Порядку № 228):

у першу чергу — згідно зі встановленими напрямами використання;

у другу чергу — на погашення заборгованості установи за бюджетними зобов’язаннями за спеціальним та загальним фондами кошторису;

у третю чергу — на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій установи, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Тобто якщо після покриття витрат, пов’язаних з наданням платних послуг, у терцентру залишись кошти (отримані як плата за послуги), їх слід спрямувати спочатку на погашення заборгованості за бюджетними зобов’язаннями за спеціальним та загальним фондами.

Якщо такої заборгованості немає, тоді терцентр може витратити зазначені кошти на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій установи, не забезпечених видатками загального фонду.

Таким чином, якщо придбання бухпрограми було заплановано за загальним фондом кошторису, але не профінансовано, то таке придбання можна здійснити за рахунок коштів, отриманих як плата за послуги. При цьому, звісно, дотримання вищезазначених умов є обов’язковим.

Але все ж таки, якщо говорити про спецфонд, то такі видатки краще проводити за рахунок коштів, отриманих як орендна плата або благодійні внески, якщо останні не мали цільового призначення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі