Теми статей
Обрати теми

Методист → консультант ЦПРПП: чи зберігати підвищення за педзвання?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У ЦПРПП1 працює консультант, який веде навчальні години у школі. Він має педагогічне звання «вчитель-методист», за яке підвищується його оклад за посадою вчителя. До цього він працював на посаді методиста у методичному кабінеті і його оклад за цією посадою також підвищувався за наявне педзвання. Чи має право цей працівник на підвищення окладу за посадою консультанта ЦПРПП? Які умови оплати праці встановлено для цієї посади?

1 ЦПРПП — центр професійного розвитку педагогічних працівників.

Як утворювались ЦПРПП?

Наукове і методичне забезпечення системи загальної середньої освіти здійснюють науково-методичні та методичні установи (ст. 75 Закону про освіту2).

2 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

Із 1 вересня 2020 року зазначені установи трансформувались у ЦПРПП.

Створення районних, міських (районних у містах) ЦПРПП мають забезпечувати ОМС та місцеві держадміністрації. Причому не на порожньому місці, а шляхом реорганізації науково-методичних (методичних) установ (центрів, кабінетів). Таку умову прописано у п. 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону про середню освіту3.

3 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

Для реалізації зазначеного Кабміном було затверджено Положення № 6724. Це Положення визначає завдання ЦПРПП, а також містить норми щодо їх управління, кадрового забезпечення та фінансування.

4 Положення про центр професійного розвитку педагогічних працівників, затверджене постановою КМУ від 29.07.2020 р. № 672.

МОН у листі від 21.08.2020 р. №1/9-466 надало роз’яснення з приводу створення ЦПРПП та прийняття до них працівників на конкурсних засадах. Цей процес вимагає прийняття рішень місцевими органами виконавчої влади або ОМС щодо реорганізації методичних установ шляхом їх ліквідації. При цьому необхідно дотримуватись положень КЗпП, Галузевої угоди5, регіональних угод та колективних договорів.

5 Галузева угода між МОН та Профспілками працівників освіти і науки України на 2021 — 2025 роки.

Пам’ятайте: у випадку ліквідації установи роботодавець має повне право розірвати як трудовий договір, укладений на невизначений строк, так і строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності (п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП).

Отже, при ліквідації методичних установ, у штатах яких були й посади методистів, цілком правомірно звільнено усіх працівників.

Коли зберігається педзвання?

На сьогодні чинною залишається норма прим. 3 п. 13 Інструкції № 1026. Вона передбачає збереження за методистами навчально-методичних, методичних кабінетів (центрів) права на отримання підвищених посадових окладів. Але тут є одна важлива умова: у період роботи на посадах учителя за результатами атестації їм мало бути присвоєно відповідне педагогічне звання.

6 Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102.

Однак штатним розписом ЦПРПП передбачено посади консультанта, психолога, бухгалтера, а також працівників, які виконують функції з обслуговування (п. 11 Положення № 672).

Натомість посади методиста штатним розписом центру не передбачено. Відповідно норму Інструкції № 102 про збереження підвищення за педагогічне звання «вчитель-методист» неможливо застосувати до посади консультанта ЦПРПП. З огляду на це, такому працівнику підвищення окладу за педагогічне звання «вчитель-методист» не встановлюється.

Водночас відповідно до п.п. 6.3.31 Галузевої угоди керівники закладів та установ освіти можуть прописати відповідні зобов’язання з оплати праці в колективних договорах. Зокрема, шляхом установлення працівникам надбавок у розмірі до 50 % посадового окладу (абз. а) п.п. 2 п. 4 наказу № 5577):

7 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

• за високі досягнення у праці;

• за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

• за складність, напруженість у роботі.

Отже, положенням колдоговору ЦПРПП може бути передбачено норма про встановлення відповідної надбавки консультантам. Це повною мірою стосується і тих, хто раніше, за часів роботи на посадах методистів, мав підвищені оклади за педзвання «вчитель-методист».

«Оплатні» умови консультанта

Посада консультанта належить до педагогічних так само, як і посада методиста. Про це зазначено у Переліку № 9638. Тож консультант ЦПРПП має право на гарантії, передбачені для педпрацівників.

8 Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963.

Посадовий оклад такому працівнику встановлюється на рівні 14 тарифного розряду, як це передбачено для методиста вищої кваліфікаційної категорії методичної установи (розд. І додатка 2 до постанови № 1298). На сьогодні розмір його окладу становить 6461 грн.

Нагадаємо: востаннє оклади працівників з оплатою праці за ЄТС підвищувались з 1 січня 2021 року на підставі постанови № 299.

9 Постанова КМУ «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 20.01.2021 р. № 29.

Консультант ЦПРПП має право на:

• підвищення посадового окладу на 10 % ставки зарплати викладача вищої категорії (додаток 1 до постанови № 64310).

10 Постанова КМУ «Про затвердження розмірів підвищення посадових окладів (ставок заробітної плати) та додаткової оплати за окремі види педагогічної діяльності у співвідношенні до тарифної ставки» від 20.04.2007 р. № 643.

• встановлення надбавок за вислугу років (залежно від стажу педагогічної роботи) та за престижність педагогічної праці;

• виплату допомоги на оздоровлення при наданні щорічної основної відпустки в розмірі одного посадового окладу (ставки заробітної плати);

• виплату щорічної грошової винагороди за сумлінну працю.

Тривалість щорічної основної відпустки консультанта ЦПРПП становить 42 к. дн. Про це чітко зазначено у розд. V додатку до Порядку № 34611.

11 Порядок надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затверджений постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346.

До речі, нещодавно МОН розробило проєкт постанови КМУ «Про встановлення розмірів підвищень посадового окладу (ставки заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності в державних і комунальних закладах та установах освіти».

Цим проєктом якраз передбачено норму про збереження за консультантами ЦПРПП права на отримання підвищених посадових окладів, якщо в період роботи на посадах учителя за результатами атестації їм було присвоєно відповідне педзвання.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі