Теми статей
Обрати теми

Компенсація за харчування: який КЕКВ застосувати?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
У травні 2021 року нараховано та виплачено компенсацію за харчування студентам вищого навчального закладу за КЕКВ 2230. Через Казначейство усе пройшло успішно. У червні аналогічно було нараховано компенсацію за харчування та надано документи для її виплати за КЕКВ 2230. Але Казначейство відхиляє платіж, посилаючись на неправильний КЕКВ. За яким КЕКВ слід проводити видатки на компенсацію за харчування студентам?

Певні категорії студентів, такі як діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, потребують особливої уваги з боку держави та керівників навчальних закладів, де вони здобувають освіту.

Питання матеріального забезпечення і соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (студентів із числа таких дітей), врегульовано постановою № 2261.

1 Постанова КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226.

Право на повне державне утримання в навчальних закладах мають:

• діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років (крім тих, які перебувають під опікою (піклуванням)) та особи з їх числа;

• учні, студенти, які залишились без батьків в період навчання віком від 18 до 23 років або до закінчення відповідних навчальних закладів.

Таким студентам надається:

1) безкоштовне харчування, одяг, взуття за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів;

2) щорічна допомога для придбання навчальної літератури у розмірі трьох соціальних стипендій;

3) матеріальна допомога не менше 8 неоподаткованих мінімумів доходів громадян;

4) безкоштовний гуртожиток;

5) випускникам при працевлаштуванні — одяг і взуття на суму не менш як 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а також одноразова грошова допомога в розмірі шести прожиткових мінімумів.

Тож студенти вишів, які перебувають на повному державному утримання, повинні бути забезпечені безоплатним харчуванням за нормами, встановленими для вихованців шкільного віку шкіл-інтернатів даного регіону (п.п. 1 п. 13 постанови № 226).

До речі, право на безоплатне харчування мають не тільки студенти закладів вищої освіти, а також учні та студенти пільгової категорії закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти. На період навчання такі студенти забезпечуються триразовим безоплатним харчуванням. Якщо ж організувати його неможливо, за місцем навчання їм має бути виплачено відповідну грошову компенсацію. Це прямо передбачено у примітці 7 додатка 4 до постанови № 15912.

2 Постанова КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591.

Нагадаємо: постанова № 1591 діятиме до нового навчального року. А з 01.09.2021 р. набере чинності вже нова постанова № 3053. Можливість виплати грошової компенсації у розмірі вартості харчування буде передбачена п. 16 Норм № 3054.

3 Постанова КМУ «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24.03.2021 р. № 305.

4 Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджені постановою № 305.

Навчальний період у закладах вищої освіти розпочинається зазвичай 1 вересня. Для студентів цей період складається з навчальних днів, днів проведення підсумкового контролю, екзаменаційних сесій, вихідних, святкових і канікулярних днів (від моменту зарахування на навчання і до його закінчення). На це свого часу звернув увагу МОН у листі від 07.03.2019 р. № 1/11-2472.

Таким чином, у разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування заклад вищої освіти має виплачувати студентам із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, компенсацію на харчування за весь період навчання у відповідному закладі. До цього періоду також входять дні, пропущені з поважних причин.

Питання застосування КЕКВ регулює Інструкція № 333. Тож звернемося до норм цього документа.

УВАГА!

Так, компенсаційні виплати за всі види харчування, передбачені законодавством, слід проводити за КЕКВ 2230

Це чорним по білому прописано у п.п. 5 п. 2.2.3 Інструкції № 333. Тобто ви обрали правильний КЕКВ для проведення виплати компенсації за харчування студентів.

Окремо звернемо увагу на момент відмови Казначейства від проведення зазначеної у запитанні операції.

Під час прийняття платіжних доручень органи Держказначейства мають керуватися Порядком № 9385 або Порядком № 14076.

5 Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 р. № 938.

6 Порядок казначейського обслуговування державного бюджету за витратами, затверджений наказом Мінфіну від 24.12.2012 р. № 1407.

І справді, Казначейство має повне право не прийняти платіжне доручення до виконання, але виключно за наявності об’єктивних причин. Випадки, коли орган Казначейства може відмовити у прийнятті «платіжки», чітко визначені п. 10.8 Порядку № 938 та п. 11.8 порядку № 1407. І в нормах обох цих документів знаходимо невідповідність зазначеного КЕКВ характеристиці платежу як підставу для відмови.

Тож неправильний КЕКВ у платіжному дорученні, дійсно, може стати перепоною для проведення платежу.

У такому разі орган Казначейства повертає без виконання платіжне доручення розпорядникам, від яких воно надійшло, не пізніше наступного робочого дня.

Зверніть увагу: платіжне доручення повертається із зазначенням причини його повернення. Навіть якщо таке доручення було подане до органу Казначейства в електронному вигляді.

Але це не ваш випадок. Застосування КЕКВ 2230 є правильним. Відтак підстав для повернення платіжного доручення з причини невідповідності зазначеного КЕКВ економічній характеристиці платежу не вбачається. Правда на вашому боці — 100 %!

Радимо написати листа до органу Казначейства та вказати п.п. 5 п. 2.2.3 Інструкції № 333, згідно з яким для виплати компенсації за харчування має застосовуватися саме КЕКВ 2230.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі