Теми статей
Обрати теми

20-ОПП: «смаколики» від податківців

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Майже як сніг на голову серед літа. Саме так сприйняли бюджетні установи роз’яснення податківців щодо подання ф. № 20-ОПП такими установами1. Але факт лишається фактом: подавати цю форму таки доведеться. Але чи всім, коли та як це робити? І найголовніше — як правильно заповнити це повідомлення? Відповіді на ці запитання ви знайдете у сьогоднішньому матеріалі.

1 Лист ДПС «Щодо подання форми № 20-ОПП бюджетними установами» від 14.04.2021 р. № 8367/6/99-00-12-01-02-06.

Форма № 20-ОПП: чи подають бюджетні установи?

Чи повинні бюджетні установи подавати ф. № 20-ОПП?

Так, повинні.

Така вимога поширюються на всіх платників податків — юридичних осіб, які обліковуються в Єдиному банку даних юридичних осіб. Процедуру реєстрації та взяття на облік юридичних осіб — платників податків врегульовано Порядком № 15882. При цьому жодного платника податку не звільнено від подання цієї форми.

2 Порядок обліку платників податків та зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588.

Для бюджетних установ винятків також не передбачено. Таким чином, установи та організації, які є самостійними платниками податків, мають подавати ф. № 20-ОПП на загальних підставах.

Бюджетна установа не є платником податків. Чи необхідно подавати ф. № 20-ОПП?

Дещо інша ситуація виникає у разі, якщо бюджетна установа — юридична особа не обліковується в контролюючому органі як платник податків. Про особливий статус таких організацій згадується в п. 3.12 Порядку № 1588.

Зрозуміло, що йдеться про бюджетні установи, які обслуговуються централізованими бухгалтеріями в частині розрахунків оплати праці працівників та перерахування до бюджету податків, зборів. Такі установи обліковують в Єдиному банку даних юридичних осіб з ознакою «не є платником податків».

Для встановлення такої ознаки слід подати до контролюючого органу підтвердження від централізованої бухгалтерії про факт її обслуговування.

Насамперед такі ситуації поширені серед закладів освіти та культури, які підпорядковуються відділу освіти (культури) і обслуговуються його централізованою бухгалтерією. У таких випадках суб’єктом податкових відносин є відділ освіти (культури) як платник податків. Це підтвердили й податківці у своєму листі від 10.12.2020 р. № 5459/Н/99-00-12-01-03-09.

З огляду на це, один із обов’язків відділу освіти (культури) — повідомляти контролюючий орган про всі об’єкти оподаткування чи об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі — об’єкти оподаткування).

Причому доведеться подати ф. № 20-ОПП про об’єкти, до яких мають стосунок як безпосередньо відділ освіти (культури), так і всі підпорядковані йому установи.

Бюджетна установа перебуває на обліку як платник податків із 2003 року, але жодного разу не подавала ф. № 20-ОПП. Чи потрібно повідомляти про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, які були зареєстровані (створені чи відкриті) до 2011 року?

Дійсно, донедавна бюджетні установи ігнорували вимоги Порядку № 1588 і взагалі не подавали ф. № 20-ОПП.

Зі свого боку, податківці наполягають: за наявності хоча б одного об’єкта оподаткування платник податків зобов’язаний повідомити податкову. І жодних послаблень чи обмежень. Тож якщо бюджетна установа — платник податків жодного разу не повідомляла про об’єкти оподаткування, їй неодмінно потрібно подати ф. № 20-ОПП.

До речі, Порядком № 1588 не встановлено звітний період для цієї форми. Отже, якщо ви забарилися з її поданням, робити це кілька разів (наприклад, щодо об’єктів оподаткування, створених у різні роки) не потрібно.

Повідомляємо одним повідомленням одразу про всі об’єкти! І не сумнівайтесь — краще подати ф. № 20-ОПП із запізненням взагалі, аніж ігнорували вимоги Порядку № 1588 (ср. ).

УВАГА!

Форму № 20-ОПП слід подати навіть щодо тих об’єктів, які були створені, відкриті чи зареєстровані до 01.01.2011 р.

Позиція податківців з цього приводу однозначна. Так, установа — платник податків зобов’язана повідомляти контролюючі органи за основним місцем обліку про всі об’єкти оподаткування, у тому числі створені (відкриті) до 2011 року.

Граничний строк подання ф. № 20-ОПП у цьому разі чинним законодавством не встановлено.

Яку підготовчу роботу необхідно провести установі, котра вирішила подати ф. № 20-ОПП вперше?

Передусім потрібно зібрати інформацію про всі об’єкти оподаткування (у тому числі орендовані й передані в оренду), які установа має станом на дату подання ф. № 20-ОПП. Інформацію про них зазначаємо у розділі 3 ф. № 20-ОПП.

За загальним правилом, у розділі 3 платник відводить для кожного з об’єктів, щодо яких подається інформація, окремий рядок. Виняток — випадки, коли установи подають дані з використанням принципу укрупнення інформації.

За таким принципом у ф. № 20-ОПП відображають інформацію не про всі об’єкти, які мають спільне місцезнаходження, а про один узагальнюючий об’єкт, який об’єднує всі інші дрібні об’єкти. Так, наприклад, навчальний заклад має декілька корпусів, розташованих за однією адресою. У разі якщо такі об’єкти нерухомості мають один реєстрацій номер, у ф. № 20-ОПП достатньо відобразити тільки один об’єкт.

Але цей принцип працює лише тоді, коли і право власності, і стан об’єктів один і той же. При цьому у графі 2 ф. № 20-ОПП зазначаємо про первинне подання (код ознаки надання інформації «1»). Адже про всі об’єкти повідомляємо вперше. Всі об’єкти наводимо в одній ф. № 20-ОПП, незалежно від того, створено їх місяць чи кілька років тому.

Декілька слів щодо об’єктів, які орендуються чи надані в оренду на момент подання ф. № 20-ОПП. Інформацію про такі об’єкти установа зазначаємо у графі 9: код «8» — орендується, «9» — здається в оренду. При цьому об’єкти, які платник колись надавав в оренду й повернуті орендарями, відображаємо у ф. № 20-ОПП як власні.

Натомість раніше орендовані й повернуті орендодавцям узагалі не відображаємо. Це пояснюється тим, що на момент подання ф. № 20-ОПП цих об’єктів у платника вже немає.

Інша річ, якщо ф. № 20-ОПП установа подавала, але дуже давно. Як діяти у такому разі? Якщо у вас не з’являлися нові об’єкти, не закривалися старі і не змінювався стан діючих об’єктів, це повідомлення можна не подавати як завгодно довго. Порядок № 1588 не передбачає жодної періодичності подання ф. № 20-ОПП чи оновлення інформації, зазначеної в цьому звіті. Єдина підстава для повторного подання ф. № 20-ОПП — зміни у складі чи стані об’єктів оподаткування.

Оренда та ф. № 20-ОПП

Бюджетна установа надає в оренду частину приміщення (декілька кімнат). Як заповнити ф. № 20-ОПП?

У повідомленні ф. № 20-ОПП зазначають інформацію про всі об’єкти оподаткування, а саме: не тільки власні, але й орендовані або передані в оренду. Цього вимагає п. 8.4. Порядку № 1588.

Відтак орендоване майно одночасно відображають у ф. № 20-ОПП обидві сторони договору оренди. Адже таке майно водночас є об’єктом оподаткування і для орендодавця, і для орендаря. При цьому для кожної сторони є свої особливі заповнення ф. № 20-ОПП.

Орендодавець. Він повинен дотримуватись певної послідовності заповнення такого повідомлення щодо об’єкта, який передано в оренду. Так, майно, яке орендодавець передає в оренду, повинне звідкись узятися. Його потрібно або «вилучити» з експлуатації самим орендодавцем, або отримати спеціально для передачі в оренду.

Тому перш ніж відображати передачу майна в оренду, орендодавець має повідомити за ф. № 20-ОПП про наявність такого майна, як об’єкта оподаткування. І тут існують такі варіанти.

img 1При первісному наданні інформації про «майбутній» об’єкт оренди у графі 9 зазвичай зазначаємо код «2» (експлуатується). Це означає, що об’єкт використовує «майбутній» орендодавець.

Тож при первісному наданні інформації (графа 2 код «1» ) про об’єкт оподаткування, що у майбутньому стане предметом оренди, у графі 9 платник НЕ зазначає код «9» (здається в оренду). Оскільки цей стан може виникнути лише внаслідок зміни інформації про зазначений об’єкт (код «3» у графі 2).

І лише після цього цілком логічним буде подати ф. № 20-ОПП з інформацією про те, що об’єкт передано в оренду. При цьому в у графі 9 зазначаємо код «9» (здається в оренду).

УВАГА!

Орендодавець, який здає в оренду частину свого об’єкта оподаткування, повинен виділити його в окремий об’єкт

img 2Цей варіант актуальний, коли платник застосовує принцип укрупнення інформації та здає в оренду не весь укрупнений об’єкт, а лише його частину.

При передачі об’єкта орендарю орендодавець на здану в оренду частину відкриває «новий» об’єкт оподаткування. Для цього заповнюємо графу 2 код «1» і проставляємо новий ідентифікатор у графі 5.

Натомість при поверненні такого об’єкта орендарем «закриваємо» цей новий об’єкт (графа 2 код «6»). Фактично у такий спосіб знову укрупнюємо (об’єднуємо) повернену з оренди частину об’єкта разом з неорендованими його частинами.

Це підтвердили й податківці у своїй консультації (див. категорію 116.11 ЗІР ДПСУ).

Бюджетна установа не має власного приміщення (орендує приміщення за 1 грн на рік). Як у такому разі заповнити ф. № 20-ОПП?

Орендар. На відміну від орендодавця, йому не потрібно виділяти предмет оренди з укрупненого об’єкта оподаткування чи якимось іншим чином заявляти про його існування.

При поданні інформації про новий об’єкт оподаткування орендар наводить у ф. № 20-ОПП:

• у графі 2 (код «1») — інформацію про первинне надання інформації про об’єкти оподаткування;

• у графі 9 (код «8») — інформацію про об’єкт, що орендується.

До речі, орендар у графі 9 завжди зазначає один і той самий код «8» (орендується);

• у графі 10: код «7» — для довгострокової оренди, код «8» — для короткострокової оренди;

• у графі 12 — реєстраційний номер об’єкта оренди. Цей номер орендар може дізнатися в орендодавця.

Установа повертає об’єкт оренди орендодавцю у зв’язку із закінченням строку дії договору оренди. Чи необхідно у цьому випадку подавати ф. № 20-ОПП?

Так, у разі повернення об’єкта оренди повідомити про це має як орендодавець, так і орендар.

Повернення орендарем предмета оренди здебільшого означає, що зазначений об’єкт повертається до того стану, в якому він був при первісному наданні інформації про нього. Відтак при поверненні об’єкта з оренди орендодавець знову подає ф. № 20-ОПП з інформацією про зміну даних щодо об’єкта оподаткування. Зокрема, орендодавець має зазначити:

• у графі 2 — код «3» (зміна відомостей про об’єкт оподаткування);

• у графі 9 — код «2» (експлуатується) або «3» (тимчасово не експлуатується).

У свою чергу, при поверненні об’єкта орендодавцю орендар подає ф. № 20-ОПП та зазначає:

• у графі 2 — код «6» (закриття об’єкта оподаткування);

• у графі 9 — код «6» (об’єкт повернуто власнику).

В які строки установа-орендар або орендодавець повинна подати ф. № 20-ОПП? Як правильно рахувати такий строк?

Строк подання ф. № 20-ОПП при орендних відносинах рахується за особливими правилами. Це пов’язано з тим, що Порядок № 1588 передбачає загальний термін подання такого повідомлення для всіх об’єктів оподаткування — протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Тож, на думку податківців, при передачі об’єкта оренди і орендодавець, і орендар, мають подати ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів, наступних за днем оформлення договору оренди.

Наприклад, якщо договір оренди приміщення укладено 01.07.2021 р., і орендар, і орендодавець повинні подати свої «орендні» ф. № 20-ОПП не пізніше 15.07.2021 р. Причому коли саме орендар фактично «заїхав» у орендоване приміщення, значення не має.

Утім, Порядок № 1588 не забороняє орієнтуватися на дату фактичної передачі об’єкта оренди.

Або ще одна ситуація. На дату закінчення чинного договору оренди він не припиняє свою дію, а продовжується. Подавати чи не подавати ф. № 20-ОПП?

Звісно, ні. У зв’язку із формальним закінченням дії договору ф. № 20-ОПП не подаємо. Адже майно — об’єкт оподаткування і надалі є об’єктом оренди.

Інша річ, якщо сторони укладають новий договір, а не продовжують дію старого. У такому разі слід уважно подивитися на дати.

Наприклад, якщо старий договір закінчився 30.06.2021 р., а з 01.07.2021 р. діє вже новий договір оренди того самого об’єкта, ф. № 20-ОПП не подаємо.

Адже тут відсутній факт повернення об’єкта оренди.

А ось якщо старий договір оренди закінчився 30.06.2021 р., а новий буде укладено, наприклад, 01.09.2021 р., має місце розрив між подіями. Відповідно обидві сторони повинні до 14.07.2021 р. (включно) «закрити» об’єкт оподаткування на підставі старого договору, а потім знову «відкривати» його після 01.09.2021 р. — уже на підставі нового договору.

Інформацію про новий договір оренди доведеться подати як орендарю, так і орендодавцю до 15.09.2021 р. (включно).

Майно в оперативному управлінні та ф. № 20-ОПП

Комунальна установа займає будівлю, яку отримала на праві оперативного управління. Чи необхідно нам подавати ф. № 20-ОПП?

Так, про такий об’єкт нерухомого майна установа повинна повідомити податківців. Пояснимо чому.

Річ у тім, що правом оперативного управління вважається речове право суб’єкта господарювання, який володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним для здійснення некомерційної господарської діяльності. Тлумачення такого терміна наведено у ч. 1 ст. 137 ГКУ.

Документом, який підтверджує виникнення цього права, є рішення відповідної місцевої ради про закріплення на праві оперативного управління (господарського відання) нерухомого майна комунальній власності.

Саме на таких умовах здебільшого отримують майно бюджетні установі. При цьому вони виступають його балансоутримувачами.

Тож у цій ситуації ф. № 20-ОПП заповнюйте за загальними правилами. При цьому у графі 10 «Вид права на об’єкт» слід зазначити код «5» — право оперативного управління. Решту граф заповнюєте без будь-яких особливостей.

Як рахувати 10 днів для подання ф. № 20-ОПП у такому випадку?

Податківці стверджують, що зазначений строк слід рахувати від дати набуття права щодо об’єкта оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування (розпорядження).

У нашому випадку такими документами можуть бути рішення ОМС про передачу комунального майна в оперативне управління, договір про закріплення майна комунальної власності на праві оперативного управління.

Загадковий ідентифікатор об’єкта оподаткування

Які правила заповнення графи 5 ф. № 20-ОПП?

У графі 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» наводять числове значення, яке присвоюється об’єкту, інформацію щодо якого подають у певному рядку ф. № 20-ОПП. Створити такий індикатор має сама установа — платник податку. При цьому слід враховувати такі правила:

• по-перше, числове значення ідентифікатора складається з 8 знаків;

• по-друге, перші 3 знаки із 8 відповідають коду типу об’єкта, взятого із Довідника3. Тобто визначити перші три знаки ідентифікатора можна, поглянувши на код, зазначений у графі 3 ф. № 20-ОПП.

3 Див. за посиланням: tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/127294.html

ВАЖЛИВО!

Ідентифікатор присвоюється усім об’єктам, щодо яких подають ф. № 20-ОПП

До відома! У Довіднику не всі коди типів об’єкта є 3-значними, є 2-значними і 1-значними. Тому якщо у Довіднику для вашого об’єкта присвоєний код типу не 3-значний, то ви маєте його самостійно перетворити у потрібний формат. Для цього обраний вами код доповніть спереду необхідною кількістю нулів, щоб код став 3-значним;

• по-третє, решта 5 знаків коду ідентифікатора — це внутрішній ідентифікатор. Цей ідентифікатор (5-значний код) установа присвоює кожному своєму об’єкту самостійно. Податківці рекомендують запускати внутрішній ідентифікатор у порядку зростання. Вочевидь, що для цього доведеться скласти перелік об’єктів оподаткування, які потенційно можуть потрапити до ф. № 20-ОПП.

При визначення такого коду діють ті ж самі правила, що й для коду типу об’єкта.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі