Теми статей
Обрати теми

Електронна декларація: 10 топових порад

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства, Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
У розпалі кампанія електронного публічного декларування доходів і майна. Сьогодні поговоримо про «щорічну» декларацію. Адже із нею має справу практично кожен суб’єкт декларування. Якщо ви ще не встигли відзвітувати, то дослухайтесь до наших порад. І все у вас вийде на «відмінно».

Передусім нагадаємо: для подання «щорічної» декларації особам, уповноваженим на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (вона ж е-декларація), лишилось не так уже й багато часу. Відзвітувати за 2020 рік потрібно до 00 годин 00 хвилин 1 квітня 2021 року (ч. 1 ст. 45 Закону № 17001).

1 Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 р. № 1700-VII.

НАЗК традиційно оновило роз’яснення із заповнення декларації. Вони розміщені у розділі «Декларування» Бази знань НАЗК за посиланням: wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya. Тут можна знайти чимало корисного.

Тож порада «на аперитив»: не оминайте увагою ці роз’яснення. Можливо, саме тут ви знайдете відповідь на своє запитання.

А тепер переходимо до 10 топових порад із електронного декларування.

img 1«Дружіть» із членами своєї сім’ї

Доходи і майно членів сім’ї СД2, як і самих СД, потрібно декларувати. Тому так важливо з’ясувати, хто ж є членами сім’ї. Вони перелічені в ст. 1 та примітці до ст. 46 Закону № 1700. Водночас на практиці виникає багато цікавих ситуацій. Розібратись у цій «Санта-Барбарі» допоможе схема.

2 Суб’єкт декларування.

img 2

Члени сім’ї СД

Що ж робити, якщо член сім’ї не надає необхідну для заповнення декларації інформацію? Не поспішайте ставити позначку «Член сім’ї не надав інформацію»! Така позначка є підставою для проведення НАЗК повної перевірки декларації відповідно до абз. 4 ч. 1 ст. 513 Закону № 1700. А це означає, що будуть:

• з’ясовувати достовірності задекларованих відомостей, точності оцінки задекларованих активів;

• перевіряти на наявність конфлікту інтересів та ознак незаконного збагачення чи необґрунтованості активів.

Тож пропонуємо два варіанти виходу із ситуації.

Варіант 1. Можна «дістати» інформацію із офіційних джерел. Наприклад, правовстановлюючих документів, відповідних відкритих державних реєстрів, із уже поданої членом сім’ї е-декларації. Тоді потрібно вказати всю відому інформацію.

Варіант 2. Сам член сім’ї не має потрібної інформації і не може її надати з офіційних джерел. Тоді у відповідних полях е-декларації слід обрати позначку «Не відомо».

Враховуйте: померла у звітному році особа не є членом сім’ї. Правило «183 днів» тут не діє. Але дані про всі об’єкти, що належали померлому члену сім’ї, якими СД володів, користувався не менше 183 днів у звітному році, вказати у відповідних розділах декларації таки треба.

img 3Розраховуйте термін володіння / користування майном

Інформацію про об’єкт декларування зазначають у разі його перебування у володінні або користуванні станом на останній день звітного року або протягом не менше половини днів звітного періоду. Це загальне правило, продиктоване абз. 3 ч. 2 ст. 46 Закону № 1700 (ср. ).

Половиною днів звітного періоду для «щорічної» декларації є 183 календарні дні. При цьому 183 дні рахуємо загалом за рік: послідовно або сукупно із перервами.

Прикладом права користування можуть бути: позичка (безоплатна передача майна), оренда, сервітути, право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис), право забудови земельної ділянки (суперфіцій), утримання, застава, користування на підставі довіреності, інші законодавчо передбачені права.

ВАЖЛИВО!

Правило «183 днів» не діє щодо об’єктів, які у звітному році знаходились у СД або членів сім’ї лише на праві власності.

Зауважимо: тут йдеться про формальне право власності. Тобто випадок, коли СД або член його сім’ї є власником лише на папері, але не володіє і не користується об’єктом.

У такому разі слід брати до уваги тільки той факт, чи були вони у власності СД або членів його сім’ї на кінець звітного року. Так — декларуйте. Ні — не декларуйте, незалежно від строку перебування у власності у звітному році.

img 4Звертайте увагу на «пороги» декларування

Під «порогами» декларування слід розуміти кількість ПМПО на 1 січня звітного року. Вони встановлені для інформації про певний об’єкт декларування. Оскільки зараз звітуємо за 2020 рік, то і ПМПО слід брати станом на 01.01.2020 р. — 2102 грн. «Пороги» декларування наведені у таблиці нижче.

Якщо вартість майна перевищує «поріг», то декларувати треба. Якщо ні — не треба.

«Пороги» декларування

Вид майна

«Поріг»

ПМПО

грн

Цінне рухоме майно, що належить СД або членам його сім’ї на праві приватної власності (у т. ч. спільної), або перебуває у володінні/користуванні незалежно від форми правочину, внаслідок якого набуте таке право. «Поріг» розраховують для кожного об’єкта окремо. Транспортні засоби та інші самохідні машини декларують незалежно від їх вартості

100

210 200

Подарунок. Для подарунків у вигляді грошових коштів з «порогом» порівнюють суми, отримані від однієї особи (групи осіб) протягом року

5

10 510

Грошові активи (у т. ч. готівка, кошти на банківських рахунках (депозити), внески до кредитних спілок та інших небанківських фінустанов, кошти, позичені третім особам) та активи у дорогоцінних (банківських) металах. Із «порогом» порівнюють сукупну вартість усіх грошових активів

50

105 100

Фінансові зобов’язання, у т. ч. отримані кредити, позики, зобов’язання за договорами лізингу, розмір погашеного «тіла» кредиту та процентів за ним, залишок кредиту на кінець звітного періоду, зобов’язання за договорами страхування та недержавного пенсійного забезпечення

Видатки

img 5Будьте уважні з нерухомістю

Заповнюючи розділ 3 «Об’єкти нерухомості», будьте особливо обачними. Адже можна мати у власності один об’єкт, бути «прописаним» у другому, а фактично проживати взагалі у третьому. Як все це зібрати до купи і задекларувати? Не хвилюйтесь та дослухайтесь до наших порад.

УВАГА!

Місце «прописки» потрібно декларувати.

У зв’язку із реєстрацією місця проживання (у народі — «прописка») у СД та членів його сім’ї виникає право користування об’єктом нерухомості.

Тому дані про об’єкти нерухомості, які є зареєстрованим місцем проживання, зазначте у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» декларації. Навіть якщо фактично там не проживаєте. У полі «Тип права» виберіть «Інше право користування».

А от що зазначити у полі «Інший тип», наразі роз’яснень немає. Можна вказати, наприклад, «Право користування у зв’язку з реєстрацією місця проживання».

Також із роз’яснень НАЗК випливає: декларувати потрібно і об’єкт нерухомості, що є місцем фактичного проживання. За умови, що воно не збігається із місцем реєстрації та ви вказали про це у полі «Місце фактичного проживання. Або поштова адреса, на яку національне агентство з питань запобігання корупції може надсилати кореспонденцію суб’єкту декларування» розділу 2.1 «Інформація про суб’єкта декларування».

Так само, у полі «Тип права» оберіть «Інше право користування».

А у полі «Інший тип», наприклад, «Користування на підставі родинних зв’язків».

Водночас електронна форма декларації вимагає вказати і власника нерухомості, де зареєстрований (проживає) СД та/або члени його сім’ї. Ним може бути як член сім’ї, так і третя особа.

Зауважте: не потрібно дублювати об’єкт нерухомості, щоб вказати права на нього СД та членів його сім’ї.

У межах одного об’єкта нерухомості потрібно зазначити всіх осіб та права, які вони мають на нього: власності, користування тощо.

Приклад 1. Місце проживання СД зареєстровано за адресою А. Власник цього об’єкта нерухомості — третя особа. Фактично СД проживає із дружиною за адресою Б. Власник цього об’єкта нерухомості — дружина.

У розділі 2.1, у підрозділі «Зареєстроване місце проживання» вкажіть адресу А, у підрозділі «Місце фактичного проживання…» — адресу Б.

У розділі 3 «Об’єкти нерухомості» додайте об’єкт А. У підрозділі «Права на цей об’єкт» у відповідних полях зазначте:

«Власність» — «Третя особа» (внесіть необхідні дані цієї особи) «Додати»;

«Інше право користування» — «Право користування у зв’язку з реєстрацією місця проживання» «Суб’єкт декларування» «Додати» + «Зберегти об’єкт».

Далі додайте об’єкт Б. У підрозділі «Права на цей об’єкт» у відповідних полях зазначте:

«Власність» — «Дружина» «Додати»;

«Інше право користування» — «Безоплатне користування на підставі родинних зв’язків» «Суб’єкт декларування» «Додати» +«Зберегти об’єкт».

І ще один важливий момент. Якщо СД або член його сім’ї має нерухомість у спільній власності із кимось, потрібно її правильно задекларувати.

При цьому слід чітко розрізняти спільну часткову і спільну сумісну власність на нерухомість.

Варіант 1. Спільна часткова власність.

Зазначте сумарну вартість відповідних часток у власності на об’єкт, які належать СД та/або члену його сім’ї. Частку третіх осіб не враховуйте.

Розглянемо умовний приклад.

Приклад 2. 1/4 частка об’єкта нерухомості належить СД, 1/2 об’єкта — члену його сім’ї, а решта (1/4) — третій особі. В декларації зазначте вартість лише тих часток, що належать СД та члену його сім’ї, якщо їхня вартість визначена у правовстановлюючих документах. Дані до е-декларації заносять у відсотках. Тому у полі «Вартість на дату набуття або за останньою оцінкою, грн:» слід зазначити 75 % вартості об’єкта нерухомості (25 % + 50 %).

Варіант 2. Спільна сумісна власність. Тобто без поділу на частки. Зазначте загальну вартість об’єкта декларування.

Інформацію про вартість зазначаємо на дату набуття права власності, володіння чи користування або відповідно до останньої грошової оцінки майна у грошовій одиниці України. Якщо переоцінки немає, то проводити її спеціально не потрібно.

img 6Вірно порахуйте транспортні засоби

Із ТЗ3 можуть виникнути такі ж складності, як і з нерухомістю. Тому потрібно врахувати декілька важливих моментів.

3 ТЗ — транспортний засіб.

Довіреність. На практиці існує такий вид продажу ТЗ — за довіреністю. Хоча по суті продажу тут немає.

Адже продаж ТЗ передбачає відповідне оформлення договору купівлі-продажу, зняття його з обліку, отримання нового свідоцтва про реєстрацію.

А видача довіреності на володіння, користування та розпорядження ТЗ без належного укладення договору купівлі-продажу не змінює власника ТЗ.

Особа, яка отримала довіреність, не набуває право власності на ТЗ. Особа, що її видала, не втрачає такого права.

Які ж наслідки має оформлення такої довіреності?

Приклад 3. Особа А є власником ТЗ і видала довіреність на володіння, користування та розпорядження ТЗ особі Б.

Внаслідок цього особа А декларує ТЗ як власник (тип права — «Власність») і додатково вносить дані особи Б як користувача ТЗ (тип права — «Інше право користування» — «Користування на підставі довіреності».

Якщо особа Б також зобов’язана подавати е-декларацію, то вона робить «зворотній» запис: зазначає себе як користувача на підставі довіреності, а особу А — як власника.

Враховуйте: якщо довіреність виписана на члена сім’ї СД, то дублювати ТЗ у декларації не потрібно.

У рамках одного ТЗ зазначте і право власності, і право користування. На обов’язок декларування не впливають такі фактори, як:

• користування безоплатно чи за плату;

• наявність посвідчення водія та/або фактичного керування такими ТЗ;

• наявність чи відсутність родинних зв’язків із власником ТЗ;

• вид та форма (усна чи письмова) правочину, на підставі якого ТЗ перебуває у власності, користуванні.

Таким чином, ТЗ, оформлені на третю особу, якими фактично володіє та/або користується СД або член його сім’ї, декларувати потрібно. Навіть якщо документально таке володіння/користування не зафіксовано.

Викрадений ТЗ. Чи потрібно декларувати викрадений ТЗ? Так, потрібно. Адже право власності на ТЗ зберігається, незалежно від фактичної його наявності.

Службові ТЗ. Службові ТЗ декларувати не треба.

Також не потраплять до декларації ТЗ, які використовують лише у господарській діяльності юридичної особи, якщо СД або члени його сім’ї є кінцевим бенефіціаром цієї юрособи.

Але якщо СД або члени його сім’ї використовують такі ТЗ для власних потреб, декларуванню бути.

Нерозмитнений ТЗ. У декларації потрібно зазначити відомості про нерозмитнений ТЗ, який належить на праві власності третій особі, але яким користувалися СД або члени його сім’ї у звітному році. Звичайно, за умови, що вони володіли/користувались таким ТЗ на кінець року або протягом 183 днів.

До речі, у будь-якому випадку обов’язково потрібно зазначити «Прізвище», «Ім’я» та «По батькові (за наявності)» власника такого ТЗ.

Якщо інша інформація невідома, ставте позначку «Не відомо».

img 7Правильно визначайте дохід та його джерело

Відомості про дохід СД або члена його сім’ї включають дані про вид доходу, його джерело та розмір.

Джерело доходу — це фізична або юридична особа, яка виплатила (нарахувала) такий дохід, а не сам СД або член його сім’ї, які такий дохід отримали.

Але є виняток — дохід від зайняття підприємницькою або незалежною професійною діяльністю члена сім’ї. Тоді сам член сім’ї може бути вказаний джерелом свого доходу від такої діяльності.

ВАЖЛИВО!

Кошти, виплачені для покриття витрат на відрядження, доходом не вважаються.

Соціальні виплати, субсидії тощо є доходом і потраплять до декларації лише в разі їх монетизації (виплати у грошовій формі).

При заповненні «доходного» розділу декларації виникає запитання: звідки взяти дані про доходи?

Варіантів багато. Наприклад, можна попросити довідку у роботодавця, навідатись до ДПС або скористатися сучасними електронними ресурсами.

Якщо ви обрали останній «сучасний» спосіб, то є, принаймні, два ресурси для отримання даних про доходи.

Ресурс 1. Електронний кабінет ДПС (cabinet.tax.gov.ua).

Заходимо до нього із допомогою ЕЦП. І створюємо Запит про суми виплачених доходів.

Заповнити його досить просто: вносимо дані про адресу проживання і за необхідності іншу інформацію (якщо вона не підтягнулась автоматично).

До речі, паспортні дані вносити не обов’язково. Без них запит також «дійсний».

І наприкінці вказуємо важливий момент — період, за який потрібні дані про дохід. Для «щорічної» декларації за 2020 рік вказуємо 1 квартал 2020 р.— 4 квартал 2020 р.

У відповідь надійдуть Відомості з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків.

Шукайте цей документ у вкладці «Вхідні документи».

Ресурс 2. Портал електронних послуг ПФУ (portal.pfu.gov.ua).

Заходимо у систему, в тому числі за допомогою того ж ЕЦП. А далі все просто. Навіть запити подавати не потрібно. Дані про доходи є у вкладці «Моя заробітна плата». Просто обираємо потрібний нам рік.

Зверніть увагу: дані від ДПС та ПФУ можуть відрізнятися.

Наприклад, у Відомостях ДПС, на відміну від системи ПФУ, можуть бути суми кешбеку від банку. Радимо брати більш повну інформацію про доходи.

Також із даними від ПФУ слід бути обережними, якщо у СД або члена його сім’ї були «дитячі» виплати (допомога при народженні дитини, яка виплачується до 3 років).

За даними ПФУ буде вказана більша сума, аніж фактично нарахована — у розмірі мінімального ЄСВ-внеску (тобто у розмірі мінзарплати).

УВАГА!

Декларуйте нараховані, а не отримані доходи

Суму доходів слід зазначити «брутто». Тобто із урахуванням усіх утриманих податків.

img 8Вірно визначайте грошові активи та фінансові зобов’язання

При декларуванні фінзобов’язань та грошових активів їх вартість слід порівнювати з «порогом» (105100 грн).

При цьому до уваги беремо сукупну вартість усіх активів, наявних станом на останній день звітного періоду (незалежно від місця їх зберігання).

Приклад 4. Станом на 31.12.2020 р. у СД були наявні готівкові кошти в розмірі 30 ПМПО та внески на банківських рахунках — 25 ПМПО.

Готівку і кошти в банку зазначте в декларації окремо за кожним видом активу, оскільки їх сукупна вартість становить 55 ПМПО (тобто перевищує 50 ПМПО).

На замітку: підраховуйте сукупний розмір грошових активів окремо самого СД та окремо члена (членів) його сім’ї.

І пам’ятайте головне: отримані кредити (позики) — це фінансові зобов’язання, а от видані — це вже грошові активи. При цьому дані, наведені у розділах 12 «Грошові активи» та 13 «Фінансові зобов’язання», тісно пов’язані із даними з інших розділів.

Що це означає, покажемо на прикладі.

Приклад 5. СД або член його сім’ї у звітному році отримав грошові активи, але станом на останній день цього року вони в нього відсутні.

Такі активи не відображають в розділі 12 «Грошові активи», але зазначають в розділі 11 «Доходи, у тому числі подарунки», крім позик, кредитів. Крім того, видатки, вчинені у звітному році, потрібно відобразити у розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування», якщо розмір видатку перевищує 50 ПМПО.

Так само із фінзобов’язаннями.

Позику (кредит), отриману СД або членом його сім’ї, відображаємо у розділі 13 «Фінансові зобов’язання» декларації. Вказуємо розмір основної суми позики (кредиту), сплачених в її рахунок коштів, сплачених процентів, залишок позики (кредиту) станом на кінець звітного року.

Якщо позика отримана у звітному році та її розмір перевищує 50 ПМПО, потрібно додатково навести відомості про такий правочин у розділі 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування».

Сумніваєтесь, декларувати «старий» кредит чи ні? Перевірте залишок кредиту станом на 1 січня звітного року.

Якщо сума перевищує 50 ПМПО, у полі «Розмір зобов’язання» зазначте заборгованість по зобов’язанню станом на 1 січня звітного періоду. Якщо ні, то фінзобов’язання не декларуйте.

Користуєтесь кредитною лінією до зарплатної картки? Тоді майте на увазі: дрібні витрати не сумуються.

Кредитні кошти є фінансовим зобов’язанням, якщо:

• СД або член його сім’ї у звітному році одноразово скористався ними у розмірі більше 50 ПМПО (незалежно від погашення станом на кінець звітного року);

• залишок заборгованості на останній день звітного року перевищив 50 ПМПО.

img 9Згадайте про всі банківські рахунки

Задекларувати потрібно банківські або інші фінансові установи, в яких СД або члени його сім’ї:

• мають відкриті рахунки будь-якого типу;

• зберігають кошти, інше майно в індивідуальних банківських сейфах.

До фінустанов можуть належати, наприклад, кредитні спілки, недержавні пенсійні фонди, фонди фінансування будівництва та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінпослуг.

Які рахунки вважаються відкритими?

Тут діють такі правила:

• рахунок відритий упродовж половини днів звітного року;

• рахунок відкритий станом на останній день звітного року;

• наявність залишку коштів на рахунку станом на останній день звітного року (за відкритими рахунками) значення не має.

Рахунки за типом можуть бути: поточні, депозитні, умовного зберігання (ескроу) та інші.

УВАГА!

Завершення строку дії банківської платіжної картки або завершення (припинення) надходжень на неї не є автоматичним закриттям рахунку

Приклад 6. СД має картку, куди надходили соціальні виплати при народженні дитини — так звані «дитячі гроші». Дитина досягла 3 років — строк виплати цих коштів скінчився. Але рахунок все ще відкритий. Тому його потрібно декларувати незалежно від наявності/відсутності на ньому коштів.

Окрім назви установи, також потрібно вказати реквізити рахунків. Зокрема, номер. Тільки не плутайте номер рахунку з номером банківської картки.

Загалом, розділ 12.1 «Банківські та інші фінансові установи, у яких відкрито рахунки суб’єкта декларування або членів його сім’ї» заповнити не складно.

Труднощі можуть виникнути хіба що з полями «Інформація про фізичну або юридичну особу, яка має право розпоряджатися таким рахунком або має доступ до індивідуального банківського сейфу (комірки)» та «Інформація про фізичну або юридичну особу, яка відкрила рахунок на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї».

Якщо ви маєте відкриті на вас зарплатні, депозитні, кредитні рахунки, то заповнювати ці поля не потрібно. Ставте позначку «Не застосовується». А от якщо, наприклад, є рахунки, відкриті батьками чи законними представниками неповнолітнім дітям для здійснення ними розрахунків або отримання пенсій, соціальних виплат, то ці поля доведеться заповнити.

Якщо у вас є сумніви щодо рахунків, радимо звернутись до відповідного банку.

img 10Округлюйте з розумом

Усі показники в е-декларації поділені на два «табори»: ті, що округлюються, і ті, що не округлюються. І ті й інші наведено у таблиці.

Округлення проводять до однієї гривні за загальними математичними правилами.

Правила округлення показників в е-декларації

Округлюють

Не округлюють

Вартість криптовалюти та інших об’єктів в розділі 10 «Нематеріальні активи»

Кількість криптовалюти у розділі 10 «Нематеріальні активи».

Вартість об’єктів декларування, які відображають у розділах 3 «Об’єкти нерухомості», 5 «Цінне рухоме майно (крім транспортних засобів)» та 6 «Цінне рухоме майно — транспортні засоби»

Вартість у грошовому виразі та відсотках від загального капіталу в розділі 8 «Корпоративні права»

Грошові показники у розділах 11 «Доходи, у тому числі подарунки», 12 «Грошові активи», 13 «Фінансові зобов’язання» та 14 «Видатки та правочини суб’єкта декларування». Наприклад, якщо особа заробила за рік 100 000,11 грн, у декларації зазначаємо просто 100 000 гривень. Якщо ж особа заробила 100 000,78 грн, у декларації потрібно зазначити 100 001 грн.

Номінальну вартість цінних паперів у розділі 7 «Цінні папери»

Площу об’єктів нерухомості у розділі 3 «Об’єкти нерухомості». Наприклад, якщо площа квартири — 51,4 м2, потрібно вказувати її повністю, а не округлювати до 51 м2

img 11Пам’ятайте про «покарання»

За подання недостовірних відомостей у декларації можуть притягати до кримінальної, адміністративної та дисциплінарної відповідальності. За що саме і які конкретно заходи впливу передбачено, див. таблицю нижче. Попереджений — значить озброєний.

Відповідальність за порушення е-декларування

Порушення

Відповідальність

Законодавча норма

Несвоєчасне подання декларації без поважних причин

Штраф від 50 до 100 нмдг4

від 850 до 1700 грн

ч. 1 ст. 1726 КпАП

Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації, якщо вони відрізняються від достовірних на суму:

до 1000 ПМПО

можуть бути застосовані заходи дисциплінарного впливу

від 100 до 500 ПМПО

Штраф від 1000 до 2500 нмдг —

від 17000 до 42500 грн

ч. 4 ст. 1726 КпАП

від 500 до 4000 ПМПО

Штраф від 2500 до 3000 нмдг (від 42500 до 51000 грн) або громадські роботи на строк від 150 до 240 годин, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років

ч. 1 ст. 3662 ККУ5

понад 4000 ПМПО

Штраф від 3000 до 5000 нмдг (від 51000 до 85000 грн) або громадські роботи від 150 до 240 годин, або обмеження волі на строк до 2 років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

ч. 2 ст. 3662 ККУ

4 нмдг — неоподатковуваний мінімум доходів громадян. Дорівнює 17 грн.

5 Кримінальний кодекс України від 05.04.2001 р. № 2341-III.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі