Теми статей
Обрати теми

Пролонгуємо договір оренди: три підказки від ФДМУ

Пеклуха Юлія, головний редактор журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Якщо ще торік можливість продажу права оренди на електронному аукціоні виглядала майже революційно, то сьогодні цим уже нікого не здивуєш. Наразі гравці цього ринку переймаються питаннями продовження договорів оренди за результатами електронного аукціону. На три головні запитання з цього приводу відповів ФДМУ у своєму листі від 03.02.2021 р. № 10-16-2221.

1. З якої дати набирає чинності договір оренди, продовжений на аукціоні (переможець — чинний орендар)?

Якщо переможцем аукціону став чинний орендар, між ним, орендодавцем і балансоутримувачем майна укладається додаткова угода щодо продовження договору оренди (абз. 1 п. 151 Порядку № 4831).

1 Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 р. № 483.

Укладення такої додаткової угоди передбачає викладення договору оренди відповідного майна в новій редакції згідно з Примірним договором2.

2 Примірний договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності, затверджений постановою КМУ від 12.08.2020 р. № 820.

Важливо: договір оренди набирає чинності в день його підписання сторонами (нотаріального посвідчення — за потреби). У свою чергу, перебіг строку оренди за договором починається із дати підписання акта приймання-передачі. Таким є припис п. 12.1 Примірного договору і він повною мірою стосується додаткової угоди на продовження договору оренди.

Також пам’ятайте: орендодавець зобов’язаний оприлюднити додаткову угоду протягом 20 робочих днів, наступних за днем формування протоколу про результати електронного аукціону. Для цього орендодавець має розмістити цю угоду в ЄТС через свій особистий кабінет. Причому зробити це потрібно до 18 години останнього дня строку оприлюднення.

2. З якої дати застосовується орендна плата, запропонована чинним орендарем на аукціоні: з дати закінчення договору чи з дати проведення аукціону на продовження договору?

Якщо за результатами аукціону її розмір збільшився у порівнянні з початковим договором, то нова орендна плата діє з дати підписання договору оренди у новій редакції. Це повністю узгоджується із приписами ч. 1 ст. 530 ЦКУ.

3. Чи обов’язково підписувати акт приймання-передачі майна, якщо договір оренди продовжується за результатами аукціону (переможець — чинний орендар)?

Якщо договір продовжується за результатами аукціону і переможцем став чинний орендар, підписувати акт приймання-передачі не потрібно. Адже передача майна відбулася на підставі первісного договору оренди і орендар уже фактично ним користується. При цьому майте на увазі: дата закінчення договору визначається шляхом додавання строку, на який продовжено договір оренди, до дати закінчення попереднього договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі