Теми статей
Обрати теми

«Благодійка» вартістю нуль грн. Як оприбуткувати?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа отримала благодійну допомогу — б/в комп’ютер. Однак у документах, наданих благодійником, зазначено вартість 0 грн. Як у такому разі оцінити безоплатно отриману техніку? Які документи слід оформити? Яку суму показати в Довідці про надходження в натуральній формі?

Насправді, все дуже просто. Якщо це благодійна допомога, оцінюйте її за справедливою вартістю. А що написано у супровідних — значення має, проте не вирішальне.

Основні правила визначення вартості безоплатно отриманого майна закріплено в п. 7 розд. II НП(С)БО 121. Отже, запам’ятайте кілька важливих нюансів.

1. Приймає та оцінює активи, отримані у вигляді благодійної допомоги, комісія установи. Таку комісію створюють за наказом керівника. До її складу обов’язково включаємо працівника бухгалтерської служби.

2. Благодійну допомогу, одержану від фізичної чи юридичної особи (окрім бюджетних установ), оприбутковуємо за справедливою вартістю.

Тобто потрібно визначити, скільки, яку суму грошових коштів могла б виручити установа на конкретну дату, якби продавала відповідний об’єкт.

3. За результатами оцінки комісія складає Акт оцінки1 за довільною формою.

1 Завантажити Акт оцінки можна за посиланням buhgalter.com.ua/articles/partnerski-publikatsiyi/nakazi-pro-oblikovu-politiku-ta-organizatsiyu-buhobliku/.

4. Безпосередньо факт безоплатного отримання ОЗ та МНМА слід зафіксувати в Акті приймання-передачі ОЗ. Типову форму цього акта затверджено наказом № 8182. У разі отримання таких активів, як гуманітарна допомога, дарунок чи безповоротна допомога, такий Акт складає комісія установи, яка їх приймає.

2 Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.09.2016 р. № 818.

5. Благодійну допомогу оприбутковуємо на баланс. Щоб правильно визначити субрахунок для обліку безоплатно отриманого майна, передусім орієнтуємось на вартісні ознаки, встановлені установою для розмежування ОЗ та МНМА.

Наприклад, у нашому випадку бухгалтеру доведеться обирати між субрахунками 1014 та 1113.

6. Встановлюємо інвентарний (номенклатурний) номер на об’єкт та відкриваємо Інвентарну картку обліку об’єкта ОЗ.

7. Подаємо до Казначейства Довідку про надходження в натуральній формі на вартість отриманої «благодійки» (визначеної за оцінкою комісією установи). Такі надходження слід відображати за кодом класифікації доходів 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки».

8. І останнє правило. Не забудьте внести зміни до кошторису в частині спецфонду за власними надходженнями. Для цього слід подати розпоряднику вищого рівня копії довідок про зміни до кошторису за власними надходженнями. Останні обов’язково мають бути засвідчені відповідним органом Казначейства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі