Теми статей
Обрати теми

«Карантинна» відпустка & «вислужна» надбавка

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Соціальний працівник територіального центру надання соціальних послуг перебував у карантинній відпустці без збереження зарплати з 11.01.2021 р. по 21.02.2021 р. Чи включається цей період до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років? (запитання з чату на порталі «Buhgalter.com.ua»)

Відразу відповімо: так, включається.

Далі пояснимо чому.

Територіальні центри надання соціальних послуг, або просто — терцентри, є комунальними закладами соціального захисту населення. Надбавку за вислугу років працівникам таких установ передбачено Порядком № 2391. Причому дія цього Порядку поширюється на установи соцзахисту незалежно від джерел їх фінансування та підпорядкування.

1 Порядок виплати надбавки за вислугу років працівникам державних та комунальних установ соціального захисту населення, затверджений наказом Мінсоцполітики від 15.06.2011 р. № 239.

Розмір такої надбавки встановлено у відсотках від посадового окладу залежно від стажу роботи працівників терцентрів (п. 2 Порядку № 239):

Стаж роботи

Розмір надбавки,

% від окладу

Понад 3 роки

10

Понад 10 років

20

Понад 20 років

30

Перелік посад працівників, які мають право на надбавку за вислугу років, наведено у п. 3 Порядку № 239.

Серед них:

• інструктор з трудової адаптації,

• методист з професійної реабілітації,

• організатор культурно-дозвіллєвої діяльності,

• фахівець із соціальної роботи (із соціальної допомоги вдома);

соціальний працівник;

• соціальний робітник;

• психолог.

«Вислужну» надбавку встановлюють за наявності стажу, обчисленого відповідно до п. 4 Порядку № 239. Так, зокрема, до «надбавочного» стажу включають і період, коли працівник фактично не працював, але за ним згідно із законодавством зберігалися місце роботи (посада) та заробітна плата повністю або частково.

Майте на увазі: на період «карантинної» відпустки без збереження заробітної плати дія трудового договору з працівником не переривається. Тобто за ним зберігається місце роботи (посада), хоча виплата зарплати й не проводиться.

Факт збереження трудових відносин підтверджує відповідний запис у трудовій книжці. При цьому саме «трудова» є основним документом для визначення стажу роботи, що дає право на одержання надбавки за вислугу років. Пряму вказівку на це містить п. 5 Порядку № 239. Також це підтвердили й фахівці Мінсоцполітики у своєму листі від 10.03.2016 р. № 247/13/84-16.

Висновок: період перебування соціального працівника терцентру у «карантинній» відпустці за свій рахунок включається до стажу роботи, що дає право на встановлення надбавки за вислугу років.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі