Теми статей
Обрати теми

Простій + відпускні: які дні виключаємо?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Працівниця з 1 квітня 2021 року йде у соцвідпустку на дітей тривалістю 10 календарних днів. З 1 по 30 квітня 2020 року в установі було запроваджено простій з оплатою 2/3 окладу. Як визначити кількість календарних днів для розрахунку відпускних? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Час простою не з вини працівника, у тому числі на період оголошення карантину, встановленого Кабміном, слід оплачувати з розрахунку не нижче від 2/3 тарифної ставки (посадового окладу). Цього вимагає ч. 1 ст. 113 КЗпП.

При цьому формулювання «не нижче 2/3 тарифної ставки» залишає місце для маневрів. Тобто роботодавець може оплачувати простій у більшому розмірі. Такі умови зазвичай прописують у галузевих нормативних документах, на підставі яких розробляється колективний договір. Так, наприклад, для працівників закладів освіти у п.п. 8.3.3 Галузевої угоди1 передбачено здійснення оплати простою у розмірі середньої зарплати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу).

1 Галузева угода між Міністерством освіти і науки України і ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки.

Таким чином, період простою може бути оплачено у розмірі 2/3 окладу чи з розрахунку середньої зарплати.

Водночас для розрахунку відпускних є дуже важливим, як саме оплачено простій. Адже відповідно до абз. 6 п. 2 Порядку № 100 з розрахункового періоду виключається час, коли працівник згідно із законом не працював і заробіток за ним:

• не зберігався:

• зберігався частково.

Тож якщо оплата простою проведена у розмірі 2/3 окладу працівника, то йдеться про часткове збереження заробітної плати за працівником. Відповідно цей період виключаємо із розрахункового періоду. При цьому виключати слід увесь період простою разом із вихідними днями, які на нього припадають (див. лист Мінекономіки від 08.02.2021 р. № 4708-06/7891-09).

Якщо ж період простою оплачений за «середньою», то і сума оплати, і дні простою беруть участь у розрахунку відпускних. Розглянемо приклад за умовами запитання читача.

Приклад. В установі запроваджено простій на період з 1 по 30 квітня 2020 року. Час простою оплачено з розрахунку 2/3 окладу. Працівниця з 1 квітня 2021 року йде у соцвідпустку на дітей тривалістю 10 к. дн.

Кількість календарних днів у розрахунковому періоді квітень 2020 року — березень 2021 року становить:

365 - 11 - 29 = 325 (к. дн.),

де 365 — загальна кількість календарних днів у розрахунковому періоді;

11 — кількість святкових і неробочих днів;

29 — кількість календарних днів простою, оплаченого з розрахунку 2/3 окладу.

Виключаючи з розрахункового періоду календарні дні простою, слід пам’ятати про святкові та неробочі дні, що припадають на «простійний» період. Це потрібно для запобігання подвійного виключення одного й того ж дня.

У нашому прикладі 19 квітня 2020 року — Великдень. Тому із розрахунку виключаємо саме 29 к. дн. простою (30 - 1).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі