Теми статей
Обрати теми

Оклади «обслуговуючих» робітників — 2021: підвищуємо, не підвищуємо, підвищуємо…

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Історія з підвищенням окладів «обслуговуючих» робітників нагадує ворожіння на ромашці. Вона бере початок у вересні минулого року. Саме тоді відбулося підвищення окладів працівників-ЄТСників. Але ситуація вже на той момент виглядала не типово. Адже підвищення було проведено не з початку року, а восени. Приводом стало позапланове зростання МЗП.

Не секрет, що розміри окладів робітників, які обслуговують держоргани та ОМС, змінюються пропорційно підвищенню окладу працівника 1-го розряду за ЄТС.

Пряму вказівку на це містить абз. 2 п. 1 наказу № 771. Тож у вересні 2020-го закономірно постало запитання: що робити з їхніми окладами?

1 Наказ Мінпраці «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» від 02.10.96 р. № 77.

Фахівці Мінекономіки тоді пояснили: оклади «обслуговуючих» робітників слід підвищувати з 01.09.2020 р. (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 33, с. 14). Як наслідок — зазначена категорія бюджетників отримала нехай і не заплановане, але дуже приємне підвищення.

У січні 2021 року оклади за ЄТС знову зросли. Але цього разу позиція Мінекономіки була діаметрально протилежною: посадові оклади «обслуговуючих» робітників у 2021 році залишити на рівні вересня минулого року (лист від 11.01.2021 р. № 3511-06/912-09). Головний аргумент — норма ст. 26 Закону про держбюджет-20212.

2 Закон України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» від 15.12.2020 р. № 1082-IX.

Нагадаємо: головним кошторисом країни на 2021 рік передбачено для всіх категорій працівників держорганів застосування розмірів та умов оплати праці, які діяли на 1 вересня 2020 року.

При цьому, на думку фахівців Мінекономіки (на той час ☺), робітники, які обслуговують органи держвлади та ОМС, належать саме до цієї категорії. Тому підвищувати їх оклади у 2021 році не потрібно.

Але нещодавно на офіційному сайті СПО Об’єднань профспілок з’явився дуже цікавий проєкт наказу Мінекономіки3. Цей документ передбачає затвердження нових оплатних умов для «обслуговуючих» робітників.

3 Проєкт наказу Мінекономіки «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» (spo.fpsu.org.ua/images/2021/597 сайт.pdf).

Після набрання статусу нормативно-правового акта зазначений проєкт наказу замінить собою чинний наказ № 77.

Він встановить нові схеми посадових окладів (тарифних ставок) для «обслуговуючих» робітників. Причому окремо для робітників держорганів і окремо для робітників ОМС.

Так, Мінекономіки має на меті розділити їх. Оклади перших наведено у додатках 1 — 3 до проєкту, а других — у додатках 4 — 6. І якщо проаналізувати їх зміст, стає зрозуміло, кому пощастить, а хто залишиться ні з чим. На жаль...

Для «обслуговуючих» робітників органів державної влади оклади цьогоріч не підвищаться ☹. Причина — та сама обмежуюча норма ст. 26 Закону про держбюджет-2021.

Тепер їх відокремили, і саме на них, за логікою проєкта постанови, поширюється вищезазначене обмеження (див. також лист Мінекономіки від 05.02.2021 р. № 4708-06/7404-09).

А ось оклади робітників, які обслуговують ОМС, повинні зрости протягом 2021 року двічі: «заднім» числом — з 1 січня та наприкінці року — з 1 грудня.

Таке підвищення прив’язане до зростання окладу працівника 1-го тарифного розряду за ЄТС.

Тож з упевненістю можна сказати: далі буде… Тому стежте за нашими публікаціями і дізнавайтесь про найцікавіше першими.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі