№9

Бюджетна бухгалтерія, березень, 2021/№ 9 Інші номери журналу ›
  • Попередня оплата: чергове пом’якшення Кабмін дозволив здійснювати попередню оплату будь-яких товарів, робот і послуг.
  • Оклади «обслуговуючих» робітників — 2021: підвищуємо, не підвищуємо, підвищуємо… Історія з підвищенням окладів «обслуговуючих» робітників нагадує ворожіння на ромашці. Вона бере початок у вересні минулого року. Саме тоді відбулося підвищення окладів працівників-ЄТСників. Але ситуація вже на той момент виглядала не типово. Адже підвищення було проведено не з початку року, а восени. Приводом стало позапланове зростання МЗП.
  • Об’єднана звітність з типом «Довідкова»: ситуація на сьогодні Поки роботодавці губляться у здогадках, що їм робити, якщо у працівників «сталися» звільнення, пенсія, лікарняний (об’єднаного ЄСВ/ПДФО/ВЗ-звіту в системі досі немає), контролюючі органи тільки знизують плечима. Тож що ми маємо із цієї ситуації на сьогодні?
  • Щодо використання залишків освітньої субвенції Лист від 30.06.2020 р. № 1/11-4420
  • Щодо неухильного дотримання законодавства Лист від 14.08.2020 р. № 1/9-441
  • Залишки освітньої субвенції: витрачаємо з розумом Що, до чого і для кого? Порядок використання освітньої субвенції прописано у ст. 103.
  • Щодо порядку ліцензування медичних кабінетів в умовах закладів освіти Лист від 22.12.2020 р. № 17-01/39067/2-20
  • Медкабінет у закладі освіти: на яких умовах працює? Для забезпечення медичного обслуговування учнів у кожному закладі освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності повинен бути медпрацівник. Такі вимоги передбачено у ст. 21 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.
  • Поштові марки: новий погляд на облік давніх знайомих Впровадження електронного документообігу стрімко набирає обертів. Але паперове листування досі не втрачає своєї актуальності. Про це свідчить і кількість звернень у бухгалтерській спільноті з проханням роз’яснити, як зберігати та обліковувати марки та марковані конверти. Особливо гостро це питання стоїть для установ, які не працюють з готівкою, а значить, не мають каси. Пропонуємо освіжити в пам’яті основні моменти придбання, зберігання, обліку та списання ЗПО. І звісно, запропонуємо альтернативний підхід до оформлення їх руху та списання. Буде цікаво, залишайтесь з нами.
  • 2 строкових ≠ безстроковий: коли трудові договори «у безпеці» Працівника звільнили у зв’язку із закінченням строку трудового договору. Через місяць його знову прийняли за строковим трудовим договором. Чи не перетвориться трудовий договір на безстроковий? І чи потрібно знову заводити особову картку на цього працівника?
  • Працівник досяг 18-річчя: звільняти чи переводити? У лютому 2021 року до установи було прийнято неповнолітнього працівника 09.03.2021 р. йому виповниться 18 років, і він має намір продовжувати працювати. Як перевести такого працівника на нормальну тривалість робочого часу? Чи потрібно його звільняти і наново приймати?
  • Е-декларація «перед звільненням»: якщо вихідна допомога спізнилась Посадова особа місцевого самоврядування звільнилась 26.02.2021 р. (останній день виконання повноважень). Вихідну допомогу нарахували 26.02.2021 р., а виплатили 01.03.2021 р. Чи відображати її в декларації «перед звільненням»?
  • Асистент вихователя: як підвищити тарифний розряд Асистент вихователя працює у ЗДО за 10-м тарифним розрядом. У нього 2 роки стажу роботи на аналогічній посаді в іншому закладі освіти. У лютому 2021 року педагог отримав ступінь магістра і хоче підвищити тарифний розряд з 10-го на 11-й. Чи може атестаційна комісія присвоїти асистенту вихователя 11-й тарифний розряд?
  • Учитель із науковим ступенем: трудовий договір, атестація та доплата Учитель історії та правознавства ЗСО має: — освітній ступінь магістра за спеціальністю «політологія»; — науковий ступінь кандидата політичних наук за спеціальністю «Політичні інститути та процеси». Він працює за строковим трудовим договором, строк дії якого спливає. Нещодавно педагог підвищив кваліфікацію у закладі післядипломної освіти. Чи має він право надалі працювати у закладі освіти за безстроковим трудовим договором? Якщо так, то чи можна йому підвищити кваліфкатегорію та встановити доплату за науковий ступінь?
  • Підвищення кваліфікації у вихідний: «середню» НЕ зберігаємо Працівник проходив курси підвищення кваліфікації у свій вихідний день — 6 лютого (субота). Чи оплачувати йому такий день за середнім заробітком?
  • Директор бібліотеки: надбавка за особливі умови роботи Бібліотеку ЗВО очолює директор. Йому встановлено надбавку за особливі умови роботи в розмірі 50 % від посадового окладу. Також ця надбавка встановлена бібліотекарю-суміснику. Просимо роз’яснити кілька моментів: — чи вірно обрана назва посади очільника бібліотеки у ЗВО? Можливо, слід було обрати посаду «завідувач бібліотеки»? — чи правомірно встановлено працівникам «особливу» надбавку? — чи включається ця надбавка в «середню» для розрахунку відпускних?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі