Теми статей
Обрати теми

Щодо неухильного дотримання законодавства

Міністерство освіти і науки України
Лист від 14.08.2020 р. № 1/9-441

<…> Міністерство освіти і науки України інформує, що під час закупівлі засобів навчання та обладнання за кошти державного і місцевих бюджетів необхідно враховувати таке:

1) вимоги до комп’ютерного обладнання (у т. ч. ноутбуків та персональних комп’ютерів), яким комплектуються навчальні кабінети і STEM-лабораторії, визначаються відповідно до Типового переліку комп’ютерного обладнання для закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, затвердженого наказом МОН від 2 листопада 2017 року № 1440, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України (далі — Мін’юст) 15 січня 2018 року за № 55/31507, та не можуть відрізнятися від встановлених Наказом. Характеристики комп’ютерного обладнання, яким комплектуються навчальні кабінети і STEM-лабораторії, повинні відповідати оптимальним вимогам для програмного забезпечення та іншого цифрового обладнання такого навчального кабінету або приміщення закладу. Комп’ютерне обладнання повинне бути сумісним з іншим обладнанням (цифровими документ-камерами, багатофункціональними пристроями тощо) навчальних кабінетів і STEM-лабораторій. Програмне забезпечення повинне мати інтерфейс українською мовою;

2) вимоги до мультимедійного обладнання (у т. ч. інтерактивної дошки, мультимедійного проектора з короткофокусним об’єктивом, багатофункціонального пристрою тощо), електронних освітніх ресурсів та пристосувань для навчальних кабінетів та STEM-лабораторій визначаються відповідно до Типового переліку засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій, затвердженого наказом МОН від 29 квітня 2020 року № 574, зареєстрованим в Мін’юсті 7 травня 2020 року за № 410/34693, та не можуть відрізнятися від встановлених Наказом;

3) вимоги до засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи повинні відповідати вимогам, наведеним у таблиці 5 Типового переліку засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи, затвердженого наказом МОН від 7 лютого 2020 року № 143, зареєстрованим в Мін’юсті 11 березня 2020 року за № 258/34541, та не можуть відрізнятися від встановлених Наказом;

4) вимоги до меблів визначаються відповідно до санітарного законодавства та національних стандартів України ДСТУ 22046:2004 «Меблі для навчальних закладів. Загальні технічні умови», ГОСТ 11015-93 (ИСО 5970-79) «Столи учнівські. Типи і функціональні розміри».

<…>

Крім того інформуємо, що Державна наукова установа «Інститут модернізації змісту освіти» (далі — ДНУ ІМЗО) не здійснює видачу нових свідоцтв про визнання відповідності педагогічним вимогам, оскільки розділ про «Комісія з засобів навчання та обладнання закладів освіти» наказу МОН від 25.11.2011 № 1364 «Про Науково-методичну раду з питань освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України» вилучено відповідно до наказу МОН від 18.05.2020 № 641 «Про внесення змін до наказів Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 25.11.2011 № 1364 та МОН від 11.09.2015 № 922». Саме на підставі відповідних позитивних висновків Науково-методичної комісії з засобів навчання, обладнання та комп’ютеризації закладів освіти Науково-методичної ради МОН ДНУ ІМЗО надавало свідоцтво про визнання відповідності педагогічним вимогам (далі — Свідоцтво).

Крім того зазначаємо, що під час закупівлі засобів навчання та обладнання за кошти державного та місцевих бюджетів подання учасниками конкурсних торгів Свідоцтва не надає учасникам жодних конкурентних переваг та не повинно вимагатися.

Виходячи з наведеного вище Міністерство освіти і науки України наголошує на неухильному дотриманні законодавства під час використання коштів освітньої субвенції під час закупівельних процедур.

Т. в. о. міністра С. ШКАРЛЕТ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі