Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку ліцензування медичних кабінетів в умовах закладів освіти

Міністерство охорони здоров’я України
Лист від 22.12.2020 р. № 17-01/39067/2-20

<…> надаємо роз’яснення щодо порядку отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики закладами освіти.

Відповідно до статті 77 Закону України «Про освіту» організація медичного обслуговування в системі освіти забезпечується відповідно до джерел фінансування закладів освіти кожного рівня освіти, визначених законодавством, здійснюється закладами центрального органу виконавчої влади, що здійснює формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я, та іншими закладами охорони здоров’я відповідно до законодавства.

Частиною другою статті 21 Закону України «Про загальну середню освіту» встановлено, що учні закладів освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності забезпечуються медичним обслуговуванням, що здійснюється медичними працівниками, які входять до штату таких закладів освіти або відповідних закладів охорони здоров’я, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» (далі — Закон про ліцензування) медична практика входить до переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню. Відповідно до статті 17 Основ законодавства України про охорону здоров’я, провадження господарської діяльності в сфері охорони здоров’я, яка відповідно до закону підлягає ліцензуванню, дозволяється лише за наявності ліцензії.

Питання ліцензування медичних кабінетів закладів освіти врегульовано постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 р. № 285 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» (далі — Ліцензійні умови).

Пунктом 18 Ліцензійних умов передбачено, що забезпечення медичною допомогою, зокрема, вихованців (учнів, студентів) загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладів, здійснюється шляхом:

— укладення такими підприємствами, установами, організаціями та закладами договору з амбулаторно-поліклінічним закладом, що має ліцензію, згідно з яким відповідні послуги надаватимуться відокремленим структурним підрозділом амбулаторно-поліклінічного закладу;

— або відкриття на таких підприємствах, в установах, організаціях та закладах медичних кабінетів фізичними особами — підприємцями, які провадять медичну практику на підставі ліцензії;

— або отримання такими підприємствами, установами, організаціями та закладами ліцензії та відкриття на підставі їх розпорядчого документа медичного кабінету без утворення закладу охорони здоров’я, що діятиме відповідно до положення про такий кабінет.

Крім цього, Ліцензійними умовами встановлені організаційні, кадрові і технологічні вимоги до матеріально-технічної бази ліцензіата, обов’язкові для виконання під час провадження господарської діяльності з медичної практики, а також визначений вичерпний перелік документів, що додаються до заяви про отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики.

Таким чином, заклади освіти мають можливість забезпечити безперебійний доступ до медичного обслуговування учнів (вихованців) шляхом укладання договору з іншим суб’єктом господарювання, який має відповідну ліцензію, або отримання ліцензії на заклад освіти, у разі наявності у штаті закладу медичного працівника.

Щодо порядку та переліку документів, які подаються для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики, слід зазначити.

Порядок отримання ліцензії визначено у статтях 10 — 13 Закону про ліцензування.

Згідно з приписами частини першої статті 9 Закону про ліцензування ліцензіат (суб’єкт господарювання, який має ліцензію на провадження встановленого законом виду господарської діяльності) зобов’язаний виконувати вимоги ліцензійних умов, а здобувач ліцензії для її одержання — відповідати ліцензійним умовам.

Пунктами 5 — 6 Ліцензійних умов встановлено, що здобувач ліцензії для її отримання подає у спосіб, передбачений частиною першою статті 10 Закону про ліцензування, до органу ліцензування заяву про отримання ліцензії за формою згідно з додатком 1. До заяви про отримання ліцензії, крім документів, передбачених статтею 11 Закону про ліцензування, додаються за підписом здобувача ліцензії або уповноваженої ним особи відомості про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня (додаток 2). Сторінки відомостей нумеруються, прошиваються, засвідчуються підписом уповноваженої особи та скріплюються печаткою суб’єкта господарювання (за наявності).

Відповідно до частини першої статті 10 Закону про ліцензування, документи можуть бути подані до органу ліцензування та отримані від цього органу ліцензування за вибором здобувача ліцензії, а саме:

1) нарочно відповідно до пункту 3 частини другої статті 6 Закону про ліцензування та у порядку, встановленому статтею 9 Закону України «Про адміністративні послуги»;

2) поштовим відправленням з описом вкладення;

3) в електронному вигляді в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Отже, документи на отримання ліцензії можуть бути подані за допомогою поштового відправлення з описом вкладення до МОЗ України (01601, м. Київ, вул. Грушевського, буд. 7) або через запроваджений МОЗ України Центр адміністративних послуг «Єдине вікно», що розташований у приміщенні Державного підприємства «Державний експертний центр МОЗ України» за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, буд. 10.

Заступник Міністра І. Микичак

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі