Теми статей
Обрати теми

Медкабінет у закладі освіти: на яких умовах працює?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Для забезпечення медичного обслуговування учнів у кожному закладі освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності повинен бути медпрацівник. Такі вимоги передбачено у ст. 21 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

Як правильно організувати надання медичної допомоги у закладі освіти? Які основні функції покладають на медпрацівника, який працює у закладі освіти?

Відповіді на ці запитання шукаємо у свіжому документі — Порядку № 311, який набрав чинності 21.01.2021 р.

1 Порядок здійснення медичного обслуговування учнів закладів загальної середньої освіти, затверджений постановою КМУ від 20.01.2021 р. № 31.

При цьому зазначений Порядок пропонує декілька варіантів організації медобслуговування учнів. А точніше — їх три:

Варіант забезпечення меддопомогою

Пояснення

1. Заклад освіти створює медкабінет

Медичний кабінет у закладі освіти діє на підставі положення про такий кабінет. Заклад освіти повинен отримати ліцензію на медичну практику.

Медичне обслуговування учнів здійснює штатний медпрацівник закладу освіти

2. Заклад освіти укладає договір із закладом охорони здоров’я

Договір про медичне обслуговування учнів укладають із закладом, що має ліцензію на медичну практику. Це можуть бути:

• заклади охорони здоров’я, що провадять господарську діяльність з медичної практики (сестринська справа, педіатрія, загальна практика — сімейна медицина);

• заклади з надання первинної медичної допомоги — територіальні центри первинної медико-санітарної допомоги

3. Заклад освіти укладає договір із фізичною особою — підприємцем

Договір про медичне обслуговування учнів укладають із фізичною особою — підприємцем, яка провадить господарську діяльність з медичної практики на підставі ліцензії

Зазначимо: тривалий час медичне обслуговування закладів освіти здійснювали відповідні заклади охорони здоров’я на підставі укладених договорів. Натомість починаючи з 2021 року заклади освіти отримали право укладати договори на медичне обслуговування не тільки із закладами охорони здоров’я, але й з приватними особами. При цьому головна умова — така фізособа-підприємець має провадити господарську діяльність з медичної практики на підставі ліцензії з медичної практики.

Суттєво: для закладу освіти оплата видатків за послуги з медичного обслуговування згідно з укладеним договором є закупівлею в розумінні Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 р. № 922-VIII.

Створення медкабінету. У такому разі медичне обслуговування в закладі освіти здійснює медпрацівник, який входить до штату такого закладу.

Звичайно, такий варіант медобслуговування більш заморочливий. Адже, як не крути, у такому разі заклад освіти повинен отримати ліцензію на медичну практику. Чи можливо обійтись без неї? На жаль, ні. Саме на необхідність отримання ліцензії на медичну практику для медичного кабінету закладу освіти звернуло увагу МОЗ у листі від 22.12.2020 р. № 17-01/39067/2-20.

Пояснимо, на чому ґрунтуються такі висновки авторів листа.

По-перше, медична практика входить до переліку видів госпдіяльності, що підлягають ліцензуванню. Про це чітко визначено в п. 15 ч. 1 ст. 7 Закону про ліцензування2.

2 Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 р. № 222-VIII.

До відома: господарська діяльність з медичної практики — вид господарської діяльності у сфері охорони здоров’я, який провадиться закладами охорони здоров’я та фізичними особами — підприємцями. Основною метою такої діяльності є надання медичної допомоги та медичного обслуговування на підставі ліцензії.

По-друге, питання ліцензування медичної практики та отримання ліцензії визначено в Ліцензійних умовах3.

3 Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджені постановою КМУ від 02.03.2016 р. № 285.

На перший погляд може здатися, що цей документ стосується виключно закладів охорони здоров’я та фізичних осіб — підприємців, які провадять господарську діяльність з метою надання медичної допомоги та медичного обслуговування. Але це не так.

Про це свідчить норма п. 18 Ліцензійних умов. Зокрема, тут визначено особливості отримання ліцензії на медичну практику для медичного кабінету закладу освіти. При цьому йдеться безпосередньо про створення медичного кабінету в закладі освіти.

Звичайно, отримати ліцензію на медичну практику — справа клопітна. Тому закладу освіти варто підготуватись до цього належним чином.

І розпочати слід з підготовки пакета необхідних документів.

Далі пропонуємо вашій увазі повний перелік документів, необхідних закладу освіти для оформлення ліцензії на медкабінет:

1) виписка з ЄДРПОУ;

2) акт санітарно-епідеміологічного обстеження приміщення;

3) договір оренди приміщення або свідоцтво про право власності;

4) план приміщення із зазначенням площ і назв (наприклад, кабінет перед- та післярейсового огляду водіїв — 12 кв. м, кабінет сестри медичної — 14 кв. м тощо);

5) графік роботи кабінету/кабінетів (дні і години), а також конкретних лікарів/молодшого медичного персоналу, якщо в одному кабінеті працює кілька медичних працівників;

6) перелік медичної техніки в довільній формі з вказівкою на назву приладу, виробника, модель, рік випуску згідно з табелем оснащення і зазначенням кабінету, де те чи інше обладнання знаходиться;

7) документи, що підтверджують метрологічну повірку засобів вимірювальної техніки, які перебувають в експлуатації (тонометр, термометр, гігрометр, автоклав тощо);

8) диплом лікарів/молодших медичних працівників;

9) сертифікат (сертифікати) лікаря-спеціаліста (якщо медичну допомогу надають лікарі);

10) посвідчення про присвоєння кваліфікаційної категорії (за наявності);

11) курси підвищення кваліфікації/спеціалізації молодших медпрацівників (якщо медичну допомогу надають молодші медичні працівники);

12) посвідчення про присвоєння кваліфікаційної категорії молодших медпрацівників (за наявності).

Тож якщо керівник закладу освіти прийняв рішення відкрити медкабінет, варто поквапитись з отриманням ліцензії на медичну практику.

Розмір плати за видачу ліцензії на медичну практику становить один ПМПО (у розмірі, що діє на день прийняття рішення про видачу ліцензії). І пам’ятайте: видатки на отримання ліцензії слід здійснювати за КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки».

Розмір плати за видачу ліцензії на медичну практику наведено у таблиці нижче:

Строк дії

Розмір плати

з 1 січня 2021 р.

2270 грн

з 1 липня 2021 р.

2379 грн

з 1 грудня 2021 р.

2481 грн

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі