Теми статей
Обрати теми

Учитель із науковим ступенем: трудовий договір, атестація та доплата

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин, Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Учитель історії та правознавства ЗСО має:
— освітній ступінь магістра за спеціальністю «політологія»;
— науковий ступінь кандидата політичних наук за спеціальністю «Політичні інститути та процеси».
Він працює за строковим трудовим договором, строк дії якого спливає. Нещодавно педагог підвищив кваліфікацію у закладі післядипломної освіти. Чи має він право надалі працювати у закладі освіти за безстроковим трудовим договором? Якщо так, то чи можна йому підвищити кваліфкатегорію та встановити доплату за науковий ступінь?

«Строковий → безстроковий»: політ нормальний

Особи, які здобули вищу освіту за іншою спеціальністю та яким не було присвоєно професійну кваліфікацію педагогічного працівника, можуть бути призначені на посаду педпрацівника строком на один рік. Вказівку на це містить ч. 5 ст. 58 Закону про освіту1.

1 Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII.

При цьому особам, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, професійна кваліфікація педагогічного працівника може бути присвоєна після одного року роботи на педагогічних посадах.

Умовою цього є успішне складення кваліфікаційного іспиту відповідно до кваліфікаційних вимог до посад педпрацівників чи відповідного професійного стандарту (за наявності).

Нагадаємо: перелік посад педпрацівників затверджено постановою № 9632. Серед зазначених у цьому Переліку посад є, зокрема, посада вчителя ЗСО3.

2 Постанова КМУ «Про затвердження переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників» від 14.06.2000 р. № 963.

3 ЗСО — заклад середньої освіти.

На посади педагогічних працівників приймають осіб (ч. 1 ст. 22 Закону про середню освіту4):

4 Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX.

• які мають педагогічну освіту,

• які мають вищу освіту та/або професійну кваліфікацію,

• які вільно володіють державною мовою,

• моральні якості, фізичний та психічний стан здоров’я яких дозволяють виконувати професійні обов’язки.

ВАЖЛИВО!

Із педпрацівниками закладів освіти при прийнятті на роботу укладають безстрокові трудові договори.

При цьому норма щодо укладання строкових трудових договорів (контрактів) стосується лише керівників закладів освіти, обраних (призначених) у встановленому порядку (ст. 25 Закону про освіту).

Отже, вчитель ЗСО з освітнім ступенем магістра політології, який працював за строковим трудовим договором і підвищив кваліфікацію, має право і надалі, після закінчення строку договору, працювати на своїй посаді за безстроковим трудовим договором.

Вищій кваліфкатегорії бути!

Присвоєння кваліфікаційних категорій за результатами атестації здійснюється послідовно. Таким є припис п. 4.7 Типового положення № 9305. Педпрацівники з науковим ступенем можуть атестуватися без додержання послідовності у присвоєнні кваліфкатегорій та строку проведення позачергової атестації. Але при цьому повинна виконуватися важлива умова: діяльність таких педагогів за їхнім профілем повинна збігатися з наявним науковим ступенем.

5 Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930.

Як зазначено у запитанні, учитель історії та правознавства у ЗСО має науковий ступінь кандидата політичних наук за спеціальністю «Політичні інститути та процеси». Відповідно до наказу № 10576 захист дисертації за цією темою передбачає присудження наукового ступеня кандидата за напрямом як політичних, так і соціологічних наук.

6 Наказ МОН «Про затвердження Переліку наукових спеціальностей» від 14.09.2011 р. № 1057.

Політологія тісно пов‘язана з такими суспільними дисциплінами, як філософія, історія, соціологія, правознавство, релігієзнавство. У рамках курсу «Політологія» відбувається актуалізація знань, отриманих студентами при вивченні цих дисциплін. Навчальна дисципліна складається з таких змістових модулів, як теоретико-методологічні та історичні засади політології, політичне життя суспільства, політичні процеси, політична система суспільства тощо.

Відповідно до Типової освітньої програми № 4057 предмети з історії України, всесвітньої історії, основ правознавства об’єднані до освітньої галузі суспільствознавства.

7 Наказ МОН «Про затвердження типової освітньої програми закладів загальної середньої освіти II ступеня» від 20.04.2018 р. № 405.

Отже, історичні, правознавчі, соціологічні, суспільні, політичні дисципліни можна розглядати як споріднені дисципліни.

Таким чином, учитель історії та правознавства з науковим ступенем кандидата політичних наук має право атестуватися на вищу кваліфкатегорію без дотримання послідовності присвоєння кваліфікаційних категорій. А от додержання процедури атестації відповідно до Типового положення № 930 у цьому разі є обов’язковим.

Доплата за науковий ступінь: а чом би й ні?

Оплата праці працівників закладів освіти здійснюється відповідно до наказу № 5578. Так, згідно з п.п. «г» п.п. 3 п. 4 цього наказу працівникам установлюється доплата за науковий ступінь кандидата наук. Граничний розмір такої доплати становить 15 % посадового окладу (ставки зарплати).

8 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557.

Зазначену доплату встановлюють на підставі:

• диплома кандидата наук;

• заяви працівника;

• наказу керівника.

Її встановлюють працівникам, якщо їх діяльність за профілем (посадою) збігається з наявним науковим ступенем. І, як ми вже переконались, у випадку читача профіль діяльності вчителя історії та правознавства ЗСО збігається з його науковим ступенем. Тож вчителю може бути встановлено таку доплату.

Доплата за науковий ступінь встановлюється залежно від педнавантаження та обсягу виконуваної роботи (див. спільний лист Міносвіти та ЦК профспілки працівників освіти і науки України від 14.02.2006 р. № 1/9-102; № 02-5/68).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі