Теми статей
Обрати теми

Відпустка новоспеченим татусям та інші відпускні новинки

Татусі отримають двотижневу оплачувану відпустку при народженні дитини! Про це шепотілися не один місяць поспіль. І зовсім скоро можна буде сказати вголос: «Отримали!» Президенту направлено на підпис Закон, поданий як законопроєкт від 19.06.2020 р. № 36951.

1 Проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною» від 19.06.2020 р. № 3695.

Загалом цей Закон урівняє права батька та матері у питанні соціальних дитячих відпусток. Сьогодні розглянемо основні новації. А більш детально розберемо їх в одному з наступних номерів.

Відпустка при народженні дитини. Це новий вид соціальної відпустки. Він з’явиться у ст. 773 КЗпП та ст. 191 Закону про відпустки. Її надаватимуть одноразово одній із перелічених нижче осіб:

• чоловіку, дружина якого народила дитину;

• батьку дитини, який не зареєстрував шлюб з матір’ю дитини, але веде спільний з нею побут, має відповідні права та обов’язки;

• бабі, діду або іншому повнолітньому родичу дитини, які фактично доглядають за дитиною, мати чи батько якої є одинокими.

Таку відпустку може бути надано не пізніше трьох місяців із дня народження дитини. Її максимальна тривалість — 14 календарних днів (без урахування святкових і неробочих днів). А от конкретну тривалість визначить сам працівник у письмовій заяві про її надання.

Також відпускник протягом 30 календарних днів повинен буде надати роботодавцю копії документа, необхідного для держреєстрації народження дитини, або свідоцтва про її народження.

Більше конкретики чекаємо від порядку надання відпустки при народженні дитини. На затвердження документа у Кабміну буде один місяць із дня набрання чинності Законом. Відлік ведемо з дня, наступного за днем його опублікування.

Важливо! Спочатку планувалось із появою оплачуваної відпустки татусям прибрати зі ст. 25 Закону про відпустку норму про неоплачувану відпустку чоловікові, дружина якого перебуває у післяпологовій відпустці. Але все таки її залишили.

Відпустка для догляду за дитиною. Рівні права на відпустку для догляду за дитиною до трьох років матимуть як мати, так і батько дитини.

Формально це означає: для отримання такої відпустки батько дитини не повинен надавати довідку з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу. А от баба, дід чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною, як і раніше, зможуть піти у цю відпустку, лише надавши згадану довідку. Але фактично довідок менше не стане (про це поговоримо згодом).

Також батько дитини матиме рівне з матір’ю право на відпустку для догляду за дитиною до шести років (за медичним висновком).

Новинка! Осіб, які перебувають у відпустці «для догляду», зобов’яжуть повідомляти роботодавця про достроковий вихід із неї — не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня виходу з відпустки.

Соцвідпустка на дітей. Додаткову оплачувану відпустку на дітей надаватимуть не тільки жінці (матері), а й батькові. Тож 10-денну відпустку зможуть отримати:

• мати або батько особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи;

• один з батьків, який має двох або більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;

• один з батьків, які усиновили дитину.

Увага! В останніх двох пунктах «загубили» нюанс про те, що мати/батько повинні саме працювати. Наскільки це важливо? Неодмінно з’ясуємо.

Скорочена тривалість роботи. Скорочену тривалість робочого часу за рахунок власних коштів установи, організації можна буде встановлювати для працівників (не лише матерів), які мають дітей віком до 14 років або дитину з інвалідністю. Це стосується й одиноких матерів та батьків.

Дочекаємось кінцевого тексту Закону і проаналізуємо його більш детально.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі