Теми статей
Обрати теми

Поєднання відпусток «до 3 років» і щорічної: офіційно від Мінекономіки

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Кілька тижнів тому ми отримали таке запитання від нашого читача: «Працівниця, не перериваючи відпустку для догляду за дитиною до 3 років, вийшла на роботу на умовах неповного робочого часу. Вона бажає оформити щорічну відпустку тривалістю 14 календарних днів. Чи можна їй надати таку відпустку? Якщо так, то чи потрібно для цього переривати відпустку для догляду за дитиною до 3 років?»

Наче б то запитання нескладне. Але не завадить знати думку Мінекономіки. Тож ми оформили запит. Маємо офіційну позицію компетентного органу й готові поділитися нею з вами.

Спочатку фахівці Мінекономіки нагадали: у період перебування у відпустці для догляду за дитиною жінка за своїм бажанням може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома. Це закріплено в ч. 8 ст. 179 КЗпП та ч. 4 ст. 18 Закону про відпустки.

Відпустка для догляду надається за заявою жінки повністю або частково в межах установленого періоду — до досягнення дитиною трьох років (ч. 1 ст. 181 КЗпП). При цьому працівниця може на власний розсуд:

• у будь-який час перервати відпустку для догляду, а потім знову в неї піти або,

• перебуваючи у такій відпустці, стати до роботи на умовах неповного робочого часу.

Робота в такому режимі не обмежує трудові права працівників (ч. 3 ст. 56 КЗпП). Тож перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною і водночас працюючи неповний робочий час, мати має право на щорічну основну відпустку повної тривалості. Але суттєво, що чинним законодавством не передбачено одночасне перебування працівника у двох відпустках.

А як же бути? Фахівці Мінекономіки відповіли однозначно: у такому випадку працівниця має перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Документально оформлюємо це таким чином:

1) працівниця пише заяву про припинення відпустки «до 3 років»;

2) роботодавець видає наказ (розпорядження) про її припинення.

Після цього вона піде у щорічну відпустку.

Зверніть увагу: не достатньо просто відправити працівницю у щорічну відпустку (отримати від неї відповідну заяву та видати відповідний наказ). Адже доглядова відпустка автоматично не переривається. Її потрібно перервати, оформивши окремі документи (заяву та наказ).

Якщо надалі жінка захоче, то вона може повернутись у відпустку для догляду за дитиною до 3 років після закінчення щорічної відпустки. Повернення також оформлюємо її заявою та наказом керівника.

Так, доведеться мати справу із купою документів. Аби цього уникнути, можна порадити працівниці перервати відпустку для догляду за дитиною і вийти на роботу, нехай і на умовах неповного робочого часу. У такому разі вона нічого не втратить, а навіть у дечому виграє:

• по-перше, її праця так само оплачуватиметься пропорційно відпрацьованому часу;

• по-друге, право на отримання допомоги при народженні дитини вона збереже;

• по-третє, якщо дитина захворіє, працівниця отримає листок непрацездатності по догляду за дитиною та лікарняні.

До речі, з 09.05.2021 р. батько дитини набув рівноцінне з матір’ю право на відпустку «до 3 років». Відповідні зміни внесено Законом № 14011. Детальніше про це — у журналі «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 17-18, с. 2.

1 Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною» від 15.04.2021 р. № 1401-IX.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі