Теми статей
Обрати теми

Закупівля газу: обираємо процедуру та готуємо документи

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Цьогоріч ситуація з постачанням природного газу та тарифами на блакитне паливо вкрай напружена. І лише завдяки спільним діям Кабміну, НАК «Нафтогаз України» та Офісу Президента це питання врегульовано на законодавчому рівні. Які документи необхідно підготувати замовникам для укладання договору про закупівлю природного газу, як їх оформити та куди надсилати? Про це — у нашому матеріалі.

img 1Обираємо процедуру закупівлі

Вибір процедури закупівлі залежить від очікуваної вартості предмета закупівлі. Тому в цьому питанні замовники керуються загальними правилами, встановленими Законом № 922:

• якщо сума перевищує 200 тис. грн — обираємо переговорну процедуру закупівлі;

• якщо сума від 50 до 200 тис. грн — обираємо спрощену закупівлю;

• якщо сума до 50 тис. грн — укладаємо прямий договір;

• якщо двічі відмінено спрощену закупівлю — укладаємо прямий договір.

Залежно від обраної процедури закупівлі замовник готує пакет відповідних документів. І, звісно, інформацію про обраний предмет закупівлі вносить до річного плану.

Будьте готовими до того, що закупівлю доведеться розпочинати на очікувану вартість. А ось укладати договір про закупівлю природного газу слід на умовах, установлених ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг»» (далі —Нафтогаз), але з урахуванням вимог бюджетного законодавства.

img 2Збираємо необхідні документи

Для реалізації цього механізму Нафтогаз підготував алгоритм дій для бюджетних установ щодо укладання договорів та пакет необхідних документів. Ці документи доступні для завантаження на сайті компанії за посиланням: naftogaztrading.com.ua/documents/examples.

Спочатку слід обирати контактну особу, відповідальну за укладання договорів з бюджетними установами у вашому регіоні.

Далі на обрану електрону адресу надішліть такі документи:

1) запрошення на проведення переговорної/спрощеної процедури або звернення стосовно укладання прямого договору з певним обґрунтуванням і посиланням на норму Закону № 922. Таке запрошення складайте у довільній форм;

2) копії таких документів:

• акт звірки розрахунків станом на 30.09.2021, або довідку від попереднього постачальника газу про відсутність простроченої заборгованості за природний газ станом на 30.09.2021, або дозвіл від попереднього постачальника на перехід споживача (замовника) до іншого постачальника;

• статут (Положення тощо);

• витяг (виписку) з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців (отриманий не раніше 01.10.2021) ;

• витяг з реєстру платників ПДВ (якщо ваша установа є платником ПДВ);

• заяву-приєднання до умов договору розподілу природного газу (з ЕІС-кодом).

• наказ (протокол, рішення тощо) про призначення керівника вашої установи;

• довідку з інформацією про керівника та головного бухгалтера (у довільній формі) із зазначенням їх контактних даних та наведенням зразків підписів;

• довіреність (за потреби) на право підписання договору постачання природного газу та протоколу переговорів;

3) протокол переговорів, підписаний замовником (якщо обрано переговорну процедуру). Приклади оформлення протоколів наведено за посиланням: naftogaztrading.com.ua/documents/examples;

4) проєкт договору, оформлений і підписаний замовником.

Усі документи, направлені на електронну адресу, мають бути оформлені належним чином, підписані уповноваженою особою і мати печатку (за наявності). Також зазначені документи в паперовому вигляді слід направити (з оригінальними підписами) поштою на адресу: 04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1.

img 3Погодження протоколу переговорів

Нафтогаз перевіряє протокол переговорів, пакет документів замовника та надсилає на його електронну пошту відповідь про погодження. Після цього замовник має прийняти рішення про намір укласти договір про закупівлю та оприлюднити повідомлення про намір укласти такий договір.

Далі необхідно надіслати Нафтогазу на електронну пошту копію повідомлення про намір укласти договір про закупівлю і повідомити можливу дату підписання договору. Визначайте таку дату з урахуванням вимог ч. 7 ст. 40 Закону № 922.

img 4Підписання договору

Після того як Нафтогаз підпише договір на постачання природного газу, скан-копію договору буде надіслано на вашу електронну адресу. До речі, у разі укладання прямого договору (без проведення переговорної процедури) можна не чекати на повідомлення про намір укласти договір.

img 5Реєстрація договору в Казначействі

Договір на постачання природного газу, укладений із Нафтогазом, передбачає газопостачання на строк до 31.12.2022. Так, у п. 2.1 договору, запропонованому Нафтогазом, обсяг газу розписаний за місяцями із жовтня 2021 року по грудень 2022 року. Також окремо зазначаємо загальний обсяг газу на весь період його постачання. Відтак вам доведеться укласти договір не на один бюджетний період, а на більш тривалий строк.

При реєстрації довгострокових бюджетних зобов’язань, строк дії яких перевищує один бюджетний період, як-от довгострокові договори та зобов’язання понад одного року, необхідно врахувати таке. У Реєстрі бюджетних зобов’язань слід проставити суми у межах планових показників поточного бюджетного періоду. Такі показники заповнюємо на підставі даних календарного плану до довгострокового договору.

З огляду на це, Казначейство у своєму листі «Щодо реєстрації в органах Казначейства договорів на постачання природного газу» від 18.10.2021 № 15-08-08/21201 пояснило порядок реєстрації бюджетних зобов’язань за такими договорами.

А саме, до такого довгострокового договору розпорядник бюджетних коштів має скласти Календарний план. У ньому необхідно розписати обсяги фінансування за роками: на 2021 рік (жовтень — грудень або листопад — грудень) та на 2022 рік (січень — грудень). При цьому в графі «Усього» слід зазначити загальний обсяг фінансування на період дії договору.

Примірну форму такого Календарного плану наведено в додатку до вищезгаданого листа Казначейства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі