Теми статей
Обрати теми

Відпустка «до трьох років»: спецстаж у додатку Д6

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Жінка-держслужбовець з 06.09.2021 перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років. Чи потрібно вносити її дані в додаток Д6 до Об’єднаного звіту?

Так, потрібно. За допомогою даних із таблиці Д6 Об’єднаного звіту період відпустки «до трьох років» зараховується до спеціального стажу.

Додаток Д6 Об’єднаного звіту є аналогом таблиці 7 форми № Д4. У ньому визначають періоди трудової або іншої діяльності, що зараховуються при визначенні права на пенсію відповідно до спеціальних законів пенсійного забезпечення.

Однією з підстав для заповнення додатка Д6 є наявність спецстажу за роботу на посадах, пенсія за якими встановлюється згідно із Законом про держслужбу1.

1 Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

Звернемо увагу на пп. 10 та 12 розд. ХІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про держслужбу. На призначення пенсії відповідно до ст. 37 Закону № 37232 (яка і досі чинна) мають право чоловіки після досягнення 62 років, жінки — після досягнення 60 років, які на 01.05.2016 — на день набрання чинності Законом про держслужбу:

2 Закон України «Про державну службу» від 16.12.93 № 3723-ХІІ.

• мають не менше 20 років стажу на посадах, віднесених до відповідних категорій посад держслужбовців, визначених ст. 25 Закону № 3723 та актами КМУ;

• займають посади держслужби та мають не менш ніж 10 років стажу на посадах держслужбовців, визначених ст. 25 Закону № 3723 та актами КМУ.

ВАЖЛИВО!

Відпустка для догляду за дитиною не перериває тривалість стажу роботи на посаді держслужби

Перейдемо безпосередньо до Об’єднаного звіту. Так, відомості про осіб, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до трьох років та з трьох до шести років, подаються у складі додатка Д6 на загальних підставах (п. 6 розд. IV Порядку № 43). Отже, весь період відпустки «для догляду» потрібно відобразити в додатку Д6 Об’єднаного звіту.

3 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Також пам’ятайте: паралельно на матусю заповнюємо додаток Д1. При цьому враховуйте такі особливості:

• у графі 08 «Код категорії застрахованої особи» потрібно зазначити «25» (наймані працівники, які працюють на посадах, робота на яких зараховується до стажу, що дає право на одержання пенсії відповідно до окремих законів України) або «32» (якщо працівниця з інвалідністю);

• у графі 23 «Ознака наявності спецстажу» слід зазначити «1» — так.

Далі пояснимо правила заповнення деяких граф додатка Д6.

Графа 07 «Код підстави для обліку спецстажу»: використовуйте восьмирозрядний код відповідно до Довідника кодів, наведеного в додатку 3 до Порядку № 4. Для держслужбовців у цій графі зазначайте код ЗДС037А1.

Графа 09 «Початок періоду»: якщо застрахована особа відпрацювала на посаді, яка зараховується до спецстажу, весь місяць, тут зазначайте «01» (перше число місяця), якщо не з початку місяця — відповідне число місяця.

Графа 10 «Кінець періоду»: якщо застрахована особа відпрацювала на посаді зі спецстажем до кінця місяця, зазначайте останнє число місяця («28», «29», «30» або «31»). У іншому разі (якщо було звільнення посеред місяця, звільнення з посади, що зараховується до спецстажу, або переведення з такої посади; закінчення строку дії висновку атестаційної комісії про особливі умови праці) — відповідне число місяця.

Графи 11 «Кількість днів» та 12 «Кількість годин, хвилин»: заповнюйте одну із цих граф. У ній зазначайте показник фактичної тривалості стажу для конкретної підстави за умовами праці, тобто залежно від чинного обліку для конкретної застрахованої особи. Для держслужбовців заповнюйте графу 11 (календарні дні трудових відносин).

Пам’ятайте: період перебування на лікарняному або у відпустці (у т. ч. за свій рахунок або для догляду за дитиною) не є підставою для переривання трудових відносин. Як ми вже зазначали, період відпустки «для догляду» зараховується до спецстажу. А тому протягом усього періоду такої відпустки на працівницю заповнюйте рядок у додатку Д6. Кількість днів проставляйте із розрахунку повністю відпрацьованого місяця.

Графа 13 «Норма тривалості роботи для її зарахування за повний місяць спецстажу (дні або години/хвилини)»: зазначайте норму тривалості стажу для конкретної підстави за умовами праці залежно від обраного варіанта необхідної одиниці виміру в рядках 11 і 12. Тобто (1) кількість днів або (2) годин і хвилин залежно від діючого обліку праці у страхувальника у звітному році для конкретної застрахованої особи, що дає право на зарахування спецстажу у звітному періоді за повний календарний місяць.

На рисунку нижче наведено приклад заповнення Д6 за умовами запитання, що розглядається.

img 1

Фрагмент додатка Д6 за вересень 2021 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі