Теми статей
Обрати теми

Матеріали інвентаризації: шпаргалка з оформлення

Об’єкт інвентаризації

Документальне оформлення*

назва форми

особливості заповнення

ОЗ

Інвентаризаційний опис необоротних активів, затверджений наказом 5721

Застосовуйте для відображення наявності будівель, споруд, транспортних засобів, машин, обладнання, інструментів, комп’ютерної техніки, інвентарю тощо.

Складається за кожним місцезнаходженням ОЗ та особою, відповідальною за їх збереження.

ОЗ відображайте в інвентаризаційному описі за найменуваннями із зазначенням їх інвентарних номерів, виготовлювача, заводського номера (за наявності), року випуску, первісної (переоціненої) вартості, суми зносу, строку корисного використання.

На орендовані ОЗ складайте окремий опис

Інші необоротні матеріальні активи

Інвентаризаційний опис необоротних активів (груповий), затверджений наказом 572

Застосовуйте для відображення наявності та стану МНМА, спецодягу та спецвзуття, тимчасових нетитульних споруд та інших необоротних матеріальних активів.

На однотипні МНМА, видані у користування, оформлюйте групові описи у розрізі МВО.

Білизну, постільні речі, одяг та взуття одного найменування, близькі за розмірами, якостями і ціною, вносьте до інвентаризаційного опису сумарно, із зазначенням їх кількості та номенклатурних номерів

Незавершені капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи

Інвентаризаційний опис необоротних активів, затверджений наказом 572

Застосовуйте для відображення результатів перевірки витрат на придбання, створення (виготовлення) та поліпшення ОЗ, а також витрат за незакінченими і закінченими, але не зданими в експлуатацію об’єктами капітального будівництва, реконструкції, модернізації ОЗ та інших необоротних матеріальних активів.

В інвентаризаційному описі зазначайте найменування об’єкта, обсяг виконаних і оплачених робіт за видами, конструктивними елементами, устаткуванням

Нематеріальні активи

Інвентаризаційний опис необоротних активів, затверджений наказом № 572

Застосовуйте при інвентаризації нематеріальних активів, окрім об’єктів інтелектуальної власності.

До опису вносьте дані про назву нематеріального активу, характеристику, призначення, дату придбання (введення в експлуатацію), первісну (переоцінену) вартість, суму амортизації, строк використання, кількість та вартість об’єкта (групи об’єктів).

Інвентаризаційний опис складають за об’єктами (групами однотипних за призначенням об’єктів) нематеріальних активів та окремо за кожною МВО

Об’єкти права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів

Інвентаризаційний опис об’єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів (типова форма № НА-4, затверджена наказом № 7322)

Застосовуйте для відображення об’єктів права інтелектуальної власності (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, винаходи, розробки, сорти рослин, породи тварин тощо), які обліковуються у складі нематеріальних активів.

Складайте опис окремо за кожним місцезнаходженням об’єктів права інтелектуальної власності та за кожною особою, відповідальною їх за використання.

У цьому опису слід зазначати назву, характеристику, первісну (переоцінену) вартість об’єктів права інтелектуальної власності, суму накопиченої амортизації, дату придбання та строк їх корисного використання

Запаси

Інвентаризаційний опис запасів, затверджений наказом № 572

Використовуйте для відображення фактичної наявності запасів (продуктів харчування, медикаментів та перев’язувальних засобів, будівельних матеріалів, палива, запасних частин до транспортних засобів, машин та обладнання, МШП тощо).

Відображайте запаси за найменуваннями із зазначенням номенклатурних номерів (за наявності), виду, групи, сорту, одиниці виміру, ціни, суми та кількості, встановлених на дату інвентаризації, та за даними обліку.

На МШП, які обліковуються в оперативному порядку, інвентаризаційні описи складати не потрібно

Матеріальні цінності, прийняті на відповідальне зберігання

Інвентаризаційний опис матеріальних цінностей, прийнятих на відповідальне зберігання, затверджений наказом № 572

Застосовуйте для контролю за наявністю матеріальних цінностей, прийнятих на відповідальне зберігання, які обліковують на позабалансовому рахунку 02 «Активи на відповідальному зберіганні»

Готівка

Акт про результати інвентаризації наявних коштів (додаток 7 до Положення № 1483)

Застосовуйте для відображення фактичної кількості готівкових коштів, що знаходяться в касі.

В акті слід не лише зафіксувати суму наявних та облікових готівкових коштів, але й визначити підсумки (результати) інвентаризації — надлишки або нестачу. При цьому в акті обов’язково потрібно навести пояснення причин виникнення відхилень, а також рішення керівника щодо урегулювання розбіжностей

Грошові кошти на рахунках

Акт про результати інвентаризації грошових коштів, затверджений наказом № 572

Використовуйте для інвентаризації коштів на реєстраційних, спеціальних реєстраційних та інших рахунках в органі Казначейства (установах банків).

В акті відображайте фактичну наявність грошових коштів орієнтуючись на суми, зазначені у виписках Казначейства (установи банку) на дату інвентаризації.

В акті також слід визначити підсумки (результати) інвентаризації грошових коштів — надлишки або нестачу. У разі виявлення надлишків чи нестач з’ясуйте обставини їх виникнення та наведіть пояснення причин

Грошові документи, бланки документів суворої звітності

Акт інвентаризації наявності грошових документів, бланків документів суворої звітності, затверджений наказом № 572

Застосовуйте для відображення фактичної кількості грошових документів та бланків документів суворої звітності, які знаходяться в касі.

В акті зазначте: назву, номер, серію, номінальну вартість грошових документів та бланків суворої звітності.

Також відобразіть у акті результати інвентаризації грошових документів, бланків документів суворої звітності — надлишки або нестачу

Дебіторська

та кредиторська заборгованості

Акт інвентаризації розрахунків з дебіторами і кредиторами, затверджений наказом № 572

Відображайте дебіторську та кредиторську заборгованість, виявлену на момент інвентаризації.

В акті зазначайте найменування субрахунків обліку розрахунків, суми неузгодженої дебіторської і кредиторської заборгованостей. Окремо наведіть відомості щодо безнадійних боргів та заборгованості, за якою минув строк позовної давності

Дебіторська і кредиторська заборгованість, строк позовної давності якої минув

Довідка до Акта інвентаризації розрахунків про дебіторську і кредиторську заборгованості, щодо яких строк позовної давності минув, затверджена наказом № 572

Застосовуйте для деталізації інформації про виявлену непогашену заборгованість. Зокрема, у такій довідці зазначайте:

• найменування та місцезнаходження дебіторів і кредиторів;

• суми заборгованості;

• причини виникнення заборгованості;

• дату, з якої минув строк позовної давності;

• підстави виникнення заборгованості (листи до установ вищого рівня з приводу виділення коштів для погашення такої заборгованості тощо)

Дебіторська і кредиторська заборгованість, строк позовної давності якої минув, і яка планується до списання

Акт інвентаризації дебіторської або кредиторської заборгованості, строк позовної давності якої минув і яка планується до списання, затверджений наказом № 572

Застосовуйте для контролю за наявністю та станом дебіторської і кредиторської заборгованості, строками їх виникнення, перебігом строку позовної давності та виявленням заборгованості, строк позовної давності якої закінчився.

У цьому акті зазначайте:

• найменування боржника;

• субрахунок для обліку відповідно виду розрахунків;

• суму заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності та яка планується до списання

Розрахунки з відшкодування матеріальних збитків

Акт інвентаризації розрахунків щодо відшкодування матеріальних збитків, затверджений наказом № 572

Призначений для інвентаризації розрахунків із відшкодування матеріальних збитків.

У цьому акті зазначайте:

• П. І. Б. боржників;

• за що і коли виник борг;

• дату судового рішення (заяви боржника), за відсутності рішення суду — дату пред’явленого позову;

• суму заборгованості на дату інвентаризації

Фінансові інвестиції

Акт інвентаризації наявності фінансових інвестицій, затверджений наказом № 572

Використовуйте для відображення фінансових інвестицій у статутних капіталах підприємств (наприклад, КП).

В акті зазначайте: вид фінінвестицій, документ, що їх підтверджує (засновницький договір, виписки банків, накладні на передачу устаткування тощо), їх номінальну та балансову вартість, дату і термін вкладу.

В акті обов’язково слід визначити підсумки інвентаризації — надлишки або нестачу. У разі виявлення нестачі або надлишку потрібно з’ясувати та навести причини їх виникнення

* Усі матеріали інвентаризації повинні бути оформлені щонайменше у двох примірниках та підписані всіма членами комісії й МВО.

1 Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм для відображення бюджетними установами результатів інвентаризації» від 17.06.2015 № 572.

2 Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм первинного обліку об’єктів права інтелектуальної власності у складі нематеріальних активів» від 22.11.2004 № 732.

3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою правління НБУ від 29.12.2017 № 148.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі