Теми статей
Обрати теми

Вартість харчування: чи можна переглянути?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи можна протягом року переглядати вартість харчування в закладах освіти?

Вартість харчування у закладах освіти встановлюють як самі заклади освіти, так і відповідні ОМС. Так, місцеві ради встановлюють вартість харчування, яке надається безоплатно певним категоріям дітей у закладах освіти.

Конкретні категорії дітей, які отримують гаряче харчування в державних і комунальних закладах освіти за рахунок коштів відповідних бюджетів, визначено п. 4 Порядку № 3051.

1 Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджений постановою КМУ від 24.03.2021 № 305.

Видатки на харчування пільгових категорій дітей покривають відповідні місцеві бюджети. У зв’язку з цим вартість такого харчування встановлюють безпосередньо ОМС — засновники відповідних закладів освіти. Це прямо передбачено абз. 3 п. 8 Порядку № 305.

Вартість безоплатного гарячого харчування в школах відповідні ОМС установлюють щороку відповідно до норм харчування з урахуванням режиму (кратності) харчування. При цьому застосовують середні ринкові ціни на продукти харчування, що склалися в регіоні за даними органів статистики.

Якщо ж протягом року значно змінюються ціни на продукти харчування, ОМС може переглянути вартість безкоштовного харчування у закладах освіти.

Інша річ — установлення вартості харчування самим закладом освіти. Така вартість використовується для продажу готових страв у їдальнях закладів. Нагадаємо: заклади освіти мають право надавати таку платну послугу, як виробництво та реалізація продукції громадського харчування, організації її споживання. Право на її надання передбачено п.п. 5 п. 8 Переліку № 7962.

2 Перелік платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затверджений постановою КМУ від 27.08.2010 № 796.

До вартості страви мають входити усі витрати закладу освіти, пов’язані з її наданням. Так, установлення вартості платної послуги здійснюється на базі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням. Розмір плати за надання конкретної послуги визначають на підставі її вартості, розрахованої на весь строк її надання та у повному обсязі. Зазвичай така вартість також установлюється раз на рік. Але водночас вона може змінюватися при значній зміні вартості її складових.

Так, протягом року може змінитися розмір заробітної плати персоналу, який прямо чи опосередковано пов’язаний з наданням платної послуги. Також можуть змінитися тарифи на комунальні послуги, які входять до вартості платної послуги харчування.

Крім того, цілком можливе й коливання цін на продукти харчування.

Тож вважаємо за можливе здійснювати перегляд та зміну вартості платної послуги з харчування протягом року за умови значної зміни складових витрат.

Водночас майте на увазі: покриття витрат спеціального фонду кошторису за рахунок коштів загального фонду кошторису не припустиме.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі