Теми статей
Обрати теми

Опалювальний котел: як списати тверде паливо?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Установа для опалення приміщення використовує котел, який працює на твердому паливі. На підставі яких норм слід списувати таке паливо? Як правильно оформляти і відображати ці операцію в обліку?

Які норми застосовувати?

Бюджетні установи, не підключені до централізованої системи теплопостачання, для опалення приміщень використовують паровий або водонагрійний котли. Якщо ж говорити про сучасні моделі котлів, то це переважно твердопаливні. І працюють вони на різних видах твердого палива: вугілля, дрова, тріска, торф’яні брикети, хмиз тощо. Також, крім твердого палива, можна використовувати різні горючі побутові відходи: відходи дерев’яні, макулатуру, відходи рослинництва тощо.

Звісно, щоб забезпечити безперебійну роботу опалювального котла, необхідно правильно запланувати витрати на тверде паливо та розуміти, в яку копійку це обійдеться установі.

На сьогодні єдиний документ, у якому передбачено механізм обчислення потреби палива для виробництва теплової енергії, — це Норми № 461. Пояснимо, на які котли поширюються зазначені норми та хто може ними користуватись.

1 Міжгалузеві норми витрат палива для опалювальних котлів, які експлуатуються в Україні, затверджені наказом Державного комітету України з енергозбереження від 07.05.2001 № 46.

Так, цей документ стосується підприємствами, установами та організаціями усіх форм власності. Тож для бюджетних установ жодних винятків. При цьому зазначений документ поширюється на всі котли, що експлуатуються в Україні, крім імпортних (за винятком тих, що придбані в країнах колишнього СРСР) та побутових котлів.

Отже, якщо установа для опалення приміщення використовує вітчизняний котел або котел, виготовлений у країнах колишнього СРСР, вона застосовує Норми № 46 для розрахунку гранично допустимих витрат палива.

УВАГА!

Норми № 46 стосуються вітчизняних котлів та котлів, виготовлених у країнах колишнього СРСР

Інша річ, якщо на балансі знаходиться котел іноземного виробництва, про який не згадується в Нормах № 46. Або установа для роботи котла використовує тверде паливо, не передбачене Нормами № 46 (наприклад, пелети або дрова).

Як бути в такому випадку?

Для вирішення цих питань ви можете застосовувати один із варіантів:

1) застосовувати онлайн-калькулятор для розрахунку витрат різних видів палива2. При використанні таких обчислень є можливість здійснити розрахунок витрат для таких видів твердого палива, як пелети, брикети, дрова дубові, відпрацьоване масло, дизель, а не тільки вугілля кам’яне. Та головний плюс таких онлайн-калькуляторів — можливість порівняння майбутніх витрати на опалення в розрізі різних видів палива. Хоча цією функцією доцільно користуватись, коли тільки почали планувати витрати на придбання опалювального котла;

2 Див за посиланням: pelletshome.com.ua/uk/raschet-stoimosti-otopleniya/.

2) на підставі діючих методик нормування витрат паливно-енергетичних ресурсів самостійно обчислити та затвердити норму витрат палива на опалення приміщень. Серед основних документів — це КТМ 204 України 244-943;

3 КТМ 204 України 244-94 «Норми та вказівки по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні», затверджені Держжитлокомунгоспу від 14.12.93.

3) замовити розробку норм витрат твердого палива для вашого опалювального котла в спеціалізованій організації, діяльність якої пов’язана з виробництвом та постачанням теплоенергії. Наприклад, для цього можна звернутися до теплопостачальника вашого населеного пункту, району, тощо.

На якому варіанті зупинитися — вирішувати вам. Урешті-решт, обраний варіант планування та нормування витрат палива для опалення приміщень на підставі обґрунтувань та розрахунків слід затвердити внутрішнім розпорядчим документом керівника установи.

Як визначити витрати палива?

Щоб розрахувати потребу в паливі для опалення приміщення, необхідно мати таку інформацію, як:

• годинне споживання тепла на опалення;

• тривалість опалювального періоду;

• температуру внутрішнього повітря опалюваних будинків;

• середню температуру зовнішнього повітря за опалювальний період;

• опалювальну площу.

Безпосередньо розрахунок витрат здійснюємо в такій послідовності.

1. Визначаємо індивідуальну норму витрат твердого палива для опалювальних котлів, що працюють на твердому паливі.

Для цього використовуємо формулу, наведену в п.п. 3.1.2 Норм № 46, та коригуючі коефіцієнти. Так, індивідуальну норму витрат твердого палива визначаємо за формулою:

bk = bk° K1 K3 K4.

Пояснимо, що це за показники, та де їх варто шукати:

Показник

Пояснення

bk°

Нормативна паспортна витрата палива при номінальному навантаженні, кг у.п./Гкал (таблиця 3.1 Норм № 46)

K1

Коефіцієнт, що враховує режим роботи (таблиця 3.2 Норм № 46).

Якщо тип котла відрізняється від наведеного в таблиці 3.2, то для водогрійних та парових котлів, що працюють на твердому паливі K1, слід брати на рівні 1,04 в усьому діапазоні навантажень

K3

Нормативний коефіцієнт, що враховує строк експлуатації. Цей показник розраховують залежно від строку експлуатації котла (до 5 років, до 10 років та понад 10 років) за спеціальними формулами, наведеними в п.п. 3.1.1 Норм № 46

K4

Коефіцієнт, який ураховує роботу котла на нерозрахунковому твердому паливі, коли фактична теплотворна здатність палива відрізняється від наведеної в паспорті котла або встановленої при останніх налагоджувальних випробуваннях.

При роботі на нерозрахунковому паливі значення коефіцієнта K4 визначають окремо для кожного виду твердого палива.

Такий коефіцієнт установлено лише для антрациту та для кам’яного вугілля.

При розрахунках індивідуальних норм витрат палива користуємось показниками таблиці 3.11а, 3.12а (при терміні експлуатації до 10 років включно), 3.11б, 3.12б (при терміні експлуатації понад 10 років) та коефіцієнт K4 не враховуємо

2. Визначаємо потребу в тепловій енергії (Гкал) для опалення приміщення бюджетної установи. Для цього визначають годинне споживання тепла (п.п. 6.1.2 Норм № 914).

4 Міжгалузеві норми споживання електричної та теплової енергії для установ і організацій бюджетної сфери України, затверджені наказом Державного комітету з енергозбереження від 25.10.99 № 91.

Такий показник визначають на підставі показників приладів обліку теплової енергії. За їх відсутності годинне споживання тепла доведеться визначити розрахунково:

• за показниками типових або індивідуальних проєктів, за якими побудовані дані об’єкти;

• за даними інвентаризаційних бюро.

За відсутності таких даних годинне споживання тепла на опалення допускається брати за аналогією з типовими проєктами, що найбільш відповідають характеристикам цих об’єктів.

3. Обчислюємо річну потребу в тепловій енергії (Гкал) для опалення приміщення. Для цього використовуємо одну із формул, наведених у пп. 6.1.3 або 6.1.4 Норм № 91 (ср. ).

4. Визначаємо потребу у твердому паливі для опалення приміщення. Для цього індивідуальну норму витрат твердого палива множимо на потребу в тепловій енергії на опалювальний період.

Отриманий показник у результаті обчислень — це й буде планова потреба у твердому паливі для опалення приміщення на опалювальний період.

Оформлюємо списання палива

Серед основних документів, які слід оформлювати при списанні твердого палива на опалення приміщення, такі:

1) наказ про норми списання твердого палива.

У наказі обов’язково зазначте формулу, за якою здійснюватимете розрахунок індивідуальної норми витрат твердого палива для опалювального котла. Також не забудьте навести, які коефіцієнти коригування застосовуєте для розрахунку та їх числові показники;

2) відомість використання твердого палива.

Таку відомість оформлюйте на кожен вид твердого палива, яке використовуєте для опалювального котла. Наприкінці кожного місяця (або з іншою періодичністю) таку відомість слід передавати до бухгалтерської служби установи для перевірки та обробки;

3) акт списання.

Це традиційний документ, який складає комісія установи. Його оформлюють після підбиття підсумків у відомостях використання твердого палива за звітній період (місяць).

Та аби у вас у цьому питанні було все послідовно та обґрунтовано, радимо прописати порядок списання твердого палива в наказі про організацію бухобліку вашої установи. Саме тут слід зазначити документи, які для цього оформлюють. І звісно ж, не забутьте навести форми самостійно розроблених первинних документів у додатках до відповідного розпорядчого документа.

ЦІННА ПОРАДА!

Маєте опалювальний котел — обов’язково визначте порядок списання палива

За таких умов у контролюючих органів не буде підстав звинувати вас у необґрунтованому чи понаднормованому списанні твердого палива для опалювального котла.

Списуємо паливо в бухобліку

А тепер залишилось останнє завдання — правильно показати списання витраченого палива в бухгалтерському обліку.

Для цього вартість палива, використаного для опалення приміщення, відносимо на витрати звітного періоду. У бухобліку робимо запис: Дт 8013 — Кт 1514.

При цьому пам’ятайте: списуємо тверде паливо з балансу виходячи з кількості фактично використаних запасів, а не на підставі встановлених норм витрат. Але не забувайте порівнювати фактичну витрату палива зі встановленою нормою. У разі перевитрати палива необхідно з’ясувати причини та винних осіб.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі