Теми статей
Обрати теми

ТВКВК МБ, КПКВК: маємо зміни

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
У зв’язку зі змінами адміністративно-територіального устрою України та, як наслідок, утворенням нових ТГ, виникла потреба у коригуванні Типової відомчої класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету (далі — ТВКВК МБ) за ознакою головного розпорядника бюджетних коштів. Саме цим і зайнявся Мінфін наприкінці вересня. Що з цього вийшло та відколи запрацюють зміни, розповімо в сьогоднішньому матеріалі.

Аби підкоригувати ТВКВК МБ відповідно до реалій сьогодення, головний фіногран країни вніс відповідні зміни до наказу № 7931.

1 Наказ Мінфіну «Про затвердження складових програмної класифікації видатків та кредитування місцевого бюджету» від 20.09.2017 № 793.

Зміни внесено наказом № 5132. Він набере чинності з 01.01.2022.

2 Наказ Мінфіну «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 20 вересня 2017 року № 793» від 22.09.2021 № 513.

Окрім того, Мінфін надав роз’яснення стосовно цих новацій у листі від 27.09.2021 № 05120-08-6/29579 (далі — лист). Що й до чого, пропонуємо розібратися разом.

Хто такі виконавчі органи?

Спочатку з’ясуємо, хто такі виконавчі органи рад. Навіщо це нам?

А для того, щоб зрозуміти, який код якому органу застосовувати.

Сільські, селищні, міські ради є ОМС, що представляють відповідні ТГ та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування.

Виконавчі органи рад — це органи, які відповідно до Конституції України та Закону № 2803 створюються сільськими, селищними, міськими, районними у містах радами для здійснення виконавчих функцій і повноважень місцевого самоврядування.

3 Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

Виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах рад є їх:

• виконавчі комітети;

• відділи;

• управління;

• інші створювані радами виконавчі органи.

Виконавчі органи є підзвітними та підконтрольними відповідним радам.

Утворення виконавчого комітету, визначення його чисельності, затвердження персонального складу, внесення змін до його складу та його розпуск належить до виключної компетенції відповідних місцевих рад (п. 3 ч. 1 ст. 26 Закону № 280).

Крім того, до виключної компетенції місцевих рад належить затвердження за пропозицією відповідного голови структури виконавчих органів ради.

Зокрема, виконавчими органами можуть бути: відділ освіти, відділ охорони здоров’я, відділ культури, відділ соціального захисту населення, відділ ЖКГ та багато інших.

Структура коду

На сьогодні бюджети всіх рівнів перейшли на застосування програмно-цільового методу. Тож йдеться про КПКВК.

Тепер згадаємо структуру коду програмної класифікації видатків.

Відповідно до підходів, визначених у наказі № 793, для програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів використовується семизначна структура коду.

Наведемо її у таблиці.

Структура коду програмної класифікації видатків

Номер знака

Що відображає

Перші два знаки

Відображають головного розпорядника бюджетних коштів та визначаються відповідно до кодів ТВКВК МБ

Третій знак

Це ознака відповідального виконавця бюджетної програми у системі головного розпорядника.

Якщо відповідальним виконавцем бюджетної програми є безпосередньо головний розпорядник, то третім знаком коду є цифра «1». Для визначення інших відповідальних виконавців використовують цифри від «2» до «9» у межах одного головного розпорядника

Четвертий, п’ятий, шостий, сьомий знаки

Це код бюджетної програми, визначений відповідно до Типової програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів. Така класифікація передбачає присвоєння кожній бюджетній програмі унікального коду. Він застосовується при формуванні коду програмної класифікації видатків та кредитування місцевих бюджетів (КПКВК)

Саме про перші два знаки йдеться у вищезгаданому листі Мінфіну. Так, виконком відповідної місцевої ради як головний розпорядник бюджетних коштів має зазначатися за ТВКВК МБ «02». Жодні інші виконавчі органи після внесення змін цей код не застосовують.

Усі інші виконавчі органи повинні використовувати ТВКВК МБ з «06» по «38». Конкретний код залежить від галузевої ознаки. Так, наприклад, за бюджетною програмою 0212010 «Багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню»:

• головним розпорядником є виконком — ТВКВК МБ «02»;

• виконавцем програми є головний розпорядник бюджетних коштів — про це свідчить третій знак коду — «1»;

• четвертий — сьомий знаки коду — КПКВК 2010 «Багатопрофільна стаціонарна медична допомога населенню».

Інший приклад — бюджетна програма 0611010 «Надання дошкільної освіти»:

• головним розпорядником є відділ освіти — ТВКВК МБ «06»;

• виконавцем програми є головний розпорядник бюджетних коштів — про це свідчить третій знак коду — «1»;

• четвертий — сьомий знаки коду — КПКВК 1010 «Надання дошкільної освіти».

Застосування одного ТВКВК МБ для двох і більше головних розпорядників коштів місцевих бюджетів не допускається.

Видатки на будівництво та капремонт

Видатки на будівництво здійснюються за відповідними КПКВК 7300 «Будівництво та регіональний розвиток». При цьому раніше до поняття «будівництво» входив і капітальний ремонт. Після ж унесення змін до наказу № 793 під будівництвом слід розуміти будівництво, реконструкцію і реставрацію об’єктів виробничої, комунікаційної та соціальної інфраструктури за рахунок власних коштів місцевих бюджетів.

Як бачимо, жодної згадки про капітальний ремонт у цьому визначенні більше немає. Тож майте на увазі: видатки на капремонт не слід відображати за КПКВК 7300.

Як зазначив Мінфін у листі, видатки на капітальний ремонт потрібно планувати й проводити за тим КПКВК галузевої ознаки, до якої належать відповідні заклади та установи. Тож, наприклад, капремонт будівель ЗЗСО слід проводити за КПКВК 1021 «Надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти».

Важливо: вищезазначені зміни слід враховувати вже зараз при плануванні видатків на наступний — 2022 рік. А от уносити зміни до раніше затверджених та нині чинних фінансових документів не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі