Теми статей
Обрати теми

Витрати на незалежну оцінку: як відшкодувати та що в обліку показати?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Заклад освіти оплатив послуги з незалежної оцінки майна — потенційного об’єкта оренди. Вартість таких послуг — 1500 грн. Як правильно в договорі оренди визначити вимоги про відшкодування таких витрат орендарем? Як закладу освіти — балансоутримувачу відобразити в обліку отримання такого відшкодування?

Підстави для відшкодування

У деяких випадках вартість об’єкта оренди визначають на рівні його ринкової (оціночної) вартості. Перелік таких випадків наведено в ч. 4 ст. 8 Закону № 157. Ось вони:

• об’єктом оренди є єдиний майновий комплекс державного або комунального підприємства;

• об’єкт оренди пропонується для передачі в оренду без проведення аукціону;

• об’єкт оренди використовується на підставі договору оренди, укладеного без проведення аукціону, і орендар бажає продовжити договір оренди на новий строк.

При цьому для кожного із зазначених випадків Закон № 157 розмежовує, хто є ініціатором проведення такої оцінки об’єкта оренди. Цього разу нас цікавить ситуація, коли майно передають в оренду без проведення аукціону. Відповідно ініціатором проведення незалежної оцінки є балансоутримувач, а не орендар. Це передбачено ч. 5 ст. 8 Закону № 157. Тож саме балансоутримувач звертається до суб’єкта оціночної діяльності та укладає з ним договір про проведення незалежної оцінки майна.

У свою чергу, орендар, якому передано майно в оренду без аукціону, зобов’язаний відшкодувати балансоутримувачу вартість проведення оцінки об’єкта оренди.

Звісно, щоб такі витрати не стали несподіванкою для орендаря, порядок їх компенсації необхідно узгодити з майбутнім орендарем. Причому вирішити це питання бажано ще до укладання договору оренди. Якщо згоди досягнуто, пропишіть цей момент у договорі оренди серед додаткових умов. Пряму вказівку на це містить абз. 30 п. 54 Порядку № 4831.

1 Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 р. № 483.

Отже, як правильно визначити цю умову в договорі оренди? Підказку знаходимо в Примірному договорі2. А саме в п. 6.3 Умов цього договору сторони зазначають суму витрат балансоутримувача на проведення незалежної оцінки майна. Натомість про обов’язок орендаря компенсувати такі витрати та порядок їх відшкодування йдеться в п. 7.2 Незмінюваних умов Примірного договору. До речі, орендар зобов’язаний перерахувати таке відшкодування протягом 10 робочих днів з дня укладення договору оренди.

2 Примірний договір оренди нерухомого майна, іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності, затверджений постановою КМУ від 12.08.2020 р. № 820.

Що в обліку?

При отриманні відшкодування від орендаря балансоутримувачу передусім варто пам’ятати такі правила:

1) кошти, отримані як відшкодування витрат на проведення незалежної оцінки об’єкта оренди, не є доходами бюджетної установи — балансоутримувача. Такий вид надходжень не передбачено ст. 13 БКУ;

2) отримані кошти проводить як відновлення касових видатків (за умови, якщо здійснення витрат та їх відшкодування проведено в межах одного бюджетного періоду). До речі, відшкодування від орендаря потрапляє на реєстраційний рахунок балансоутримувача за КЕКВ 0000. Після цього балансоутримувач проводить відновлення касових видатків на конкретну суму за КЕКВ 2240;

3) відновлення касових видатків загального фонду за рахунок коштів спецфонду і, навпаки, бюджетним законодавством не передбачено. Тож якщо установа-балансоутримувач здійснила видатки на проведення незалежної оцінки об’єкта оренди за рахунок коштів загального фонду, то й відшкодування від орендаря потрібно зарахувати саме на рахунок загального фонду. Якщо ж установа оплачувала послуги оцінювача зі спецфонду, то й компенсувати такі витрати орендар має на спеціальний реєстраційний рахунок;

4) для правильного відображення в обліку відновлення касових видатків слід враховувати звітний період здійснення відповідних витрат та їх компенсації орендарем. Так, якщо обидві операції відбулися в межах одного кварталу, зменшуємо витрати відповідного звітного періоду (Дт 2117 — Кт 8411).

У такий спосіб балансоутримувач, власне, й виставляє вимогу орендарю відшкодувати понесені витрати та складає рахунок на відшкодування зазначених витрат.

Інша річ, якщо здійснення витрат та їх відшкодування орендарем відбулося у межах одного року, але в різних кварталах. У цьому разі коригуємо фінрезультат кварталу: Дт 2117 — Кт 5511.

Приклад. У зв’язку із наданням будівлі в оренду заклад освіти — балансоутримувач наприкінці вересня 2021 року уклав договір на проведення незалежної оцінки такого майна. Вартість послуг з оцінки — 1500 грн.

Згідно з договором оренду орендар відшкодовує балансоутримувачу витрати на проведення незалежної оцінки об’єкта оренди повністю. Балансоутримувач надав орендарю рахунок на відшкодування таких витрат у жовтні. Орендар перерахував відшкодування на реєстраційний рахунок балансоутримувача протягом 10 робочих днів.

На суму коштів, отриманих як відшкодування витрат на проведення незалежної оцінки майна, проведено відновлення касових видатків з КЕКВ 0000 на КЕКВ 2240.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

Вересень 2021 року

1

Отримано фінансування для оплати послуг оцінювача

2313

7011

1500

2

2

Відображено витрати на проведення незалежної оцінки майна

8411

2117

1500

4

3

Перераховано кошти за послуги оцінювача

2117

2313

1500

2, 4

4

Закриття рахунків витрат у кінці кварталу

5511

8411

1500

17

Жовтень 2021 року

1

Надано рахунок орендарю на відшкодування витрат

2117

5511

1500

4

2

Надійшли кошти від орендаря як відшкодування витрат

2313

2117

1500

2, 4

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі