Теми статей
Обрати теми

Прямий договір: чи можливо збільшити суму?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
На початку року установа уклала договір на заправку картриджів на суму 37500 грн. На початку жовтня контрагент попередив про збільшення ціни на такі послуги. Чи можемо ми збільшити суму такого договору, якщо в ньому прямо не прописано таку можливість? Чи необхідно у такому договорі визначати умови зміни ціни, передбачені ст. 41 Закону № 922? Як часто постачальник може змінювати ціну договору? Чи може він збільшити ціну більше ніж на 10 %?

Це запитання безпосередньо стосується прямих договорів. Такі договори не є договорами закупівлі з позиції Закону № 922.

Так, договором про закупівлю у розумінні Закону № 922 вважають господарський договір, який укладають замовник і учасник за результатами проведення процедури закупівлі або спрощеної закупівлі. З огляду на це, правовідносини за прямими договорами не є предметом регулювання згаданого Закону. А тому вимоги Закону № 922 не поширюються на порядок укладання та унесення змін до таких договорів.

Фактично це означає, що всі питання щодо таких договорів (укладання, виконання, внесення змін тощо) сторони мають вирішувати відповідно до положень ЦКУ та ГКУ. Відтак змінити ціну на послуги та загальну вартість такого договору сторони можуть без урахування обмежень, установлених Законом № 922.

Отже, для вчинення таких дій у прямих договорах немає потреби прописувати правила та умови унесення змін, передбачені ст. 41 Закону № 922. Сторони обирають підстави для внесення змін до прямого договору з урахуванням ст. 651 ЦКУ.

Але попереджаємо! При внесенні змін до таких договорів не забувайте про принципи економії коштів та відкритості публічних закупівель.

Наприклад, замовник збільшує вартість послуг за прямим договором на підставі додаткової угоди, в результаті чого остаточна вартість такого договору перевищує 50 тис. грн. Як наслідок, у такому разі фактично йдеться про уникнення застосування Закону № 922 для спрощених закупівель. З огляду на це, при внесенні змін до прямих договорів стежте за кінцевою вартістю такого договору. А в окремих випадках замовнику доцільно все ж таки укласти новий прямий договір, а не змінювати умови первісного.

Як оформити зміни до договору?

Вирішити це питання нескладно. Достатньо укласти додаткову угоду до договору. При цьому слід неухильно дотримуватись вимог ст. 651 ЦКУ.

Чи оприлюднювати такі зміни в ЕСЗ1?

1 ЕСЗ — електронна система закупівель.

Закон № 922 не містить вимоги щодо оприлюднення прямих договорів в ЕСЗ та, відповідно, змін до них. Разом з тим для прямих договорів Закон № 922 зобов’язує замовників оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ.

Зауважте: замовник не зобов’язаний вносити до ЕСЗ інформацію про виконання та/або зміну умов договору, щодо якого оприлюднено звіт. Хоча технічно функціонал ЕСЗ дає замовникам змогу додати таку інформацію.

Що робити з річним планом?

При збільшенні вартості договору внесемо зміни до річного плану закупівель. І пам’ятайте! Строк оприлюднення таких змін до річного плану — 5 робочих днів з дня затвердження.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі