Теми статей
Обрати теми

Тарифи на харчування у закладах освіти: хто встановлює та контролює?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
А чи знаєте ви, які саме тарифи на харчування в закладах освіти мають затверджувати ОМС? Як часто це слід робити? Та хто має контролювати дотримання встановлених тарифів? Коротко про головне з цього приводу — в нашому матеріалі.

Тарифи на безоплатне харчування

Спочатку нагадаємо, які саме категорії дітей забезпечуються безоплатним харчуванням. Наразі ці категорії визначено п. 4 Порядку № 3051. Так, гаряче харчування в державних і комунальних закладах освіти за рахунок коштів відповідних бюджетів згідно зі встановленим у закладі освіти режимом (кратністю) харчування має бути забезпечено для:

1 Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджений постановою КМУ від 24.03.2021 № 305.

• дітей-сиріт;

• дітей, позбавлених батьківського піклування;

• дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах);

• дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону № 17682;

2 Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 № 1768-III.

• учнів закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи;

• дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

• дітей з числа осіб, визначених у ст. 10 Закону № 35513;

3 Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 № 3551-XII.

• осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням ОМС.

Видатки на харчування зазначених категорій дітей покривають відповідні місцеві бюджети.

Облік дітей, що забезпечуються безоплатним гарячим харчуванням, ведуть класні керівники. Вони щодня (сьогодні на завтра) надають відповідну інформацію особі, відповідальній за організацію харчування, та уточнюють її зранку поточного дня.

У зв’язку з тим, що безоплатне харчування дітей забезпечується за рахунок коштів місцевих бюджетів, то логічно, що і вартість такого харчування встановлюють ОМС. Це підтверджує п. 8 Порядку № 305.

Вартість безоплатного гарячого харчування у школах встановлюють відповідні ОМС щороку відповідно до норм харчування з урахуванням режиму (кратності) харчування. При цьому застосовують середні ринкові ціни на продукти харчування, що склалися в регіоні за даними органів статистики.

Як правило, така вартість встановлюється один раз на рік. Але якщо мають місце значні коливання цін на продукти харчування, то вартість харчування може бути переглянута.

Тарифи на платне харчування

Чи повинні ОМС затверджувати тарифи на платне харчування, розраховані та встановлені закладами освіти?

Передусім нагадаємо: бюджетні установи можуть надавати лише ті види платних послуг, які дозволені до надання законодавством. І для закладів освіти нормативним документом, що визначає такі види послуг, є Перелік № 7964. Зокрема, державні та комунальні заклади освіти можуть надавати платні послуги з виробництва та реалізації продукції громадського харчування, організації її споживання.

4 Перелік платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затверджений постановою КМУ від 27.08.2010 № 796.

Такий вид платних послуг передбачено п.п. 5 п. 8 Переліку № 796.

Вартість платних послуг визначають на підставі калькуляції витрат, які несе заклад освіти у зв’язку з їх наданням. Ця вартість формується відповідно до Порядку № 7365.

5 Порядок надання інших платних послуг державними та комунальними навчальними закладами, затверджений спільним наказом МОН, Мінекономіки та Мінфіну від 23.07.2010 № 736/902/758.

Установлення вартості платної послуги здійснюється на базі економічно обґрунтованих витрат, пов’язаних з її наданням. Розмір плати за надання конкретної послуги визначають на підставі її вартості, що розраховується на весь строк її надання та у повному обсязі. Складові витрат визначено п.п. 2.2 Порядку № 736. Зокрема, до них належать:

• витрати на оплату праці працівників;

• нарахування на оплату праці відповідно до законодавства;

• безпосередні витрати та оплата послуг інших організацій;

• капітальні витрати;

• індексація заробітної плати, інші витрати відповідно до чинного законодавства.

Більше про визначення вартості харчування у ЗЗСО — у статті «Платне харчування у школі: як визначити вартість?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 35, с. 4 — 10).

Повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у галузі бюджету, фінансів і цін визначено ст. 28 Закону № 2806. Так, до власних повноважень виконавчих органів ОМС належать повноваження щодо встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення, на інші комунальні послуги (крім тарифів, які встановлюються НКРЕ), побутові, транспортні та інші послуги (п.п. 2 п. «а» ч. 1 ст. 28 Закону № 280).

6 Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 № 280/97-ВР.

При цьому до делегованих повноважень місцевих рад належать повноваження щодо здійснення відповідно до закону контролю за дотриманням цін і тарифів (п.п. 2 п. «б» ч. 1 ст. 28 Закону № 280).

Також зазначимо: повноваження органів виконавчої влади щодо регулювання цін визначено постановою № 15487.

7 Постанова КМУ «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)» від 25.12.96 № 1548.

Обласні держадміністрації та Київська міськдержадміністрація регулюють (встановлюють), зокрема, граничні торговельні надбавки (націнки) на продукцію громадського харчування, що реалізується в загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах. Це передбачено п. 12 додатку до постанови № 1548.

Таким чином, затвердження калькуляції витрат та вартості послуг з виробництва та реалізації продукції громадського харчування, організації її споживання органами виконавчої влади та ОМС чинним законодавством не передбачено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі