Теми статей
Обрати теми

Фотоапарат + об’єктив: обліковуємо разом чи окремо?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа— будинок культури придбала фотоапарат та об’єктив. Як поставити на облік придбане обладнання? Як правильно відобразити в бухобліку придбання таких матеріальних цінностей?

Що вважати одиницею обліку?

Кожен фотоапарат для повноцінного виконання своїх функцій потребує наявності цілого комплекту відповідних елементів. Один із найважливіших — це об’єктив.

Існують два варіанті придбання фотообладнання:

1) фотоапарат разом з об’єктивом (так звані моделі-kit). У такому разі об’єктив належить до комплектуючих фотокамери;

2) фотоапарат без об’єктива (так звані моделі-body). За таких умов, окрім фотокамери, доведеться додатково придбати об’єктив (один або ж декілька), які технічно сумісні з такою камерою.

Та перш ніж говорити про особливості відображення в обліку кожного із варіантів, з’ясуємо, чи можливо фотоапарат та об’єктиви визнавати самостійними об’єктами обліку. Для цього звернемось до норм НП(С)БО 121. Так, об’єктом ОЗ визнають:

• закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдям до нього;

• конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання самостійних функцій;

• відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно;

• інший актив, що відповідає визначенню ОЗ, або його частина, що контролюється суб’єктом державного сектору.

Таким чином, зі статусом фотоапарата все зрозуміло. Таке обладнання 100-відсотково є самостійною одиницею обліку ОЗ або МНМА (залежно від вартості). А ось комплектуючі до нього навряд чи можуть самостійно виконувати свої функції без такого обладнання. Тому обліковувати складові частини фотоапарата (у тому числі й об’єктиви) як окремі об’єкти обліку ОЗ або МНМА не слід.

Отже, фотообладнання (фотокамера та об’єктив) обліковуємо:

• або як один об’єкт обліку. Тобто як фотокамеру, так і решту її комплектуючих обліковуємо як один об’єкт обліку ОЗ або МНМА. Наприклад, до комплекту фотоапарата може бути включено: об’єктив, інструкцію виробника, акумуляторну батарею, зарядний пристрій, USB-кабель, відеокабель, шийний ремінь, кришку для об’єкта, окуляр на видошукач, програмне забезпечення. Тож якщо об’єктив придбано відразу в комплекті з фотоапаратом, для цілей бухобліку він є складовою частиною відповідного об’єкта й окремому відображенню не підлягає;

• або як різні (окремі) об’єкти обліку. При цьому фотокамеру, звісно, слід обліковувати як самостійний об’єкт у складі ОЗ або МНМА. Натомість об’єктив, придбаний окремо від фотокамери, варто обліковувати як звичайні комплектуючі частини у складі запасів.

Отже, обирайте варіант обліку залежно від того, яким чином ваша установа придбаває фотоапарат та об’єктив (комплектом чи окремо).

Майте на увазі: з варіантом обліку слід визначитись ще до моменту укладення договору з постачальником. Адже від цього залежатиме порядок застосування КЕКВ при плануванні та здійсненні видатків на такі цілі. Далі докладніше.

Які КЕКВ та субрахунки застосовувати?

img 1Усе комплектом

Якщо фотоапарат було придбано в комплекті з об’єктивом, весь комплект підлягає зарахування до складу ОЗ або МНМА. Залежно від вартості придбаного фотообладнання та вартісних ознак предметів МНМА, встановлених обліковою політикою установи, обладнання буде зараховане до складу ОЗ або МНМА.

Відповідно видатки на придбання фотоапарата та об’єктива плануємо за одним із кодів:

КЕКВ 2210 — якщо фотообладнання належить до МНМА;

КЕКВ 3110 — якщо таке обладнання належить до ОЗ.

Такий об’єктив, як решта складових частин фотоапарата становлять з ним єдине ціле і входять до його первісної вартості. Тому в бухобліку як окремі об’єкти вони не фігурують. Такий об’єктив ми обліковуємо у складі фотоапарата на субрахунку 1014 або 1113.

img 2Усе окремо

Інша річ, якщо фотоапарат придбано без об’єктива. У цьому разі об’єктив доведеться докупити й оприбуткувати окремо від фотокамери як самостійний актив. Це означає, що:

• видатки на придбання об’єктива плануємо за КЕКВ 2210 (п.п. 8 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333). До речі, свого часу на застосуванні саме цього КЕКВ наполягало Казначейство у листі «Щодо застосування КЕКВ під час придбання комплектувальних виробів для обладнання» від 22.02.2017 № 16-08/188-3084;

• зараховуємо об’єктив до складу запасів (незалежно від вартості придбання) та обліковуємо на субрахунку 1515.

Також пам’ятайте про таку особливість обліку запасів: після установки на фотоапарат його не варто відразу списувати на витрати (субрахунки 8013, 8113). Продовжуйте обліковувати такий об’єктив у складі запасів до моменту настання його непридатності для використання.

Нічого не нагадує? Так, у деякому сенсі облік об’єктивів до фотоапарата подібний до обліку запасних та зимових автошин.

Розглянемо обидва варіанти обліку фотообладнання на прикладах.

Приклад 1. За рахунок коштів загального фонду будинок культури та творчості придбав цифровий фотоапарат Canon EOS 600D Kit — 10300 грн. Згідно з інструкцією виробника до комплекту фотоапарата включено: об’єктив, інструкцію, акумуляторну батарею, зарядний пристрій, USB-кабель, відеокабель, шийний ремінь, кришку місця під об’єктив, окуляр на видошукач, програмне забезпечення.

Згідно з обліковою політикою установи вартісні ознаки предметів МНМА встановлено на рівні до 20 тис. грн. Тому видатки на придбання фотоапарата здійснено за КЕКВ 2110. Розрахунки з постачальником згідно з договором проведено на умовах післяплати (за фактом отримання товару).

Уведення фотообладнання в експлуатацію відбулося на підставі Акта введення в експлуатацію ОЗ. Також об’єкту МНМА було присвоєно номенклатурний номер та відкрито Інвентарну картку обліку об’єкта ОЗ, в якій наведено перелік усіх його комплектуючих.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

Придбання фотоапарата в комплекті з об’єктивом

1

Отримано асигнування на придбання обладнання

2313

5411

10300

2

2

Отримано фотоапарат від постачальника

1312

6211

10300

6

3

Перераховано кошти постачальнику за фотоапарат

6211

2313

10300

2, 6

Уведення в експлуатацію фотообладнання

4

Уведено в експлуатацію фотообладнання

1113

1312

10300

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

10300

17

5

Нараховано амортизацію в розмірі 50 % (10300 грн х 50 %)

8014

1412

5150

17

6

Віднесено на фінрезультат звітного періоду суму нарахованої амортизації

5511

8014

5150

17

Приклад 2. За рахунок коштів загального фонду будинок культури та творчості придбав цифровий фотоапарат CANON EOS 80D Body — 32900 грн. Згідно з інструкцією виробника до комплекту фотоапарата включено: інструкцію з експлуатації, акумуляторну батарею, зарядний пристрій, USB-кабель, відеокабель, шийний ремінь, кришку місця під об’єктив, окуляр на видошукач, програмне забезпечення.

Оскільки до складу комплектуючих частин фотоапарата не включено об’єктив, установа додатково придбала 2 змінні об’єктива CANON на загальну суму 21 тис. грн (вартість одного — 4700 грн, а іншого — 16300 грн).

Згідно з обліковою політикою установи вартісні ознаки предметів МНМА встановлено на рівні до 20 тис. грн. Тому видатки на придбання фотоапарата здійснено за КЕКВ 3110, а об’єктиви придбано за КЕКВ 2210. Розрахунки з постачальником згідно з договором проведено на умовах післяплати.

Уведення фотоапарата в експлуатацію відбулося на підставі Акта введення в експлуатацію ОЗ. Також об’єкту ОЗ було присвоєно інвентарний номер та відкрито Інвентарну картку обліку об’єкта ОЗ, в якій наведено перелік усіх комплектуючих частин.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

Придбання фотоапарата та об’єктивів

1

Отримано асигнування на придбання:

• фотоапарата

2313

5411

32900

2

• об’єктивів

2313

7011

21000

2

2

Отримано від постачальника:

• фотоапарат

1311

6211

32900

6

• об’єктиви

1515

6211

21000

6

3

Перераховано кошти постачальнику

6211

2313

53900

2, 6

Уведення в експлуатацію фотообладнання

4

Уведено в експлуатацію фотообладнання

1014

1311

32900

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

32900

17

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі