Теми статей
Обрати теми

Протигази цивільні: особливості обліку та списання

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
Як правильно провести списання протигазів, які знаходяться на обліку установи у рамках виконання програми цивільного захисту? Чи потрібно отримувати висновок експерта щодо непридатності протигазів? Та яких вимог слід дотримуватись при купівлі нових протигазів на зміну списаним? Відповіді на ці та інші запитання — у нашій статті.

Придбання засобів індивідуального захисту, у т. ч. протигазів (далі ЗІЗ), здійснюється не лише у межах реалізації заходів охорони праці. Тобто не тільки для забезпечення роботи людини у шкідливих та небезпечних умовах праці (ст. 8 Закону № 26941). Закупівля ЗІЗ також відбувається для реалізації заходів у сфері цивільного захисту.

1 Закон України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII.

Цивільний захист

Функція держави, спрямована на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій, вважається цивільним захистом (ч. 1 ст. 4 КЦЗУ2).

2 Кодекс цивільного захисту України від 02.10.2012 № 5403-VI.

Крім самої держави, реалізацію державної політики у сфері цивільного захисту забезпечують органи державної влади, ОМС, громадяни та всі суб’єкти господарювання незалежно від форми власності (ч. 1 ст. 1 КЦЗУ). Вони як суб’єкти забезпечення цивільного захисту розробляють та виконують заходи у сфері цивільного захисту і реагування на надзвичайні ситуації (далі — НС) (п. 27, 28 Положення № 113).

3 Положення про єдину державну систему цивільного захисту, затверджено постановою КМУ від 09.01.2014 № 11.

Зокрема, до таких заходів належить і обов’язок із завчасного накопичення та підтримання у готовності засобів колективного та індивідуального захисту для забезпечення радіаційного та хімічного захисту населення та території (п.п. «а» п. 2 ч. 2 ст. 35 КЦЗУ).

ЗІЗОД

Залежно від способу забезпечення захисту засоби індивідуального захисту органів дихання (далі — ЗІЗОД) поділяються на фільтрувальні та ізолювальні. До фільтрувальних якраз належать протигази.

Основним документом, який наразі регламентує вимоги до виробництва, комплектації, прийому та зберігання ЗІЗОД для населення та невоєнізованих формувань, дітей віком до 1,5 року, є Стандарт МНС України СОУ МНС 75.2-00013528-002:20104. У цьому документі враховано всі затверджені норми та вимоги чинних ДСТУ (розд. 2 вищезгаданого Стандарту). Його можуть застосовувати, зокрема, й органи виконавчої влади, ОМС, інші держоргани, установи та організації, які забезпечують населення та особовий склад невоєнізованих формувань засобами захисту у разі загрози виникнення та в умовах НС.

4 Стандарт МНС України СОУ МНС 75.2-00013528-002:2010 «Безпека у надзвичайних ситуаціях. Фільтрувальні засоби індивідуального захисту органів дихання населення у надзвичайних ситуаціях», прийнятий наказом МНС від 25.02.2010 № 104.

Критерії вибору

Фільтрувальні ЗІЗОД класифікуються:

1) за функціональними властивостями (наприклад, для захисту тільки органів дихання, або для захисту органів дихання, зору та шкіри обличчя людини тощо);

2) за захисними властивостями (наприклад, для захисту тільки від газів і пару тощо);

3) за способами подавання повітря (наприклад, ЗІЗОД без нагнітання повітря);

4) за призначенням (наприклад, для захисту особового складу невоєнізованих формувань та працюючого населення у НС тощо);

5) за складовими частинами (різні лицьові частини та фільтрувальні пристрої).

Відповідно, при виборі комплектації ЗІЗОД слід враховувати всі класифікаційні характеристики та мету застосування протигазів. Зокрема, фільтрувальні ЗІЗОД для населення, невоєнізованих формувань тощо повинні забезпечити очищення повітря, що вдихається, від бойових отруйних речовин, небезпечних хімічних, радіоактивних та біологічних речовин, концентрація яких у повітрі перевищує гранично допустимі рівні (п.п. 6.1.1.1 п. 6.1 розд. 6 СОУ МНС 75.2-00013528-002:2010).

Також поцікавтеся у виробника щодо наявності документів, які підтверджують дотримання ним встановлених вимог при виготовленні ЗІЗОД. Серед таких документів мають бути: декларація про відповідність вимогам технічного регламенту, висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи тощо.

Строки зберігання

Гарантійний строк зберігання ЗІЗОД для захисту населення в упакуванні підприємства-виробника становить не менше 10 років (п. 14.1 розд. 14 СОУ МНС 75.2-00013528-002:2010). Респіратори та фільтрувальні півмаски зберігаються не менше трьох років. Саморятівники — не менше п’яти років.

Але важливо розуміти, що є обставини, які можуть призвести до псування або погіршення якості продукції ще до закінчення терміну їх зберігання. Йдеться про порушення умов зберігання та користування. Розглянемо деякі з них детальніше.

Умови зберігання та користування

По-перше, до використання ЗІЗОД зберігаються в заводському пакуванні. Це запобігає механічним пошкодженням та забрудненню (п. 9.1 розд. 9 СОУ МНС 75.2-00013528-002:2010).

По-друге, збереження ЗІЗОД здійснюється в сухих неопалюваних приміщеннях (п.п. 6.2.1 п. 6.2 наказу № 3305).

5 Наказ Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи «Про затвердження інструкції з тривалого зберігання засобів радіаційного та хімічного захисту» від 16.12.2002 № 330.

По-трете, проведення чищення, дезінфекціювання, дегазування, дезактивування ЗІЗОД багаторазового використання слід здійснювати з урахуванням правил проведення таких процедур та інструкції виробника (п. 11.3 розд. 11 СОУ МНС 75.2-00013528-002:2010).

По-четверте, необхідно проводити періодичний огляд ЗІЗОД: щотижня — на предмет дефектів їх укладки; один раз на два роки — вибірковий огляд зразків (щонайменше у двох ящиках на стелажі) (п.п. 6.2.2. п. 6.2 розд. 6 наказу № 330).

Лабораторні випробування

Чинне законодавство вимагає проводити повірку, шляхом лабораторних випробувань, протигазів на предмет їх придатності для використання за призначенням після закінчення встановлених строків зберігання.

Періодичність здійснення лабораторних випробувань під час зберігання протигазів та кількість зразків ЗІЗОД для проведення таких випробувань визначено у додатку 8 до п.п. 2.3.6 розд. 2 наказу № 330 (ср. ).

Розглянемо ці параметри у таблиці нижче.

Порядок здійснення лабораторних випробувань протигазів під час зберігання

Найменування

Періодичність лабораторних випробувань

Кількість зразків для лабораторних випробувань

Протигази фільтрувальні для захисту органів дихання від небезпечних хімічних речовин

перший раз → у рік закінчення гарантійного терміну зберігання, але не пізніше ніж за шість місяців до його закінчення;

далі → один раз на два роки

п’ять зразків кожного року виготовлення, що зберігаються на складі

Протигази фільтрувальні для захисту органів дихання від бойових отруйних речовин (дорослі та дитячі), камери захисні дитячі

До відома: лабораторні випробування протигазів здійснюються в хіміко-радіометричних лабораторіях, утворених ДСНС. Вони мають бути акредитованими в установленому порядку (п. 7.11 розд. 7 наказу № 330).

Важливо: відповідальність за організацію своєчасного відбору зразків ЗІЗОД зі складів і доставку їх до лабораторії несе власник таких засобів (п. 7.14 розд. 7 наказу № 330).

Контроль за дотриманням строків та умов зберігання протигазів, їх готовністю до використання за призначенням здійснює ДСНС (п. 11 ч. 1 ст. 67 КЦЗУ).

Як орган нагляду ДСНС має повноваження складати протоколи та притягувати до адміністративної відповідальності посадових осіб, винних у порушенні законів у сфері цивільного захисту (п. 14 ст. 67 КЦЗУ). Розмір адмінштрафу при порушенні вперше становить від 1700 до 3400 грн, а в разі повторного притягнення протягом року — від 3400 до 5100 грн (ст. 18816 КпАП).

6 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Утилізація

ЗІЗОД і складові частини до них, які вийшли з ладу або строк придатності яких закінчився, підлягають збиранню та утилізації (п. 14.2 СОУ МНС 75.2-00013528-002:2010).

Утилізувати протигази необхідно в обов’язковому порядку. Їх складові частини мають хімічно небезпечні, токсичні та отруйні речовини.

Бухоблік

ЗІЗОД — необоротні активи

Як очікується, протигази можуть використовуватися за прямим призначенням не один рік. Це дає підстави для зарахування протигазів до складу необоротних активів.

Водночас вартість за одиницю таких ЗІЗОД здебільшого не перевищує 20 тис. грн. Відтак їх слід обліковувати як МНМА за субрахунком 1113 «Малоцінні необоротні матеріальні активи».

До моменту введення протигазів в експлуатацію їх первісну вартість слід накопичувати на субрахунку 1312 «Капітальні інвестиції в інші необоротні матеріальні активи».

Уведення в експлуатацію

У першому місяці передачі протигазів у використання нараховуємо амортизацію у розмірі 50 % їх первісної вартості.

Решту амортизації (50 %) слід нарахувати у місяці їх вилучення з активів (списання з балансу) (абз.1 п. 7 розд. IV НП(С)БО 121).

Документальне оформлення: Акт введення в експлуатацію ОЗ + Інвентарна картка групового обліку ОЗ.

Нагадаємо: предметам одного найменування, якості матеріалу та ціни слід присвоювати один номенклатурний номер (абз. 3 п. 3 розд. ІІ Методрекомендацій № 116).

Облік на складі

Зберігання протигазів буде тривалим, тому розглянемо їх облік на складі покроково.

img 1Прийняття протигазів на зберігання. Для прийняття протигазів створюється приймальна комісія, яка здійснює перевірку цілісності упакування, тари, пломб, відповідності ваги і кількості місць, зазначених у супровідних документах (пп. 4.1, 4.2 наказу № 330).

img 2Складання Акта про закладання засобів радіаційного та хімічного захисту на склад (додаток 9 до п. 4.3 наказу № 330). Приймають протигази за кількістю, якістю і комплектністю відповідно до супровідних документів.

img 3Оформлення на протигази Карток кількісного обліку засобів радіаційного та хімічного захисту на складі за найменуваннями, розмірами, сортами, марками і партіями (додаток 10 до п. 4.7 наказу № 330).

img 4Ведення записів за номенклатурою та роками виготовлення протигазів у Книзі обліку засобів радіаційного та хімічного захисту (додаток 7 до п.п. 2.3.6 наказу № 330).

Списання

Списуємо протигази за стандартною процедурою списання МНМА згідно з Порядком № 1314.

При цьому у рамках цивільного захисту протигази проходять процедуру освіження. Тобто відбувається їх заміна на такі самі за номенклатурою, типом, видом, але більш пізніх років випуску.

Освіженню насамперед підлягають протигази, в яких при черговому огляді було виявлено відхилення від норм.

Підставою для визначення необхідності освіження протигазів є дата виготовлення, строк їх зберігання і результати лабораторних випробувань (п. 8.2 розд. 8 наказу № 330).

Важливо: відповідальність за своєчасність освіження несуть власники засобів захисту (п. 8.4 розд. 8 наказу № 330).

Облікові записи

У разі вибуття протигазів з балансу установи списуємо їх первісну вартість за кредитом субрахунку 1113 та суму накопиченого зносу за дебетом субрахунку 1412 (п. 3 розд. VI НП(С)БО 121).

Також на суму первісної вартості списаних протигазів зменшуємо суму внесеного капіталу та відносимо її до накопиченого фінрезультату. Тобто здійснюємо обліковий запис: Дт 5111 — Кт 5512 (п. 1.32 Типової кореспонденції).

Порядок обліку та списання протигазів розглянемо на умовному прикладі.

Приклад. У зв’язку із закінченням установленого строку зберігання та неможливістю подальшого використання за призначенням комісією установи було прийнято рішення про списання 16 протигазів (підстава — результати лабораторного випробування). Згідно з даними бухгалтерського обліку загальна первісна вартість протигазів становить 6400 грн, сума нарахованого зносу (50 %) — 3200 грн.

Списані протигази передано на утилізацію. Факт передачі та вивезення відходів підтверджено актом приймання-передачі наданих послуг. Згідно з договором оплату проведено за фактом надання послуг у сумі 700 грн.

У межах кошторисних призначень на виконання програми розвитку цивільного захисту бюджетна установа придбала 16 шт. фільтрувальних протигазів на зміну списаним. Враховуючи вартість придбання одиниці протигазу та строк їх корисного використання, нові активи віднесено до складу об’єктів МНМА. Загальна вартість договору на придбання протигазів — 14080 грн (16 шт. х 880 грн). Згідно з договором оплату проведено після отримання товару на підставі накладної.

Введення в експлуатацію протигазів здійснено на підставі загального Акта введення в експлуатацію ОЗ. Також активам присвоєно один номенклатурний номер та відкрито Інвентарну картку групового обліку ОЗ. Водночас ведеться облік протигазів на складі.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

Списання протигазів

1

Нараховано амортизацію у місяці списання протигазів

8014

1412

3200

17

2

Списано первісну вартість протигазів та суму нарахованого зносу

1412

1113

6400

9

3

Віднесено до накопичених фінрезультатів первісну вартість протигазів при списанні

5111

5512

6400

17

Утилізація протигазів

1

Отримано асигнування на оплату послуг з поводження з відходами

2313

7011

700

2

2

Передано на утилізацію непридатні для використання протигази

8013

6211

700

6

3

Перераховано кошти виконавцю послуг

6211

2313

700

2, 6

Придбання протигазів

1

Отримано асигнування на придбання протигазів на заміну списаним

2313

5411

14080

2

2

Отримано протигази від постачальника

1312

6211

14080

6

3

Перераховано кошти постачальнику

6211

2313

14080

2, 6

Уведення в експлуатацію протигазів

1

Уведено протигази в експлуатацію

1113

1312

14080

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

14080

17

2

Нараховано амортизацію у розмірі 50 % первісної вартості протигазів (14080 грн х 50 %)

8014

1412

7040

17

3

Віднесено на фінрезультат звітного періоду суму нарахованої амортизації

5511

8014

7040

17

ВИСНОВКИ

• Суб’єкти забезпечення цивільного захисту мають забезпечити засобами колективного та індивідуального захисту населення та невоєнізовані формування

• Гарантійний строк зберігання протигазів становить щонайменше 10 років

• Підставою для визначення необхідності освіження протигазів є дата виготовлення, строк їх зберігання і результати лабораторних випробувань

• Списані ЗІЗОД мають бути утилізовані в обов’язковому порядку

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі