Теми статей
Обрати теми

Керівник + учитель: як оплачувати педгодини?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У 2021 році заступнику директора ЗЗСО встановили години педнавантаження у початкових класах. У 2018 році він атестувався як заступник директора ЗЗСО. За яким тарифним розрядом йому оплачувати педгодини, якщо кілька років тому він працював учителем та мав вищу кваліфікаційну категорію?

Керівні працівники ЗЗСО можуть вести викладацьку роботу, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік). При цьому за основною посадою вони повинні отримувати повний посадовий оклад (ставку). Це обов’язкова умова, встановлена абз. 1 п. 91 Інструкції № 1021.

1 Інструкція про порядок обчислення зарплати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

Зазначеним працівникам оплату за норму годин, понад основний посадовий оклад (ставку), проводять у порядку, передбаченому для вчителів, за тарифікацією. У тарифікаційному списку зазначають усіх працівників закладу освіти, чиї посадові оклади залежать від рівня освіти, кваліфкатегорії (тарифного розряду). Не є винятком і директор та його заступники, які ведуть викладацьку роботу.

Посадові оклади (ставки) педпрацівникам установлюють при тарифікації за результатами атестації (п. 4 Інструкції № 102). При цьому враховують наявну кваліфікаційну категорію та норми наказу № 5572.

2 Наказ МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 № 557.

Атестація педагогів проводиться відповідно до вимог Типового положення № 9303. Вона може бути черговою або позачерговою.

3 Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 № 930.

При суміщенні працівниками педагогічних посад в одному закладі освіти їх атестація здійснюється з кожної із займаних посад (п. 3.23 Типового положення № 930). Таким чином, заступник директора ЗЗСО, який одночасно працює як учитель, має атестуватися за кожною із посад. Тобто окремо за посадою заступника директора та окремо за посадою вчителя початкових класів.

За працівниками, які перервали роботу на педпосаді (незалежно від тривалості перерви у роботі), зберігаються присвоєні за результатами останньої атестації кваліфікаційні категорії та педагогічні звання (п. 3.22 Типового положення № 930). Атестація таких працівників проводиться не пізніше ніж через два роки після прийняття їх на роботу.

ВАЖЛИВО!

Кваліфкатегорія та педзвання, присвоєні педпрацівнику за результатами атестації, можуть змінюватися лише за рішенням атестаційної комісії

Тому заступнику директора ЗЗСО, який веде години у початковій школі, оплата праці за виконання цих годин має здійснюватися як учителю початкових класів з вищою кваліфікаційною категорією. Тобто за 14-м тарифним розрядом за ЄТС (додаток 6 до наказу № 557). Ця кваліфкатегорія, а за наявності й педзвання, зберігаються за ним до його наступної атестації за посадою вчителя початкових класів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі