Теми статей
Обрати теми

Дистанційне відкриття лікарняних скасують

Навесні минулого року дозволили відкривати лікарняні листи дистанційно, тобто на підставі звернення та опитування хворого за допомогою засобів телефонного зв’язку або інтернет-телефонії.

При цьому лікар обов’язково вносить відповідний запис до медичної картки амбулаторного хворого.

Такий виняток із правил діє на період запровадження заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізації та ліквідації її спалахів та епідемій в Україні.

Згодом МОЗ уточнив: дистанційний листок непрацездатності видається строком до п’яти календарних днів.

Продовжити такий лікарняний можна залежно від тяжкості захворювання тільки після особистого огляду хворого лікуючим лікарем (фельдшером).

І от МОЗ робить крок назад. Наказом № 16091 виключено описані вище норми з Інструкції № 4552.

1 Наказ МОЗ «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України» від 02.08.2021 р. № 1609.

2 Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом МОЗ від 13.11.2001 р. № 455.

Також трохи «схуд» Порядок № 10663. Із нього виключили норму про дистанційне відкриття та продовження електронних медичних висновків у період COVID-карантину за категоріями:

3 Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 р. № 1066.

• «Захворювання або травма загального характеру»;

• «Обсервація, самоізоляція під час дії карантину з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2»;

• «Карантин».

Як наслідок, лишається єдиний варіант оформлення медичного висновку та відкриття листка непрацездатності — особистий огляд хворого лікуючим лікарем.

Скасування «дистанційних» медвисновків та лікарняних листів має запрацювати із дати набрання чинності наказу № 1609. Натомість цей документ хоча й датований початком серпня цього року, але на момент підготовки номера ще не опублікований, а відтак нечинний.

Тож поки що лікарняний усе ще можна відкрити, зателефонувавши лікарю (без очного візиту до нього).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі