Теми статей
Обрати теми

Строковий договір: чи подавати Повідомлення?

Остапчук Олександр, експерт з питань оплати праці
Чи подавати до податкової служби повідомлення про працевлаштування сумісників та працівників, прийнятих за строковим трудовим договором?

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом роботодавця, та Повідомлення податкового органу про прийняття його на роботу (далі — Повідомлення). Таким є припис ч. 3 ст. 24 КЗпП.

УВАГА!

Незалежно від форми, в якій укладено трудовий договір, — усній чи письмовій, оформлення наказу про прийняття працівника на роботу є обов’язковим

Повідомлення подаємо незалежно від того:

• на основне місце роботи чи за сумісництвом (як зовнішнім, так і внутрішнім) прийнято працівника (див. роз’яснення Держпраці за посиланням: kr.dsp.gov.ua/index.php/4551-pa26-07-19);

• який вид трудового договору укладено (безстроковий чи строковий).

Повідомлення необхідно подати до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

ЦІННА ПОРАДА!

Подавайте Повідомлення до ДПС після видання наказу про прийняття на роботу, але до фактичного допуску працівника до роботи

Повідомлення подається за формою, затвердженою постановою № 4131. Його можна подати одним із таких способів:

1 Постанова КМУ «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» від 17.06.2015 р. № 413.

1) засобами електронного зв’язку з використанням кваліфікованого електронного підпису відповідальних осіб;

2) на паперових носіях разом із копією в електронній формі;

3) на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами. При цьому не має значення, скільки осіб узагалі працює у роботодавця за трудовими договорами (див. лист ДФСУ від 05.10.2015 р. № 21095/6/99-99-17-03-03-15).

У разі подання Повідомлення засобами електронного зв’язку роботодавець має керуватися Порядком № 5572.

2 Порядок обміну електронними документами з контролюючими органами, затверджений наказом Мінфіну від 06.06.2017 р. № 557.

При заповненні у Повідомленні реквізиту 4 «Категорія особи» проставляємо:

• «1» — коли приймаємо на роботу працівника за основним місцем роботи, у т. ч. якщо для нього це перше місце роботи та він не має трудової книжки;

«2» — якщо укладаємо трудовий договір із сумісником, у т. ч. окремий трудовий договір на внутрішнє сумісництво з працівником, який уже працює в роботодавця.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі