Теми статей
Обрати теми

Одноразова допомога дітям-сиротам: показуємо в обліку правильно

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
Як правильно відображати в обліку виплату одноразової грошової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення ними 18-річного віку? Чи підлягає оподаткуванню ПДФО та ВЗ така виплата?

Діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, мають право на особливий захист і допомогу з боку держави. Відсутність одного (обох) батьків або батьківського піклування є підставою для надання цим дітям матеріального забезпечення і пільг, передбачених законодавством (ч. 1, 2 ст. 25 Закону № 24021).

1 Закон України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III.

Соціальне забезпечення та захист цих дітей продовжується і після досягнення ними повноліття. Зокрема, коли дітям цієї категорії виповнюється 18 років, їм надається одноразова грошова допомога (ч. 8 ст. 25 Закону № 2402). Розмір допомоги та порядок її надання визначає Уряд. Зокрема, механізм надання такої одноразової допомоги прописано у Порядку № 8232.

2 Порядок надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку, затверджений постановою КМУ від 25.08.2005 р. № 823.

Місцеві держадміністрації забезпечують здійснення видатків із відповідних місцевих бюджетів для виплати цієї допомоги (п. 3 Порядку № 823). Звісно, це відбувається у межах обсягу кошторисних призначень, затверджених на реалізацію цільової програми з охорони та соцзахисту дітей-сиріт. При цьому фінансування за рахунок інших, незаборонених законодавством, джерел також допускаються.

Розмір допомоги

Установлений КМУ розмір одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, яким виповнюється 18 років, становить 1810 грн на одну дитину (п. 2 постанови № 8233).

3 Постанова КМУ «Про затвердження Порядку надання одноразової допомоги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення 18-річного віку» від 25.08.2005 р. № 823.

Безпосередньо виплату цієї допомоги здійснюють у готівковій (грошовій) формі виконавці програми. До останніх належать: департаменти, управління, відділи освіти виконавчих комітетів місцевих рад.

Допомога надається на підставі заяви та паспорту отримувача цієї виплати (п. 4 Порядок № 823).

Важливо: якщо із будь-яких причин дитина не отримала одноразову допомогу в установлений строк, вона може бути виплачена протягом трьох років (п. 6 Порядку № 823).

База даних

Базу даних дітей, на яких поширюється дія таких програм, формує служба у справах дітей. Оформлені списки дітей передаються виконавцям програми (абз. 1 п. 5 Порядку № 823).

КЕКВ

Одноразова допомога дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, після досягнення ними повноліття є соціальним забезпеченням.

Відтак видатки на її виплату слід планувати та здійснювати за КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню» (п.п. 12 п. 2.5.3 Інструкції № 333). Звісно, запланувати ці видатки у своєму кошторисі має виконавець програми — управління (відділ) освіти.

Оподаткування виплати

До переліку доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподаткованого доходу, належить і сума грошової допомоги, що надається дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування у порядку та розміру, визначених КМУ (п.п. 165.1.23 ПКУ). Відповідно ця виплата не підпадає під оподаткування ПДФО та ВЗ. В Об’єднаному звіті (додаток 4 ДФ) таку виплату відображаємо за ознакою доходу «147»4.

4 Довідник ознак доходів фізичних осіб, наведений у додатку 2 до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затвердженого наказом Мінфіну від від 13.01.2015 р. № 4.

Бухоблік

Нарахування одноразової допомоги дітям відображаємо за субрахунком 6512. Саме цей субрахунок призначений для обліку розрахунків зі стипендій, пенсій, допомоги та інших трансфертів населенню.

Одночасно з нарахуванням допомоги відображаємо витрати за субрахунком 8511 «Витрати за необмінними операціями». На цьому субрахунку слід вести облік видатків, пов’язаних із наданням субсидій, дотацій, поточних трансфертів населенню, у тому числі з виплатою всіх видів соціальної допомоги, пільг, субсидій, стипендій, пенсій тощо. Розглянемо на умовному прикладі порядок відображення такої операції на рахунках бухобліку.

Приклад. Відділ освіти виконкому сільської ради отримав асигнування за КЕКВ 2730 на виконання Програми надання одноразової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування після досягнення 18-річного віку. Загальний обсяг отриманого у звітному місяці фінансування — 7240 грн.

Розмір одноразової грошової допомоги встановлено КМУ на рівні 1810 грн на одну дитину. Згідно зі списком, наданим службою у справах дітей, на території громади перебуває 4 дітей, які мають право на отримання такої одноразової допомоги. Допомогу виплачено готівкою з каси відділу освіти на підставі особистих заяв та паспортних даних отримувачів.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

1

Отримано асигнування на виплату одноразової грошової допомоги дітям-сиротам

2313

7011

7240

2

2

Нараховано одноразову грошову допомогу дітям-сиротам (1810 грн х 4 осіб)

8511

6512

7240

17

3

Надійшла готівка до каси установи для виплати одноразової грошової допомоги дітям-сиротам

2211

2313

7240

1, 2

4

Видано одноразову грошову допомогу дітям-сиротам з каси

6512

2211

7240

1, 17

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі