Теми статей
Обрати теми

Заміна вікон: ремонт чи поліпшення?

Вежичаніна Світлана, експерт з фінансових питань
В установі проведено заміну вікон (замінено близько 70 % загальної кількості вікон у будівлі). Загальна вартість робіт — 1000000 грн. Видатки на оплату проведено за КЕКВ 3132. Як правильно відобразити цю господарську операцію в обліку? Чи потрібно збільшувати первісну вартість будівлі у зв’язку з її поліпшенням? Чи слід віднести ці видатки до витрат звітного періоду, в якому вони були понесені?

Після проведення ремонту (передусім капітального), який «влетів» у чималу копійку, у бухгалтерів нерідко виникають сумніви щодо віднесення таких видатків на витрати звітного періоду. А може, все-таки на суму понесених витрат необхідно збільшити первісну вартість об’єкта ОЗ? Проаналізуємо господарську операцію під назвою «заміна вікон» та знайдемо відповідь на це запитання разом.

Вікна = запаси (вікна ≠ необоротні активи)

Віконні блоки є складовою частиною об’єкта ОЗ (будівлі, приміщення). До того ж ця конструкція потребує монтажу і може експлуатуватися лише після прикріплення до віконних прорізів будівлі, приміщення. Звісно, таку конструкцію не можна вважати закінченим пристроєм, самостійно виконуючим свої функції. Тож і обліковувати її як окремий об’єкт необоротний актив не потрібно.

Насправді ж, заміна вікон — це не що інше, як ремонт об’єкта ОЗ. І для його проведення використовуються будівельні матеріали. У нашому випадку це будівельні конструкції — віконні блоки. У свою чергу, всі будівельні матеріали та конструкції є запасами.

Визначаємо вид ремонту

Нагадаємо: для визначення виду ремонтних робіт (поточний чи капітальний ремонт) бюджетні установи застосовують Перелік № 1501.

1 Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Держкомітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150.

Цей перелік було розроблено на виконання положень у сфері житлово-комунальних послуг. Але його можна застосовуватися й для визнання ремонтних робіт у навчальних закладах, адміністративних будинках за рішенням їх власників.

Можливість застосування цього Переліку підтвердили і фахівці Мінжитлокомунгосп у листі від 11.03.2009 р. № 8/7-2425. Цей лист і досі чинний.

У Переліку наведено роботи як для утримання будинків, споруд та прибуткових територій, так і для проведення їх поточного або капітального ремонту. Зокрема, до поточного ремонту, пов’язаного із заміною вікон, належать такі види робіт, як ремонт та заміна окремих віконних блоків (п.п. 1.2.8 Переліку № 150). Водночас до капітального ремонту належить заміна віконних рам з установленням нових приладів і скління (п. 2.8 Переліку № 150).

Проте, як бачимо, тут не визначено чітких обсягів робіт. Хоча цілком зрозуміло, що характер ремонту залежить напряму саме від їх обсягу.Тож якщо йдеться про заміну кількох вікон, у тому числі й пошкоджених, маємо справу з поточним ремонтом. Якщо ж планується заміна всіх вікон (або більшої їх частини), такі роботи доцільно вважати капремонтом будівлі.

При цьому утворена керівником установи комісія має зафіксувати заплановані роботи у дефектному акті. Проте визначити характер запланованих робіт повинен саме керівник установи. Пряму вказівку на це містить п. 2 розд. VI Методрекомендацій № 112. Саме він має прийняти остаточне рішення, чи спрямовані конкретні роботи на підвищення техніко-економічних можливостей об’єкта ОЗ та чи планується підтримання об’єкта в придатному для використання стані.

2 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджені наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11.

Зауважте, якщо очікується збільшення потенціалу корисності об’єкта ОЗ та майбутні економічні вигоди можуть перевищити первісно оцінений рівень, понесені витрати можуть вважатися витратами на поліпшення об’єкта. Відповідно, у такому разі його первісну вартість потрібно збільшити на суму цих витрат (п. 1 розд. ІІІ НП(С)БО 121).

Аргументом на користь визнання заміни вікон поліпшенням будівлі може бути зменшення витрат на теплопостачання за рахунок теплозберігаючих властивостей сучасних вікон. Тобто йдеться про поліпшення техніко-економічних характеристик будівлі.

Важливо: у будь-якому випадку рішення керівника (про проведення поточного ремонту, капітального ремонту чи поліпшення будівлі) має бути зафіксовано в розпорядчому документі.

Плануємо видатків

Планувати видатки на заміну вікон слід виходячи з характеру запланованих робіт (поточний або капітальний ремонт).

Поточний ремонт

Виконання робіт з поточного ремонту можна проводити двома способами: господарським або підрядним.

Господарський спосіб → заміна вікон власними силами → придбання віконних блоків → КЕКВ 2210 (п. 7 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333).

Підрядний спосіб № 1 → заміна вікон сторонніми фахівцями → придбання віконних блоків з установкою (робота входить до вартості вікон) → КЕКВ 2210 (п. 7 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333).

Підрядний спосіб № 2 → заміна вікон сторонніми фахівцями → всі видатки окремо → придбання віконних блоків (самостійно) + установка вікон підрядною організацією → КЕКВ 2210 + КЕКВ 2240 (п. 7 п.п. 2.2.1, п. 8 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333).

Підрядний спосіб № 3 → заміна вікон сторонніми фахівцями → роботи із заміни вікон підрядною організацією → до вартості робіт входить вартість віконних блоків → КЕКВ 2240 (п. 8 п.п. 2.2.4 Інструкції № 333).

Капітальний ремонт

Виконання робіт капітального ремонту здійснюється підрядним способом.

Підрядний спосіб № 1 → заміна вікон сторонніми фахівцями → придбання віконних блоків з установкою → КЕКВ 3132 (п. 4 п.п. 3.1.3.2 Інструкції № 333).

Підрядний спосіб № 2 → заміна вікон сторонніми фахівцями → придбання віконних блоків (самостійно) + установка вікон підрядною організацією → КЕКВ 3132.

Підрядний спосіб № 3 → заміна вікон сторонніми фахівцями → роботи із заміни вікон → до вартості робіт входить вартість віконних блоків → КЕКВ 3132.

Отже, всі видатки, пов’язані з проведенням капітального ремонту, плануємо та здійснюємо за КЕКВ 3132. Стосується це і виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт.

Відображаємо витрати

Витрати на ремонт об’єкта ОЗ вважаються витратами на його утриманням. Тобто йдеться про підтримання такого об’єкта у придатному для використання стані. Зокрема, за нормами бухстандартів перелік заходів, спрямованих на утримання ОЗ, включає в себе (п. 2 розд. ІІІ НП(С)БО 121):

• технічний нагляд;

• технічне обслуговування;

ремонт.

Напрямок таких заходів — відновлення (підтримання) майбутніх економічних вигід або потенціалу корисності на первісно оціненому рівні продуктивності об’єкта ОЗ. При цьому всі понесені у зв’язку з цим витрати визнаються витратами відповідного звітного періоду.

Висновок: і витрати на проведення техобслуговування, і витрати на проведення ремонтних робіт відображаємо за субрахунком 8013 або 8113. Причому не має значення ані вартість виконаних робіт із заміни вікон, ані вид ремонту.

До відома: передачу об’єкта ОЗ для проведення ремонту оформлюємо Актом передачі на ремонт, реконструкцію та модернізацію ОЗ (типова форма, затверджена наказом № 8183). При поверненні об’єкта ОЗ після проведеного ремонту складаємо Акт приймання відремонтованих, реконструйованих та модернізованих ОЗ (типова форма, затверджена наказом № 818).

3 Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.09.2016 р. № 818.

Розглянемо умовний приклад із відображення такої господарської операції у бухобліку.

Приклад. У вересні 2021 року бюджетною установою проведено капітальний ремонт будівлі, а саме: замінено 70 % від загальної кількості вікон. Вартість договору з підрядною організацією становить 950000 грн. Видатки заплановано і проведено за КЕКВ 3132. Згідно з договором передбачено попередню оплату у розмірі 30 %. Остаточний розрахунок з підрядником здійснено на підставі підписаного акта виконаних робіт.

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн

№ м/о

дебет

кредит

1

Отримано асигнування на проведення капремонту будівлі (заміна вікон)

2313

7011

950000

2

2

Перераховано попередню оплату підрядній організації згідно з договором

2113

2313

285000

4

3

Відображено видатки на проведення капремонту (заміна вікон) підрядною організацією на підставі акта виконаних робіт

8013

6211

950000

6

4

Зменшено суму заборгованості перед підрядником на суму сплаченого авансу

6211

2113

285000

4, 6

5

Проведено остаточний розрахунок з підрядником

6211

2313

665000

2, 6

ВИСНОВКИ

• Витрати на проведення заміни вікон (незалежно від виду ремонту та вартості робіт) визнаються витратами відповідного звітного періоду

• В обліку такі витрати відображаються за дебетом субрахунку 8013 або 8113

• Остаточне рішення щодо визнання робіт із заміни вікон витратами на ремонт будівлі або поліпшенням її техніко-економічних можливостей залишається за керівником установи. Оформлюється таке рішення розпорядчим документом

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі