Теми статей
Обрати теми

Премія колишньому працівнику: оподаткування та звітування

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник звільнився 27.08.2021 р. У вересні 2021 року йому нараховано премію за серпень цього ж року у розмірі 1500 грн. Як її правильно оподаткувати та відобразити у звітності?
Зміст статті:

Розглянемо поставлене запитання із двох боків: окремо — оподаткування ЄСВ та окремо — ПДФО та ВЗ. І, звісно, приділимо увагу відображенню в Об’єднаному звіті.

ЄСВ

Чи оподатковується місячна премія, нарахована колишньому працівникові, ЄСВ? Так.

Премії за підсумками роботи за місяць, квартал, півріччя, рік належить до додаткової заробітної плати і вважається виплатою за відпрацьований час. Це підтверджує норма п.п. 2.2.2 Інструкції № 51.

1 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Тож премія, нарахована після звільнення, підлягає оподаткуванню ЄСВ за загальними правилами. Адже тут спрацьовує норма абз. 2 ч. 2 ст. 7 Закону про ЄСВ.

Для правильного визначення суми ЄСВ і виконання вимоги про сплату ЄСВ з МЗП місячну премію потрібно віднести до місяця, за який вона нарахована. Тобто — за серпень 2021 року.

ВАЖЛИВО!

Правила «ЄСВ з МЗП» у місяці звільнення слід дотримуватись лише у разі, якщо працівник відпрацював повний місяць

Оскільки працівник звільнився 27.08.2021 р. (не відпрацювавши повний місяць), то ЄСВ нараховуємо на фактичний дохід.

Донарахувати ЄСВ маємо із суми премії за серпень 2021 року:

1500 х 22 % = 330 грн.

У додатку Д1 Об’єднаного звіту суму премії, нараховану звільненій особі, показуємо у звіті за місяць, у якому її фактично нараховано — за вересень 2021 року. Але виділяємо окремий рядок — для серпня 2021 року (місяця, за який нарахована премія). Також пам’ятаємо таке:

• у графі 8 зазначте той самий код категорії застрахованої особи, за яким відображаєте зарплату (загалом за звичайними працівниками — «1», за працівниками з інвалідністю — «2»);

• у графі 9 зазначайте КТН «1» — його застосовують для осіб, яким після звільнення нараховано зарплату (премію) за відпрацьований час (п. 9 розд. IV Порядку № 4352);

2 Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіна від 14.04.2015 р. № 435.

• у графі 10 зазначайте місяць, за який проведено нарахування (серпень 2021 року).

• графу 14 не заповнюйте, оскільки дні перебування в трудових відносинах будуть зазначені у звіті за серпень 2021 року. Приклад заповнення додатка Д1 показано на рис. 1.

img 1

завантажити файл

Рис. 1. Фрагмент додатка Д1 за вересень 2021 року

ПДФО та ВЗ

Премію включають до загального місячного оподатковуваного доходу того місяця, у якому її нараховано. Навіть у тому разі, коли її нараховують звільненому працівникові.

Оподатковується така виплата за загальними ставками: ПДФО — 18 %, ВЗ — 1,5 %. Таким чином, із премії в сумі 1500 грн, нарахованої звільненому працівникові, буде утримано ПДФО в сумі 270 грн і ВЗ у сумі 22,50 грн.

Суму премії у додатку 4ДФ Об’єднаного звіту відображайте за місяць, у якому вона нарахована — у звіті за вересень 2021 року.

У відповідних графах 3а — 5 зазначайте суми премії, ПДФО та ВЗ із неї.

У графі 6 відображайте ознаку доходу «127», оскільки премію нараховано після звільнення працівника.

Заповнювати графу 8 у 4ДФ за вересень 2021 року не потрібно. Дату звільнення тут слід зазначати у разі, якщо працівника було звільнено до початку звітного періоду, але дохід отримано у звітному періоді (п.п. 2 п. 4 розд. IV Порядку № 43). Натомість в описаній ситуації і звільнення працівника, і виплата йому премії відбулися в межах одного кварталу. Тому дату звільнення у графі 8 відображайте лише в додатку 4ДФ за серпень 2021 року. Ба більше, за усними роз’ясненнями фахівців ДПСУ, в цій ситуації графу 8 узагалі не потрібно заповнювати у періодах після звільнення.

3 Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіна від 13.01.2015 р. № 4.

Порядок заповнення додатка 4ДФ проілюстровано на рис. 2.

img 2

Рис. 2. Фрагмент додатка 4ДФ за вересень 2021 року

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі