Теми статей
Обрати теми

Інженер з ОП + завгосп: правила суміщення посад

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Інженер з охорони праці терцентру працює на повну ставку. Плануємо встановити йому доплату за суміщення вакантної посади завгоспа. Чи відображати години роботи завгоспом у табелі обліку робочого часу? Чи вносити суміщення о трудової книжки? Як проводити оплату праці?

Правила суміщення

Суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою). Воно допускається за таких умов (п. 2 постанови № 11451):

1 Постанова Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 р. № 1145.

• за згодою працівника;

• без звільнення від своєї основної роботи;

• протягом установленої законодавством тривалості робочого дня (робочої зміни);

• в одній і тій же установі, організації;

• якщо це економічно доцільно і не веде до погіршення якості продукції, виконуваних робіт, обслуговування населення.

Ще одна важлива умова для суміщення — обов’язкова наявніть у штатному розписі вакантної посади (п. 1 Інструкції № 53-ВЛ2). Тобто на період суміщення конкретної посади повинна бути економія фонду оплати праці у зв’язку з наявністю вакансії за цією посадою.

2 Інструкція щодо застосування постанови Ради Міністрів СРСР від 04.12.81 р. № 1145 «Про порядок і умови суміщення професій (посад)», затверджена Держкомпраці СРСР від 14.05.82 р. № 53-ВЛ.

Не плутайте вакантну посаду і тимчасово вільне робоче місце через відсутність працівника, який її обіймає. Наприклад, працівник тимчасово не працює через відпустку для догляду за дитиною до трьох років або хворобу, відрядження тощо. У такому разі за ним зберігається робоче місце. Тобто займана ним посада не є вакантною і суміщати її не можна. У цьому випадку можливе виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника. Але це зовсім інша історія.

У ситуації, описаній у запитанні, чітко зазначено: посада завгоспа є вакантною. Відтак її можна суміщати.

Суміщення професій (посад) дозволяється зазвичай (але не обов’язково) у межах категорії персоналу, до якої належить працівник (п. 3 постанови № 1145). Водночас основна посада працівника і посада, яку він суміщає, не повинні бути аналогічними. Адже в такому разі можна говорити про розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт.

Встановлення та припинення

Ініціатором суміщення може бути як працівник, так і керівництво. За бажанням працівника суміщення встановлюється на підставі його заяви. Якщо ж ініціатором буде керівник установи соцзахисту, то працівника слід попередити про це не пізніше ніж за два місяці. Адже йдеться про зміну істотних умов праці. Та лише за його згоди — встановити суміщення (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Примусово залучати працівника до виконання додаткової роботи за іншою професією (посадою) не можна.

Суміщення оформлюється наказом.

Пам’ятайте: вносити суміщення до табеля обліку робочого часу не потрібно. Також запис про нього не роблять ані в особовій справі, ані у трудовій книжці (якщо вона ще ведеться).

Суміщення можна встановлювати наказом на певний час або безстроково (п. 4 постанови № 1145).

У першому випадку суміщення припиняється із закінченням установленого строку без оформлення додаткових документів.

У другому — буде трішки більше паперової роботи. Якщо припинити «безстрокове» суміщення бажає працівник, то він надає відповідну заяву. Якщо ж припинення ініціює роботодавець, то так само, як і для встановлення суміщення, потрібно попередити працівника про його скасування заздалегідь — не пізніше, ніж за два місяці до змін (ст. 32 КЗпП).

Скасування суміщення у будь-якому випадку оформлюється наказом.

Доплата за суміщення

За суміщення професій (посад) передбачено доплату. У загальному випадку її розмір установлюється на умовах, передбачених у колективному договорі (ст. 105 КЗпП).

Водночас для працівників сфери соціальних послуг діє спеціальна норма. Її закріплено в п.п. 3.1.1 Умов № 308/5193 та п. 3 постанови № 12984. Максимальний розмір доплати — 50 % посадового окладу. Конкретний розмір доплати встановлює керівник установи соцзахисту залежно від складності, характеру, обсягу виконуваних робіт, витрат основного робочого часу.

3 Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджені наказом Мінпраці, МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.

4 Постанова КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298.

ВАЖЛИВО!

Доплата розраховується у відсотках від окладу за основною посадою

Свого часу на це звертали увагу фахівці Мінпраці у листі від 25.03.2010 р. № 319/13/84-10. І відтоді принцип нарахування не змінився. В описаній ситуації доплату в установленому розмірі слід розраховувати від окладу інженера з охорони праці.

Доплата до МЗП

Зарплата працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути меншою за розмір МЗП. Це прямо передбачено ч. 1 ст. 31 Закону про оплату праці. Наразі — це 6000 грн.

Для цілей визначення трудової доплати до «мінімалки» з розміром МЗП порівнюють загальну суму зарплати з урахуванням доплати за суміщення професій (посад).

Проте законотворці мають намір найближчим часом змінити перелік складових, які не включаються до мінімальної заробітної плати. Відповідний законопроєкт5 уже погоджено на засіданні Кабміну. Тож якщо народні обранці проголосують за відповідне рішення, вже з 1 січня 2022 року доплату за суміщення посад будемо нараховувати «зверху» МЗП.

5 Див. за посиланням: materialy.kmu.gov.ua/c1a6984b/docs/1303474c/Proekt_Zakonu_Ukrayini.pdf.

Індексація

Місяць установлення доплати за суміщення посад не є «базовим» для цілей нарахування індексації. Звісно, за умови, що в такому місяці не підвищується сам оклад (тарифна ставка) працівника. Таким чином, «базовим» залишиться місяць, в якому відбулося останнє підвищення окладу за основною посадою відповідного працівника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі