Теми статей
Обрати теми

Брухт та макулатура: чи є пільга з ПДВ?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Чи звільнені від ПДВ у 2022 році операції з постачання металобрухту та макулатури?

Так, у 2022 році операції з постачання відходів і брухту чорних та кольорових металів належать до пільгових. Зокрема, операції з постачання (у т. ч. операції з імпорту) відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) звільнені від оподаткування ПДВ. Це означає, що нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ за такими операціями не треба.

Нагадаємо: пільговий режим оподаткування, передбачений п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, діяв до 01.01.2022. Наразі його продовжено до 01.01.2027. Підстава пролонгування — Закон № 19141.

1 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» від 30.11.2021 № 1914-IX.

Але під цю ПДВ-пільгу потрапляє постачання не будь-якого металобрухту та макулатури, а лише тих відходів, перелік яких наведено в постанові № 152. До речі, у цьому переліку годі й шукати срібло (у будь-якій формі) та інші дорогоцінні метали. Тому продаж брухту срібла, золота, платини слід оподатковувати на загальних підставах за ставкою 20 %.

2 Постанова КМУ «Про затвердження переліків відходів та брухту чорних і кольорових металів, операції з постачання яких, зокрема операції з імпорту, тимчасово, до 1 січня 2022 року, звільняються від обкладення податком на додану вартість» від 12.01.2011 № 15.

Але й тут не все так просто. Річ у тім, що цьогоріч Кабмін не поквапився привести переліки відходів і брухту чорних та кольорові металів, звільнені від ПДВ, у відповідність до норм ПКУ. І поки що переліки металобрухту, звільнені від ПДВ постановою № 15, були чинні тільки до 01.01.2022.

Тож як зараз діяти установі, яка має намір позбутися металобрухту? У цій ситуації пропонуємо такі варіанти.

img 1Уже зараз здати брухт чорних або кольорових металів спеціалізованому підприємству та застосувати пільговий режим оподаткування. Тобто не чекати, поки Кабмін унесе зміни до постанови № 15 та продовжить дію ПДВ-пільги для операцій з металобрухтом.

Знайте: у таких діях немає нічого протизаконного. Оскільки є 100-відсоткова підстава вважати операцію з постачання відходів і брухту чорних та кольорових металів такою, що звільнена від ПДВ. Про це чорним по білому прописано в п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Упевнені, у такому разі податківці не стануть прискіпуватись. Тим більше уже з’явилася консультація фіскалів, де вони погоджуються з продовженням дії ПДВ-пільги для металобрухту і після 01.01.2022 (категорія 101.12 ЗІР).

img 2Дочекатися, коли Кабмін унесе зміни до постанови № 15. Або принаймні почекати до кінця І кварталу 2022 року, доки ПДВ-пільга для операцій з постачання відходів і брухту чорних та кольорових металів з’явиться в Довіднику податкових пільг.

За таких умов продовжуйте обліковувати брухт чорних або кольорових металів на балансі та чекайте часу «Ч». Лише після цього здійснюйте продаж брухту чорних і кольорових металів.

Який варіант обрати — вирішувати вам. Але в будь-якому разі не забудьте на дату виникнення податкових зобов’язань оформити податкову накладну та своєчасно її зареєструвати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі