Теми статей
Обрати теми

Оклади держслужбовців — 2022: підвищення від Кабміну

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Кабмін підвищив розміри окладів для держслужбовців. Відбулось це «заднім числом». У цій статті поговоримо, на що вплинуло таке підвищення та які нюанси слід ураховувати при його застосуванні.

Передісторія питання

Складно зрозуміти, що відбувається останнім часом в «оплатних» умовах працівників держорганів. Держслужбовці у цьому питанні не є винятком. З початком 2022 року законотворці «заморозили» розміри їх окладів на попередньому рівні (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 1, с. 15 — 16). Підстава — абз. 6 ст. 7 Закону про держбюджет-20221.

1 Закон України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» від 02.12.2021 № 1928-IX.

Так, для визначення розмірів окладів працівникам держорганів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, з 01.01.2022 застосовується показник ПМПО в розмірі 2102 грн. А це той самий розмір ПМПО, який застосовувався при обчисленні розмірів окладів переважної більшості держслужбовців у 2020 та 2021 роках. Тож перспективи були цілком зрозумілі — підвищення окладів цьогоріч не відбудеться.

Але в середині січня ситуація почала змінюватися у діаметрально протилежному напрямку. НАДС на своєму сайті розмістило проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» щодо розмірів окладів держслужбовців у 2022 році. Відтак зрозуміло, що підвищенню цьогоріч усе ж таки бути.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі