Теми статей
Обрати теми

Зворотна дія договору: коли це можливо?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
У січні установа отримала договір від постачальника, який підписано 15.01.2022. Але в ньому зазначено, що він діє з 01.01.2022. Та чи можливо застосовувати зворотну дію договору в часі до договорів, які укладають замовники? Розберемося із цим разом.

Як працює зворотна дія?

За загальним правилом договір набирає чинності з моменту його укладення, тобто досягнення в належній формі згоди щодо всіх істотних умов. І саме із цього моменту й до закінчення строку дії договору його сторони можуть здійснювати свої обов’язки відповідно до договору. Це прописано в ч. 1 ст. 631 ЦКУ.

Але не завжди такі умови, як дата набрання чинності договору та момент його підписання, збігаються. Саме тому сторони часто-густо обирають інший шлях — надають договору зворотну дію в часі. Оскільки таку можливість передбачено ч. 3 ст. 631 ЦКУ, то це є цілком законним.

Згідно із зазначеною нормою ЦКУ сторони можуть установити, що умови договору застосовуються до відносин між ними, які виникли до його укладення. Наприклад, сторони підписали договір 15.01.2022, але в ньому зазначено, що такий договір діє з 01.01.2022. За таких умов фактично відносини між сторонами виникли раніше їх юридичного оформлення.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі