Теми статей
Обрати теми

Передача-отримання майна: як показати в обліку?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Управління освіти передає приміщення на баланс закладу дошкільної освіти (далі — ЗДО). Передачу майна оформлено Актом приймання-передачі ОЗ. Допоможіть розібратися з такими запитаннями: 1) чи потрібно ЗДО подавати Довідку про надходження в натуральній формі до органу Казначейства; 2) чи потрібно складати Акт введення в експлуатацію ОЗ; 3) як показати в обліку зарахування такого приміщення на баланс?

На яких умовах?

Насамперед варто пояснити юридичний бік таких операцій.

Вочевидь, управління освіти та ЗДО є бюджетними установами, які утворені одним суб’єктом управління комунальним майном і мають у своєму розпорядженні комунальне майно. При цьому суб’єктом управління майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад (далі — ТГ), є ОМС.

А отже, передачу такого майна здійснюють за рішенням засновника як органа управління, якому надано право розпоряджатися майном комунальної власності відповідної ТГ (ч. 2 ст. 327 ЦКУ). При цьому документом, який підтверджує виникнення відповідного права, є рішення сільської, селищної, міської, районної в місті (у разі її створення), районної, обласної ради про закріплення на праві оперативного управління (господарського відання) нерухомого майна, що перебуває в комунальній власності.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі