Теми статей
Обрати теми

Відрядження новачка: оплачуємо правильно

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
Водій сільради прийнятий на роботу 3 березня 2022 року. А з 9 по 11 березня його направлено у відрядження. Розмір окладу працівника становить — 3565 грн. Як оплатити період відрядження? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Загальні вимоги

Оплата праці відряджених працівників здійснюється відповідно до трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим середнього заробітку відповідного працівника. Такі вимоги передбачено ч. 4 ст. 121 КЗпП.

Таким чином, для правильного розрахунку оплати днів відрядження слід:

1) визначити денний заробіток;

2) розрахувати середньоденну зарплату;

3) порівняти ці два показники.

Якщо в результаті обчислень сума середньоденної зарплати перевищує суму денного заробітку, то робочі дні у відрядженні оплачуємо виходячи із середньоденної зарплати. Якщо навпаки, тоді оплату здійснюємо відповідно до трудового договору як за звичайні робочі дні.

Такого правила повинні дотримуватися роботодавці всіх галузей бюджетної сфери, крім держслужби. Для держслужбовців ч. 5 ст. 42 Закону про держслужбу* установлено особливий порядок оплати робочих днів за період відрядження. Для них такий період оплачується як звичайні робочі дні. Ніяких порівняльних розрахунків проводити не потрібно (див. лист Мінсоцполітики від 08.11.2016 № 1584/13/84-16).

* Закон України «Про державну службу» від 10.12.2015 № 889-VIII.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі