Теми статей
Обрати теми

Застаріла ПКД: списати чи обліковувати далі?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Відділ культури отримав від іншої бюджетної установи проєктно-кошторисну документацію (далі — ПКД) на реконструкцію системи гарячого водопостачання бюджетних закладів. Згідно з актом приймання-передачі така документація обліковувалась на субрахунку 1 018 «Інші основні засоби». Чи може відділ культури списати таку документацію, оскільки вона є застарілою? Чи доцільно перенести її на інший субрахунок?

Ситуація читача — наочний приклад того, як інколи бухгалтери приймають помилкові рішення щодо відображення в бухобліку тієї чи іншої господарської операції. І як наслідок, у подальшому виправити таку ситуацію традиційним бухгалтерсько-коректурним способом практично неможливо, а деколи й недоречно. Пояснимо, що й до чого. Та головне — запропонуємо свій варіант розв’язання цього питання.

ПКД — не об’єкт обліку

Річ у тім, що з самого початку витрати на виготовлення ПКД були неправомірно віднесені бухгалтером до складу основних засобів (далі — ОЗ) та зараховані на субрахунок 1018 «Інші основні засоби».

Так, у разі розроблення ПКД для капремонту ОЗ такі витрати слід визнавати витратами звітного періоду. А саме сума таких витрат підлягає відображенню за Дт субрахунку 8013.

Якщо ж ідеться про розроблення ПКД для поліпшення об’єкта ОЗ (у т. ч. реконструкції модернізації, добудови, дообладнання) — відображаємо капінвестиції з майбутнім збільшенням первісної вартості ОЗ.

ВАЖЛИВО!

ПКД не є окремим об’єктом обліку

Більше про облік витрат на розроблення ПКД читайте в матеріалі «Розроблено ПКД: як обліковувати документацію?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 3).

Застаріла ПКД: вирішуємо подальшу долю

Тепер з’ясуємо, які існують практичні варіанти вирішення подальшої долі застарілої ПКД.

Варіант єдиний. Списати з балансу. Всі законодавчі підстави для прийняття рішення про списання з балансу застарілої ПКД чітко прописані в чинному законодавстві.

При цьому ви можете вдатися до стандартної процедури списання майна з балансу установи. Підставою для списання ПКД буде її моральна застарілість та непридатність для подальшого використання, економічна недоцільність її доопрацювання/оновлення.

Головним орієнтиром у цьому питанні традиційно є Порядок списання об’єктів державної власності, затверджений постановою КМУ від 08.11.2007 № 1314. Водночас при списанні комунального майна варто взяти до уваги місцевий Порядок (положення) списання об’єктів (майна) комунальної власності.

Чи необхідно отримувати дозвіл* на списання такої ПКД? Вочевидь, так. Адже виготовлення ПКД — справа не дешева і в більшості випадків вартість таких робіт перевищує 50 тис. грн. А тому без дозволу суб’єкта управління майном не обійтися.

* З прикладом надання такого дозволу можна ознайомитись за посиланням: golos.korosten-rada.gov.ua/?p=pryynyati_rishennya&sp=single&id=2135.

Також часто-густо на практиці установи списують застарілу ПКД з балансу згідно з Порядком списання витрат по об’єктах незавершеного будівництва, що ліквідуються, затвердженим наказом Мінстату, Мінекономіки, Мінфіну, Держкомбуду від 28.09.95 № 243/150/156/195. Утім, у ситуації читача ми не радимо так чинити. Норми цього документа доцільно застосовувати у разі, коли установа обліковує ПКД саме у складі витрат на незавершені капінвестиції, тобто на субрахунку 1311, а не 1018. Оскільки в тексті цього документа постійно згадується про списання з балансу саме витрат на ПКД.

Тому при вирішенні організаційних питань та підготовці розпорядчих документів щодо списання ПКД застосовуйте правильні формулювання та законодавчі акти. А щоб уникнути помилок, передусім слід звернутися до свого суб’єкта управління майном (головного розпорядника) та узгодити це питання з ним. Отже, маємо єдиний правильний варіант — списання з балансу застарілої ПКД. А ось інші «не варіанти» застосовувати не радимо. Далі пояснимо чому.

«Не варіант» 1. Обліковувати у складі ОЗ

Як ми з’ясували, законодавчі підстави для обліку ПКД у складі об’єктів ОЗ відсутні. Тому продовжувати обліковувати таку документацію на субрахунку 1018 не слід.

До того ж будь-який об’єкт доцільно обліковувати у складі ОЗ лише у разі, якщо він відповідає критеріям визнання активу.

Серед основних критеріїв визнання активів такі, як: існування ймовірності отримання суб’єктом державного сектору майбутніх економічних вигід, пов’язаних з його використанням, та/або наявність потенціалу корисності для суспільства.

Застаріла ж ПКД цим критеріям не відповідає.

«Не варіант» 2. Обліковувати у складі капінвестицій

Вважаємо, що переносити таку ПКД зі складу ОЗ (із субрахунку 1018) до незавершених капітальних інвестицій (на субрахунок 1311) також недоречно у ситуації читача. Оскільки така ПКД є застарілою.

Фактично це означає, що така документація вже не відповідає необхідним технічним вимогам і для повноцінного подальшого використання потребує доопрацювання та оновлення. Вочевидь, обліковувати її у складі незавершених капітальних інвестицій як складову витрат на поліпшення (реконструкцію) об’єкта ОЗ немає жодних підстав.

Суттєво, що роботи з реконструкції об’єкта ОЗ так і не були розпочаті. Відповідно внаслідок зарахування вартості такої ПКД до складу капінвестицій в обліку установи зависнуть витрати на незавершені, а точніше, взагалі не розпочаті роботи з реконструкції. Тож чи варто заварювати цю кашу? Гадаємо, відповідь очевидна.

Висновки

  • Застаріла ПКД підлягає списанню з балансу в загальному порядку.
  • Підстав для подальшого обліку такої документації у складі ОЗ чи капінвестицій немає.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі