Теми статей
Обрати теми

ПДВ на пальне зросло: що з ціною договору?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
28.06.2023 бюджетна установа отримала від постачальника пальне на суму 63625 грн ( у т. ч. ПДВ — 7 %). Оплату за отримане пальне перераховано 05.07.2023. Зі свого боку постачальник 05.07.2023, як він вважає, помилково виписав податкову накладну за ставкою ПДВ 7 %. Наразі постачальник звернувся до бюджетної установи з вимогою про доплату різниці в ціні з огляду на те, що з 01.07.2023 діє ставка ПДВ на пальне 20 %. Чи є підстави для перегляду ціни після виконання договору? Як діяти установі?

Одразу зазначимо: в цій ситуації установа не повинна погоджуватися з вимогами постачальника та доплачувати різницю у вартості пального. І для цього є цілком законні підстави. Далі пояснимо, які саме.

Аргументи «проти» підвищення ціни

Аргумент 1. Спочатку звернемося до положень ЦКУ*. Згідно зі ст. 632 ЦКУ ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. При цьому зміна ціни після укладення договору допускається тільки у випадках та на умовах, установлених договором або законом. Таким є припис ч. 2 ст. 632 ЦКУ.

* Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

УВАГА!

Зміна ціни в договорі після його виконання недопустима

Це чорним по білому прописано в ч. 3 ст. 632 ЦКУ.

Таким чином, сторони мають право переглянути ціни в договорі тільки щодо тих товарів або послуг, оплата або постачання яких ще не відбулися. Інакше кажучи, ця норма ЦКУ поширюється на так звані незакриті договори, за якими одна зі сторін не виконала свої зобов’язання.

Або ще одна ситуація. Припустимо, за умовами договору постачальник має постачати товар з певною періодичністю кількома партіями (частинами). Наприклад, дві партії товару вже було отримано покупцем та оплачено. У такому разі ЦКУ дозволяє змінити ціну лише на ту частину товару, який ще не відвантажено покупцю. Тоді як щодо перших двох партій сторони договору виконали зобов’язання одна перед одною. Відповідно у постачальника немає підстав для перегляду ціни щодо таких товарів.

Отже, ЦКУ забороняє змінювати ціну договору після його виконання.

Аргумент 2. Тепер щодо вимог, передбачених закупівельним законодавством.

Сторонам договору про закупівлю заборонено змінювати істотні умови такого договору після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі. Разом з тим у певних випадках сторонам дозволено уносити такі зміни. Виключний перелік підстав для зміни істотних умов закупівельних договорів визначено п. 19 постанови № 1178*.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Та головна умова є незмінною — такі зміни до договору закупівлі сторони можуть уносити після підписання договору до моменту виконання зобов’язань сторонами.

З огляду на те, що в ситуації читача зобов’язання було виконано в повному обсязі, годі й говорити про можливість унесення будь-яких змін після виконаного договору. При цьому постанова № 1178 не передбачає жодних винятків для перегляду ціни щодо «закритих» договорів. Ба більше, перегляд ціни після виконання договору буде абсолютно неправомірним.

Таким чином, закупівельне законодавство дозволяє змінювати ціну після підписання договору до моменту виконання зобов’язань сторонами.

Аргументи «за» підвищення ціни

Звісно, в певних випадках сторони можуть змінити ціну після укладання договору. Таку можливість передбачено як цивільним, так і закупівельним законодавством.

По-перше, сторони мають право переглянути ціну закупівельного договору за наявності підстав, визначених п. 19 постанови № 1178. Зокрема, п.п. 6 згаданого пункту дає право замовнику змінювати ціну договору про закупівлю у зв’язку зі зміною ставок податків і зборів та/або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування.

Детально про практичне застосування цієї підстави щодо договорів з постачання пального ми розповідали в матеріалі «ПДВ на пальне збільшено: що робити замовнику?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 26). (ср. ) Тому ті, хто дослухався наших порад, наразі не мають питань щодо виконання укладених договорів.

По-друге, постачальник повинен звертатися до покупця щодо зміни ціни своєчасно, а не після того, як сторони виконали свої зобов’язання за договором. Причому замовнику обов’язково має бути надане належне обґрунтування необхідності перегляду ціни. Наприклад, як у випадку читача, — зміна ставки ПДВ на пальне з 7 % на 20 %.

По-третє, збільшити суму договору мають можливість тільки ті замовники, які мають кошторисні призначення для здійснення таких видатків. Якщо ж такої фінансової можливості у замовника немає, сторони приймають рішення про зменшення обсягів закупівлі. За таких умов загальна сума договору залишається без змін.

ВАЖЛИВО!

Сторони можуть змінити ціну лише тоді, коли у договорі прямо передбачено порядок зміни ціни

Отже, лише за умови виконання вищезазначених вимог цивільного та закупівельного законодавства сторони могли б унести необхідні зміни до договору. І тільки в такому разі установа мала б підстави для оплати за отримане пальне з урахуванням збільшеної ставки ПДВ (за наявності кошторисних призначень). У свою чергу, постачальник не мав би жодних питань з податковим обліком та, як наслідок, — податкова накладна була б оформлена і зареєстрована на узгоджену (збільшену) вартість пального з урахуванням ПДВ за ставкою 20 %.

Та оскільки з боку постачальника не було своєчасно вжито вищеперелічених заходів, розраховувати на перегляд ціни договору після його виконання не варто. Та цього разу постачальник спіймав ґав, тож нехай нарікає на себе.

Як діяти установі?

Не виключаємо, що деякі бюджетні установи вже отримали від постачальників письмове звернення (вимоги) щодо збільшення ціни пального. Яку відповідь надати таким постачальникам?

У такому разі потрібно оформити рішення про відмову зміни ціни, додавши до такого рішення обґрунтування для відмови. Насамперед це можуть бути посилання на відповідні умови укладеного договору, відповідні норми ЦКУ та постанови № 1178.

Зауважте: таке рішення має бути оформлено письмово та надіслано постачальнику пального.

Натомість в електронній системі закупівель оприлюднювати інформацію про прийняття такого рішення не потрібно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі