Теми статей
Обрати теми

Придбання ноутбука: чи діють граничні норми витрат?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Ми — школа мистецтв, фінансуємося з місцевого бюджету. Маємо намір придбати ноутбук для бухгалтерії. Постановою № 332* встановлено граничну норму витрат на придбання такої техніки — 27000 грн. Але для придбання ноутбука з необхідними нам параметрами потрібна більша сума. Як вчинити в цій ситуації?

* Постанова КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету» від 04.04.2001 № 332.

В яку чергу провести видатки?

Насамперед у період дії воєнного стану слід визначитися не з сумою, яку можна витратити на здійснення тих чи інших видатків, а з черговістю їх проведення.

Така черговість визначена Порядком № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Так, п. 19 цього Порядку передбачено придбання оргтехніки, комп’ютерної техніки (у т. ч. придбання програмного забезпечення, яке передбачене разом з придбанням комп’ютерної техніки) для оцифрування музейних предметів за кошти спеціального фонду кошторису у другу чергу.

Тоді як інші бюджетні установи (не музеї) можуть придбати ноутбуки та іншу комп’ютерну техніку лише у третю чергу.

Водночас нагадаємо, що за кошти як загального, так і спеціального фонду Порядок № 590 дозволяє проводити в другу чергу видатки на закупівлю будь-яких товарів, робіт та послуг під час реалізації проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінорганізацій, у т. ч. на умовах співфінансування.

Кого стосується постанова № 332?

На які ж установи: ті, що фінансуються з держбюджету, чи ті, що фінансуються з місцевих бюджетів, поширюється дія постанови № 332?

ВАЖЛИВО!

Постанова № 332 поширюється виключно на установи та заклади, які фінансуються з державного бюджету

Це зумовлено змінами, внесеними до цього нормативного документа постановою № 102*, які запрацювали ще 26.02.2016.

* Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 4 квітня 2001 р. № 332» від 04.02.2016 № 102.

Що ж стосується бюджетних установ, які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, то такі установи мають керуватися граничними нормами витрат, затвердженими відповідними органами місцевого самоврядування. Звісно, якщо такі граничні норми витрат взагалі затверджені на місцевому рівні.

Якщо ж такого документа немає, то бюджетні установи, які фінансується з місцевих бюджетів, можуть придбавати майно без будь-яких вартісних обмежень.

Утім, як показує практика, переважна більшість документів щодо встановлення граничних сум витрат, прийнятих на місцевому рівні, базуються саме на нормах постанови № 332.

Звідси висновок: якщо у дописувача на місцевому рівні прийнято документ, який встановлює граничні норми витрат, тоді необхідно користуватися ним під час визначення суми, яку можливо витратити на придбання ноутбука. Придбати ноутбук за ціною, вищою ніж установлено такими нормами, неможливо.

Водночас пам’ятайте: витрати на закупівлю програмного забезпечення не входять до граничної суми витрат на придбання комп’ютерної техніки.

Натомість сума ПДВ, яку буде сплачено у зв’язку з придбанням ноутбука, навпаки —входить до суми, яку порівнюємо з граничною сумою витрат на придбання такої техніки.

Докладніше про це читайте у матеріалі «Придбання ноутбука: що входить до граничної суми витрат?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 22.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі