Теми статей
Обрати теми

Пальне для генератора: за яким КЕКВ купувати, якщо автівки немає?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа не має автівки, тому пальне раніше не купували. Нещодавно безоплатно отримали генератор. Чи обов’язково закуповувати пально-мастильні матеріали для нього за КЕКВ 2275? Адже не маємо за цим КЕКВ асигнувань у кошторисі. Натомість кошторисом передбачено асигнування за КЕКВ 2210 (не на пально-мастильні матеріали). Чи можемо, з огляду на це, придбати пальне для генератора за КЕКВ 2210?

Питання застосування генераторів залишаються дуже популярними. І знову повертаємося до запитання щодо застосування КЕКВ при закупівлі пально-мастильних матеріалів (далі — ПММ) для цього пристрою.

За яким КЕКВ придбати ПММ?

У питаннях обрання КЕКВ традиційно орієнтуємося на економічну суть платежу та норми Інструкції № 333*.

* Інструкція про застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Зауважимо: генератор — це пристрій, який виробляє електричну енергію. Для вироблення електроенергії генератору потрібно пальне: бензин, дизель або ж навіть газ.

Виходячи з припису п.п. 2.2.7.5 Інструкції № 333, оплату енергоносіїв, які використовуються саме в процесі виробництва теплоенергії або іншого виду енергії, слід планувати та здійснювати за КЕКВ 2275 «Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг».

Свого часу на цьому наголошували і фахівці Держказначейської служби у листі «Щодо визначення КЕКВ для придбання дизпального для роботи генераторів» від 12.10.2020 № 16-06-06/18051.

Докладніше про це ми розповідали у матеріалі «ПММ для генератора: за яким КЕКВ придбавати?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 44.

ВАЖЛИВО!

Планувати та здійснювати видатки на придбання ПММ для генератора слід за КЕКВ 2275

Причому за цим КЕКВ слід планувати і проводити придбання не тільки пального, а й мастила, яке також потрібне для роботи генератора.

Чи можна застосувати КЕКВ 2210?

Якщо в установі є залишок ПММ, раніше придбаних за КЕКВ 2210 для транспортних засобів, то його можна використати для роботи генератора. Але це виняток, передбачений п.п. 1 п.п. 2.2.7.5 Інструкції № 333.

Це випливає з роз’яснення Казначейства, наданого у листі від 09.12.2022 № 15-12-12/17828.

Однак із запитання дописувача зрозуміло, що автівки на балансі бюджетної установи немає. Відповідно придбання ПММ за КЕКВ 2210 не відбувалося.

Враховуючи зазначене, у цьому випадку придбання ПММ для генератора можливо планувати та здійснювати виключно за КЕКВ 2275.

Перерозподіл видатків за КЕКВ 2210 на 2275

Якщо маєте «зайві» асигнування за КЕКВ 2210 за відсутності асигнувань за КЕКВ 2275, можна провести перерозподіл видатків.

Але майте на увазі: оця «зайвість» видатків за КЕКВ 2210 може викликати запитання у контролюючих органів. Більше про це читайте у матеріалі «Пальне для генератора: де взяти кошти?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 46.

Під час внесення змін до кошторису, у т. ч. у розрізі КЕКВ, слід керуватися ст. 23 БКУ*. Так, перерозподіл бюджетних асигнувань, затверджених у розписі бюджету та кошторисі, здійснює Мінфін (місцевий фінансовий орган) у розрізі КЕКВ, а також у розрізі класифікації кредитування бюджету — щодо надання кредитів з бюджету.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Такий перерозподіл проводиться у межах загального обсягу бюджетних призначень за бюджетною програмою окремо за загальним та спеціальним фондами бюджету за обґрунтованим поданням головного розпорядника. Це передбачено ч. 7 ст. 23 БКУ.

У разі коли необхідно розподілити видатки розпоряднику нижчого рівня, він має подати головному розпорядникові на розгляд детальні розрахунки до кошторису з обґрунтуванням потреби у внесенні змін.

І, до речі, окреме рішення місцевої ради або виконкому для розподілення видатків кошторису за КЕКВ не потрібне.

Черговість здійснення видатків на ПММ

І наостанок нагадаємо, в яку чергу можна придбати ПММ для генератора. Для цього слід звернутися до норм Порядку № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Видатки на придбання ПММ (талонів) можливо здійснити у другу чергу як за кошти загального, так і за кошти спеціального фонду.

Про це свідчить п. 19 Порядку № 590.

А з огляду на те, що Порядок № 590 не містить уточнень щодо цілей придбання ПММ, то цілком можливо придбати ПММ для генератора у другу чергу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі