Теми статей
Обрати теми

Передаємо авто в оренду: за якою вартістю?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Бюджетна установа має на балансі транспортний засіб, який плануємо передати в оренду. Первісна вартість авто — 21800 грн, сума нарахованого зносу — 21800 грн. За якою вартістю передавати таке авто в оренду?

За якою вартістю передаємо в оренду?

Бюджетні установи при передачі майна в оренду визначають розмір стартової орендної плати. Такий показник встановлюють на підставі балансової вартості відповідного об’єкта. Цю вартість слід брати станом на останнє число місяця, який передує встановленню орендної плати. Таким є припис ч. 1 ст. 8 Закону № 157*.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

Втім, у певних випадках вартість об’єкта оренди встановлюють на рівні його ринкової (оціночної) вартості. Необхідність у цьому виникає за наявності однієї з таких підстав:

— об’єкт оренди — єдиний майновий комплекс державного або комунального підприємства;

— об’єкт оренди пропонують для передачі в оренду без проведення аукціону;

— об’єкт оренди використовують на підставі договору оренди, укладеного без проведення аукціону або конкурсу, та орендар має намір продовжити договір оренди на новий строк.

Що робити, якщо балансова вартість = 0?

Саме в такій ситуації й опинився наш читач. І вихід тільки один — провести переоцінку потенційного об’єкта оренди. Таку вимогу передбачено ч. 2 ст. 8 Закону № 157 (ср. ).

Так, балансоутримувач потенційного об’єкта оренди повинен провести його переоцінку, якщо:

1) балансова вартість об’єкта оренди відсутня;

2) залишкова вартість об’єкта оренди = 0;

3) балансова вартість об’єкта оренди < 10 % його первісної вартості.

Причому ця норма є обов’язковою для виконання. Бажання чи ініціатива балансоутримувача у цьому випадку значення не має. Отже, установі-балансоутримувачу слід обов’язково провести переоцінку об’єкта оренди (транспортного засобу), залишкова вартість якого = 0.

Коли це необхідно зробити?

Одразу зазначимо: будь-яких строків проведення переоцінки об’єкта оренди законодавством не передбачено. Головне — провести переоцінку такого майна до опублікування оголошення про передачу його в оренду. Водночас це варто зробити вже після внесення інформації про потенційний об’єкт оренди до електронної торгової системи.

Як це зробити?

Насамперед необхідно звернутися до суб’єкта оціночної діяльності для встановлення експертної (незалежної) оцінки. А вже після того, як балансоутримувач отримав на руки звіт про оцінку, лишається суто бухгалтерська робота.

Зокрема, визначаємо індекси переоцінки, переоцінену залишкову вартість, результати переоцінки та відображаємо ці операції в бухобліку і фінзвітності установи. Детальніше про це читайте в матеріалі «Залишкова вартість ОЗ = 0 грн: алгоритм дій» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2021, № 30).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі