Теми статей
Обрати теми

Карантин відмінили: які наслідки для замовників?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Від 01.07.2023 скасовано пільгове оподаткування ПДВ товарів, зазначених у Переліку № 224*, та відновлено вимоги щодо локалізації у закупівлях. Це відбулось завдяки прийняттю постанови № 651**, якою відмінили карантин. Тож на що варто звернути увагу замовникам передусім? Далі розповімо.

* Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 № 224.

** Постанова КМУ «Про відміну на всій території України карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 27.06.2023 № 651.

Локалізацію у закупівлях поновлено

Донедавна замовники мали змогу проводити закупівлю певних товарів без дотримання вимог щодо ступеня локалізації. Таке послаблення передбачено п. 3 постанови № 1178*.

* Особливості здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджені постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Поширювалась ця норма на товари, зазначені в підрозділі «Інше» Переліку № 224. Серед них, зокрема, були такі, як:

— система безперебійного електроживлення;

— електрогенераторні установки;

— трансформатори (крім товарів цивільної авіації), інвертори та частини до них;

— генератори змінного струму (синхронні генератори) різної потужності.

Ця норма постанови № 1178 нині залишилась незмінною. Та оскільки з 01.07.2023 Перелік № 224 втратив чинність, замовникам доведеться закуповувати зазначені товари з дотримання вимог щодо локалізації.

Коли застосовувати локалізацію?

Нагадаємо: замовники застосовують вимоги до локалізації у разі закупівлі за умови одночасного виконання таких умов:

1) вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тис. грн;

2) товар зазначено у п.п. 2 п. 61 розд. X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (ср. ). Наразі до такого переліку включено 103 позиції. Втім, такий перелік товарів є орієнтовним. У ньому годі й шукати повну інформацію про товар (вид товару та ступінь локалізації) чи його виробника.

Під час здійснення закупівель замовники можуть перевірити, чи додано запропонований учасником товар до вищезгаданого переліку, та самостійно з’ясувати ступінь його локалізації за такими посиланнями:

prozorro.gov.ua/page/localisation;

cutt.ly/SX8MmIQ;

3) предметом закупівлі є роботи та/або послуги, за результатом надання яких замовник стане власником будь-яких товарів з вищенаведеного переліку.

ВАЖЛИВО!

У 2023 році замовник може здійснювати закупівлю тих чи інших товарів виключно за умови, що ступінь локалізації їх виробництва ≥ 15 %

Що зазначити в тендерній документації?

Для підтвердження відповідного ступеня локалізації замовник може передбачити в тендерній документації такі вимоги:

— зазначати інформацію про наявність запропонованого товару в переліку із відповідним ступенем локалізації;

— наводити безпосередньо посилання на відповідний товар тощо.

Під час розгляду тендерних пропозицій замовнику доведеться самостійно перевірити наявність відповідного товару в переліку та ступінь його локалізації за посиланням, зазначеним учасником.

Окрім того, замовник має отримати від учасника, з яким укладено договір про закупівлю, калькуляцію собівартості такого товару. Але про необхідність надання такого документа, як калькуляція, слід попередити постачальника заздалегідь, прописавши таку вимогу в проєкті договору. Цей документ замовник має оприлюднити в електронній системі закупівель разом зі звітом про виконання договору про закупівлю.

ПВД-пільгу скасовано

У зв’язку із завершенням дії карантину з 01.07.2023 втратили чинність норми Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI, якими на період дії карантину було встановлено пільгові режими оподаткування. Насамперед це стосується товарів, зазначених у Переліку № 224: ліків, медвиробів, медобладнання та інших товарів, зокрема, генераторів. Тож з 01.07.2023 постачання таких товарів не має ПДВ-пільги, а оподатковуються ПДВ за загальними правилами (за ставкою 7 % або 20 %).

З огляду на це, замовники повинні:

по-перше, унести зміни до чинних договорів. У цьому разі для зміни істотних умов закупівельного договору застосовуємо пп. 6 п. 19 постанови № 1178. Зокрема, зазначена норма дає право замовнику змінювати ціну договору про закупівлю у таких випадках, як зміна ціни в договорі про закупівлю у зв’язку з зміною ставок податків і зборів та/або зміною умов щодо надання пільг з оподаткування.

Детально про застосування цієї підстави для внесенні змін до договору закупівлі читайте в матеріалі «ПДВ на пальне збільшено: що робити замовнику?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 26);

по-друге, під час планування нових закупівель, предметом яких є товари, зазначені в Переліку № 224, врахувати чинні правила оподаткування та визначати очікувану вартість таких закупівель із їх урахуванням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі